U đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra okupile su se u subotu, 12. svibnja molitvene zajednice iz raznih dijelova Đakovačko-osječke nadbiskupije kako bi molile za što uspješnije ostvarenje nadolazeće Godine vjere, koju će u listopadu proglasiti papa Benedikt XVI. Nakon pozdrava preč. Tomislava Ćorluke, župnika đakovačke župe Svih svetih, uslijedilo je predavanje o crkvenim pokretima dr. sc. Grge Grbešića, profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Susret, koji se održao drugu godinu zaredom, završen je misnim slavljem te druženjem u župnim prostorijama.

Pozdravljajući okupljene, preč. Ćorluka istaknuo je kako današnji svijet posebno treba molitvu i to onu zajedničku jer tako upoznajemo Boga te prestaju strahovi i brige, a raste povjerenje i pouzdanje. Možda je baš gubitak molitve ono što nas dovodi u stanje nezadovoljstva te se gubi smisao života.  Samo Bog može dati odgovor zašto smo rođeni i zašto živimo, istaknuo je župnik i naglasio kako treba moliti za dar vjere i plodove nadolazeće Godine vjere. „Molimo za dar vjere, za naše župe, Nadbiskupiju, domovinu Hrvatsku i cijeli svijet, cijelu Crkvu. Molimo da naša vjera bude široka i velika, da nam u srca uđe mir koji će iz nas isijavati i kojega nikakva teškoća ili gubitak neće poremetit. Ako je povjerenje u Boga veliko, imat ćemo i mir“, naglasio je župnik Ćorluka.

U svom izlaganju dr. Grbešić definirao je crkvene pokrete, istaknuo njihovo povijesno značenje u Crkvi te naveo njihova obilježja. Citirao je Dokumente II. vatikanskog sabora te papu Benedikta XVI., naglašavajući kako vrh Crkve crkvene pokrete naziva „proljećem Crkve“. Osvrnuo se i na realnost mjesnih Crkava od župnih zajednica do pojedinih biskupija u Hrvatskoj, te dao kritički osvrt naglašavajući ono pozitivno i dobro, ali i ono što bi trebalo promijeniti u djelovanju crkvenih pokreta. Na temelju znanstvenih članaka i knjiga hrvatskih i stranih teologa, predavač je istaknuo kako prema znanstvenim procjenama crkvenim pokretima danas pripada oko 80 do 100 milijuna katolika. To je velika snaga Crkve i ignorirati tu snagu, ne zauzeti stav je neodgovorno. Mnoge stvari treba pročistiti, no pozitivnu energiju prisutnu u Crkvi valja iskoristiti i s tim ljudima računati, zaključio je predavač Grbešić.

Prisustvovale su molitvene zajednice iz Vinkovaca, Ernestinova, Ivanovca, Čajkovaca, Strizivojne, Vrpolja, Tenje, Slavonskog Broda, Čeminca, Otoka, Nize, Dalja, Iloka, Nuštra, Privlake, Starih Perkovaca, Donjih Andrijevaca, Jaruga, Bošnjaka, Nijemaca, Županje, Jankovaca, Drenovaca i Đakova. Godišnji susret molitvenih zajednica, koji bi, ukoliko bude volje i želje, trebao postati tradicija, pjesmom je animirao Zbor mladih Shalom iz Županje. M. Kuveždanin