ĐAKOVO (TU) – Večernju misu zahvalnicu posljednjega dana 2022. godine u đakovačkoj katedrali predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, đakovačkog župnika Ivana Lenića i župnog vikara Domagoja Vidakovića, koncelebrirala su još petorica svećenika. Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je pozvao okupljene vjernike na zahvalnost za život, osobu, razne crkvene službe i pontifikat preminuloga pape Benedikta XVI.

„Jedna od najljepših i najpotrebnijih čovjekovih značajki jest ona zahvalnosti. Duboka, iskrena zahvalnost otvara i onoga koji je zahvalan, ali i onoga kojemu se zahvaljuje. Naša ljudska zahvalnost pred Bogom pokazuje da je smo svjesni da je naš život dar i da nam je manje-više sve važno u životu došlo čovjeku kao dar od Boga. Svijest o našem ljudskom životu kao darovanom od Boga uključuje zahvalnost i prema tolikim drugim osobama koje su sudjelovale i sudjeluju u našem odrastanju, oblikovanju osobnoga identiteta i naše sadašnjosti, s kojima živimo dijeleći isti prostor života, isto vrijeme i mnoge zajedničke mogućnosti, radosti, veselja i žalosti, sreće ili tragedije, koji imaju razumijevanja za nas osobno, za naše slabosti ili za neke naše vrline“, rekao je nadbiskup, dodavši kako biti zahvalan drugima znači priznati im veličinu i izraziti poštovanje za sve ono što su učinili za nas te su se ove večeri okupili u takvom raspoloženju – u uzajamnoj zahvalnosti i svi u zahvalnosti Bogu.

„Večeras nas na osobit način ispunja zahvalnost za život, osobu, razne crkvene službe i pontifikat danas preminuloga pape Benedikta XVI. Profinjena, tankoćutna, ponizna osoba, s istinski očinskim i svećeničkim srcem; osobno usidrena na čvrstom temelju vjere u Isusa Krista. I istodobno jedan od najvećih teoloških umova Crkve i intelektualaca uopće u svijetu u drugoj polovini 20. i na početku 21. stoljeća. Neka je dragom Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za njegovu jasnoću stavova i naučavanja i osobito za poniznost kojom je vršio Petrovu službu u Crkvi, snažeći i produbljujući iskustvo vjere i osjećaje crkvenosti, pune nade i povjerenja u Božju providnost“, naglasio je nadbiskup te dodao: „Dok se pred Bogom želimo sjetiti svega dobroga, lijepoga, dragoga što smo iskusili tijekom njegova pontifikata i tijekom protekle godine, istodobno molimo i za budućnost. Time pokazujemo svijest o svojoj ograničenosti te da svoju budućnost vidimo i u Božjim rukama koje će nas nositi, čuvati i podržavati i u novoj godini života.“

Iz homilije župnika Ivana Lenića

Prigodnu homiliju izrekao je župnik Lenić, među ostalim rekavši kako je znakovito i poticajno na kraju godine slušati i promišljati nad riječima Poslanice sv. Ivana apostola iz prvoga čitanja: „Djeco, posljednji je čas! I, kako ste čuli, dolazi Antikrist! I sad su se već mnogi antikristi pojavili…“ „Kao djeci svjetla, sinovima i kćerima Božjim, koje je u otajstvu Božića ‘obasjala slava Gospodnja’, ipak nam je ‘dana moć’ razlučivati i uvijek izabirati osobu Onoga jedinoga i pravoga koji je Svjetlo, Život i Istina, sama Riječ Očeva – Isus Krist. On „hoće od nas da mu vjerujemo. Da dopustimo da nas On vodi. Da s njime živimo. I da mu tako sve više postajemo sličniji, a time i ispravniji“, kako nas je srdačno očinski pozivao danas preminuli dragi papa u miru Benedikt XVI., a nastavio i neumorno to čini sadašnji rimski biskup i pastir sveopće Crkve papa Franjo“, ukazao je župnik na početku svoje homilije.  

