Svake godine početkom došašća i korizme pozovemo župljane da prijave svoje stare i bolesne ispovijed i pričest. Čuvamo popis onih koji su prijavljeni prijašnjih godine. Sve koje imamo na popisu pohodimo u njihovom domu, ispovijedimo ih, pričestimo i po potrebi podijelimo bolesničko pomazanje. Obično im donesemo božićnu ili uskrsnu čestitku koju su djeca napisala, onima koji mogu čitati donesemo neku knjižicu ili časopis.


Pastoralni pohod prezbitera starijim osobama i bolesnicima u obiteljima i u bolnici te slavljenje sakramenata

Svakako je potrebno zadržati praksu odlaska prezbitera starijim osobama i bolesnicima koji ne mogu doći u crkvu u njihove stanove i kuće barem dva puta godišnje (pred Uskrs i Božić) te slavljenje sakramenata pomirenja i pričesti tom prigodom, a po potrebi i bolesničkog pomazanja. Hvale je vrijedno što se u nekim župama takvi pohodi ostvaruju i mjesečno.

Veoma je poželjno da župnik pohodi svoje župljane i za vrijeme njihova bolničkog liječenja, osobito one teže i one koji su dugo u bolnici, makar ih redovito obilazi i bolnički kapelan.

Redovit kontakt župe s nemoćnim osobama i bolesnicima

Župna zajednica trebala bi osigurati i redovit kontakt sa svakom starijom osobom i bolesnikom koji ne mogu dolaziti u crkvene prostore te im svjedočiti kršćansku povezanost i pružati djelotvornu pomoć u njihovim potrebama. Stoga je pozvana organizirati mrežu volonterskih suradnika u pastoralu starijih osoba i bolesnika. Poželjno je da u nju budu uključeni župljani svih uzrasta.

Povremeni susreti nemoćnih osoba i bolesnika u župi

Odbor za evangelizaciju starijih osoba i bolesnika pozvan je barem jednom godišnje organizirati okupljanje starijih osoba i bolesnika u župi. To može biti uz Dan bolesnika (11. veljače), župni god, velike blagdane ili posebna slavlja u župi. Pritom se može koristiti i mogućnost zajedničkog slavljenja sakramenta bolesničkog pomazanja (poštujući upute i odredbe Crkve), a one osobe koje ne mogu doći u župne prostore neka se tom prigodom pohodi u obiteljima.

U našoj župnoj zajednici je dobro razvijen pastoral bolesnih i nemoćnih osoba. Bolesnike pohađamo dva puta godišnje kako je i navedeno u broju 78 u Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. One osobe koje na poseban način štuju Srce Isusovo, u njihove obitelji odlazimo svakog prvog petka u mjesecu. Jednom godišnje sve bolesnike okupljamo na zajedničko liturgijsko slavlje i to na Dan bolesnika kako je i navedeno u broju 82 u Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. U našoj župi statistički gledano imamo oko 250 bolesnih i nemoćnih osoba, koje župnik i župni vikar posjete.