alt

Zajednica Vjera i svjetlo "Tratinčice majke Terezije"

Na poticaj Jeana Vaniera i Marie-Helene Matheu na hodoćašću u Lurdu 1971. g. nastao je pokret Vjera i svjetlo. To je duhovni međunarodni pokret (zajednica) koji okuplja osobe s mentalnim hendikepom, njihove roditelje, prijatelje i duhovnike svećenike. Pokret je rođen iz želje da se pomogne takvim osobama da pronađu svoje mjesto u društvu i Crkvi.
Ovaj pokret vjeruje da je svaka osoba, pa i ona najteže hendikepirana, potpuna osoba s pravom da bude poštovana i voljena i da je pozvana produbiti svoj život u Isusu, primiti sakramente i postati izvor milosti i mira za Crkvu i čovječanstvo.

Vjera i Svjetlo daje osobama s mentalnim hendikepom mogućnost da prepoznaju i koriste vlastite darove i otkriju radost prijateljstva. Zahvaljujući osobi s mentalnim hendikepom prijatelji također dolaze do spoznaje da postoji još jedan svijet, osim onoga u kojem vlada nadmetanje, novac i materijalna zadovoljstva. Oni koji su slabi i prikraćeni vode ih u svijet nježnosti, vjernosti, osluškivanja i vjere. Zajednice su otvorenog tipa, članovi se redovito susreću i međusobno sve dublje povezuju, dijele svoje teškoće i nade. Vjera i Svjetlo daje podršku u njihovim kušnjama i pomaže im da bolje uoče ljepotu svoga djeteta. Mnogi od njih, za uzvrat, postaju izvor snage i pomoći drugim roditeljima slomljenim vlastitom patnjom i svakodnevnim teškoćama. Vjera i Svjetlo vjeruje da je svaka osoba, čak i ona s najvećim hendikepom, pozvana produbiti svoj život u Isusu, primiti sva duhovna bogatstva svoje Crkve, sakramente, liturgijsku tradiciju… On/Ona je pozvana biti izvorom milosti i mira za cijelu zajednicu, također i za Crkvu i cijelo čovječanstvo. Vjera i Svjetlo vjeruje u riječi sv. Pavla: "Lude svijeta izabra Bog da posrame mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrame jake…" (iz Povelje i konstitucije zajednice Vjere i Svjetla).

To je prvenstveno evangelizacijski pokret, koji organizira redovite, uglavnom mjesečne, susrete, za vrijeme kojih se kroz razgovor, slušanje, katehezu, molitvu, druženje i slavlja stvara zajednica koja živi i naviješta evanđeoske vrednote, posebno malenost.

U današnjem svijetu u kojem vlada kult razuma i sposobnosti koji želi pregaziti slabe, naš pokret svjedoči da slabost može biti izvorom života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu samo nevolje nego mogu biti i blagoslov.

Vjera i svjetlo u Hrvatskoj postoji već dvadesetak godina. Od tada se tiho i neprimjetno širi stvarajući nove zajednice ljubavi i prijateljstva. U našoj župi je prisutna od 1997. godine, nosi ime Tratinčice majke Terezije. Desetak godina je duhovna asistencica bila s. Rastislava Ralbovsky, koordinatorica je bila Željka Beljan, a sada je vjeroučiteljica Tonka Odobašić. Duhovnici zajednice su župni vikari ove župe, a trenutno je vlč. Josip Levaković. Naša zajednica okuplja 13 djece, 11 članova obitelji i 14 članova prijatelja. Svi članovi zajednice okupljaju se jedanput u mjesecu. Trudimo se da to bude krajem mjeseca. Susret priprema kordinacijska skupina koja se sastaje dva puta(utorkom) prije susreta. Temeljno u našoj zajednici je da je mentalno-hendikepirano dijete u središtu. Susret započinjemo euharistijskim slavljem, potom slijedi „Riječ i dijeljenje“, kada zajednički razmišljamo o jednoj temi, a završava slavljem. Susret traje 3 sata. S radošću ćemo primiti svaku novu obitelj u kojoj žive osobe ranjene mentalnim hendikepom, svakog novog prijatelja takvih osoba, posebno mlade, a svakako svećenika - duhovnika.

Ako želite upoznati Vjeru i svjetlo, možete se javiti kontakt osobi: Tonka Odobašić, tel: 091 533 33 06 ili zovite župni ured Svih Svetih 031 802 300. Isus je rekao: Ne bojte se jer ja sam s vama dođite i povedite svoje prijatelje i iz drugih župa i mjesta.