Osvrnuvši se na zbivanja u župi u godini na izmaku, podsjetio je da se župa kroz susrete pojedinih skupina uključila u proces sinodalnoga savjetovanja na koje je pozvao papa Franjo. Na tom su tragu napose bile pripreme i provedeni izbori novih članova župnoga pastoralnoga i ekonomskoga vijeća. U zajedništvu s cijelim svijetom, župa od veljače do danas živi solidarnost s ukrajinskim narodom, naglasio je župnik, podsjetivši na vrijedan događaj u župi – svećeničko ređenje i mladu misu domaćega sina Nikole Klemena.

„Redovitu katehezu osnovnoškolaca i srednjoškolaca trudili smo se vraćati u redoviti tijek, napose pripravu za sakramente prve sv. ispovijedi, pričesti i krizme, što nekada nije išlo bez otpora. Osjećajući kako produbljenju zdrave vjere odraslih vjernika trebamo dati veće značenje, od jeseni smo, uz postojeće biblijske susrete, župni život obogatili posebnim biblijskim večerima da se u druženju s Božjom riječju učimo istu unositi u svoj život i svjedočenje“, rekao je župnik te potom iznio župnu statistiku.

Rečeno je kako je prvoj pričesti pristupilo 128 djece i 2 odrasle osobe. Sakrament krštenja primilo je 148 djece, sakramentu krizme pristupilo je 123 mladića i djevojaka, dok je sakrament ženidbe u katedrali potvrdilo 88 parova. Na području župe ostala su živjeti 42 para, a 46 parova u drugim sredinama i inozemstvu. Preminulo je 197 osoba, od kojih je pripravnih po sv. sakramentima bilo 112. “Lukno“ je podmirilo 1.623 domaćinstva, a 205 pojedinaca i obitelji darivalo je za druge potrebe župe.

Župnik je spomenuo osjetljivost župljana za misijske potrebe kroz aktivnosti Nadbiskupijskoga misijskoga centra i misijske skupine, župnog Caritasa, Udruge sv. Vinka, Socijalne samoposluge, centra Amadea. Zahvalio je također darovateljima za Bogoslovno sjemenište, Zakladu „Dr. Nikola Dogan“ i druge oblike služenja crkvenih ustanova.

Zahvalio je i biskupima, većem broja svećenika, časnih sestara, brojnih suradničkih i drugih skupina u župi i svakome župljaninu, župnim vikarima Robertu Erku i Domagoju Vidakoviću, svim suradnicama u župi, župnom uredu i župnoj kući, sestrama sv. Križa za razne oblike suradnje, nadasve sakristankama u katedrali, brojnim vjeroučiteljima zauzetima u katehezi i drugim angažmanima, spomenutim članovima vijeća, pjevačima svih zborova s njihovim voditeljima i suradnicima, brojnim aktivnim čitačima, ministrantima, članovima biblijske i više molitvenih skupina te katoličkih pokreta, a napose članovima Zajednice bračnih susreta čiji je doprinos župi primjerno svjedočanstvo svima. Zahvalio je i koordinatorima i voditeljima navedenih skupina, potom domaru i samozatajnim spremačicama katedrale i drugih bogoslužnih prostora, paziteljima katedrale, svakodnevnim moliteljima i klanjateljima, tihim dobročiniteljima.

Nakon pričesti Katedralni zbor je pod ravnanjem mo. Ivana Andrića zapjevao svečani himan Tebe Boga hvalimo. Prije završnog blagoslova nadbiskup Hranić zahvalio je župniku Leniću na uspješnom koordiniranju svih skupina i župnih suradnika u župi te članovima Katedralnog zbora koji pjevanjem obogaćuju svečane mise u katedrali.

Misi zahvalnici prethodila je pobožnost krunice za pokojnog papu Benedikta XVI.  J. Hrehorović