altU poljskom gradu Plocku, 22. veljače 1931. redovnica Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa, s. Faustina imala je prvo viđenje Milosrdnog Isusa. U toj viziji Krist je izrazio svoju želju da se naslika Njegova slika te da ispod nje budu napisane riječi: "suse, uzdam se u Tebe. O tome s. Faustina piše u svom Dnevniku:

"Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog djela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja je duša bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče: Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svjietu. (Dn 47)"

Kada ga je sestra Faustina zapitala za značenje tih zraka, Isus joj je objasnio da bijela zraka označava vodu koja opravdava duše, a crvena krv koja daje život dušama.

"Obje zrake znače krv i vodu. Bijela zraka označuje vodu koja opravdava duše. Crvena zraka označuje krv koja je život duša...Ove dvije zrake izvirale su nekoć iz dubina Moga milosrđa, kad je koplje otvorilo moje umiruće srce na križu" (Dn 299)

Isusovo obećanje štovateljima slike Milosrdnoga Isusa

Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast. (Dn 48)