Svečanom akademijom povodom Dana Grada, 08. svibnja, obilježena je 773. obljetnica prvog pisanog spomena Đakova. Gradonačelnik Zoran Vinković rekao je: “Ne smijemo dopustiti stagnaciju i čekanje, Grad Đakovo mora ići naprijed”, uz poziv na međusobno povjerenje i zajedništvo kao temelj napretka, ali i uz pomoć Vlade RH.


Sudionicima svečane akademije obratio se nadbiskup Marin Srakić koji je, pored prevladavajućih crnih vijesti u medijima, sumornog i turobnog gospodarskog i socijalnog okruženja u kojemu se naš grad nalazi, uputio riječi ohrabrenja: “Nemojmo dopustiti da Đakovo kao srce Slavnije oboli od proširenja srca, da ne znamo što ćemo s njim, isto tako da boluje od uskogrudnosti, nego da srce bude motor Slavonije svojom otvorenošću, ozbiljnošću, odgovornošću, a to znači da želimo da ovaj grad ostvaruje preduvjete za opće dobro - to su, zapravo, oni uvjeti koji omogućuju da pojedinac može ostvariti sebe”. Župan, Vladimir Šišljagić pozvao je na optimizam uz slogu i zajedništvo. Nazočnima se obratio i Domagoj Hajduković, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, istaknuvši kako će nova Vlada ispraviti nepravde prema dosad zapostavljenoj Slavoniji i Baranji.

Središnji dio svečane akademije bio je u znaku laureata, a Godišnju pojedinačnu nagradu Grada Đakova ove godine primili su Ankica Mandić, vlč. Zvonko Mrak i naš župnik, preč. Tomislav Ćorluka, a skupnu Lovačko društvo Jastreb iz Piškorevaca, KUD Šokadija iz Budrovaca i Školsko športsko društvo Mladost 96. Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova. Povelja zahvalnosti ove je godine uručena dr. Zdenki Konjarik, Franji Schmidtu, vlč. Josipu Vidiću, Policijskoj postaji Đakovo, Udruzi za šport i rekreaciju, Tamburaškom sastavu Zvona i Branislavu Vidakoviću te posthumno generalu Imri Agotiću i Darku Benkeu.

Naš župnik i dekan, preč. Tomislav Ćorluka  je Godišnju nagradu dobio za svoj nesebičan rad i zalaganje za opće dobro i zajednicu, tijekom 25 godina svećeništva i 10 godina svećenićke službe u našoj župi. 

Tomislav Ćorluka je rođen 19. lipnja 1961. u Nuštru kao peto i najmlađe dijete u radničkoj obitelji koja je dala čak dva sina svećenika. Osnovnu školu završava u Nuštru, prva dva razreda gimnazije na Šalati u Zagrebu, a druga dva u Đakovačkom sjemeništu. Teološki studij završava u Đakovu. Za đakona se zaređuje 1986. u Srijemskoj Mitrovici gdje je bio na đakonskom praktikumu. Za Petrovo, prije 25 godina, zaređuje se za svećenika u đakovačkoj katedrali, a Mladu misu slavi 12. srpnja 1987. u rodnom Nuštru. Tri godine je bio župni vikar u Župi Svih svetih u Đakovu. U Nijemce dolazi za župnika pred Domovinski rat, 1990., i ostaje do okupacije. Kao prognani župnik brine se za župljane i tijekom progonstva. No, ni tada nije strpljivo čekao da rat završi - raznosio je krunice obilazeći branitelje na ratištu i pružao im duhovnu potporu. 

Na biskupov poziv, mladi župnik Ćorluka radi od 1991. do 1994. u Biskupijskom Caritasu u Đakovu, gdje zaprima i dijeli pomoć te vodi brojne strane delegacije u ratom uništena mjesta. Za upravitelja nove župe u Vinkovcima dolazi 1. rujna 1994. i ostaje do povratka u Nijemce 1997. Po povratku obnavlja porušene crkve i crkvene objekte u 4 sela. Proživjevši zajedno sa svojim narodom rat, progonstvo i povratak te obnovu nakon ratnih stradanja, u Đakovo dolazi za župnika 15. kolovoza 2002. u Župu Svih svetih, gdje već 10 godina obavlja svećeničku službu. Danas obavlja i službu dekana Đakovačkog dekanata koji broji 13 župa.

 U đakovačkoj župi nastavlja postojeće i pokreće brojne nove aktivnosti, približavajući župnu zajednicu svakome čovjeku, napose djeci i mladima. Na lokalnoj radio-postaji započinje emisija duhovnog karaktera, održavaju se koncerti i predstave, pokreće župni list, organizira zajednice i udruge u župi, te produbljuje suradnju s postojećima. Otvoren za svakoga, sa svakim suosjeća i ima razumijevanja, posebice za siromašne, bolesne, stare, ostavljene i osamljene. Podržava tako i radnike bivše „Đakovštine“ i pomaže u organiziranju mnogih humanitarnih aktivnosti za ljude u potrebi. 

Od svojega dolaska obnavlja i crkvene objekte u Đakovu: župnu crkvu Svih svetih, kapelicu  na groblju, župnu dvoranu...

Prečasni Ćorluka je, jednom riječju, duhovni i materijalni graditelj naše zajednice – župe Svih svetih Đakovo! 

Od srca mu HVALA za to u ime svih članova župne zajednice!