ĐAKOVO (TU) – U koncelebraciji većeg broja svećenika, Misu večere Gospodnje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra 2. travnja predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je pozdravio 12-oricu 'apostola' – u znak solidarnosti s brojnim nezaposlenima na području Nadbiskupije i cijele Domovine - nezaposlenih muževa, rekavši kako čitava nadbiskupijska zajednica ove večeri želi moliti za njih i sve one koji su zbog nezaposlenosti i neimaštine već napustili i napuštaju Domovinu te odlaze u inozemstvo.

Nakon evanđeoskog odlomka, kojega je otpjevao kancelar vlč. Robert Jugović, nadbiskup je u homiliji istaknuo kako je cijelo Isusovo poslanje sažeto u ovoj Večeri. Isus oko sebe okuplja zajednicu: apostoli su oko njega, moli s njima, navješćuje riječ, daje upute, služi ih perući im noge. Daje zapovijed ljubavi kao temeljni način ponašanja u Crkvi. Istodobno, ova Večera početak je, sinteza i anticipacija vrhunca Isusova života i spasenjskog poslanja: njegove muke, smrti i uskrsnuća. "Ljubav je pokazao kroz služenje. Zato, večeras naše savjesti ispituje činjenica da smo revni u slavljenju euharistije, dok 'pranje nogu' često zapostavljamo. No, mogućnost slavljenja euharistije nam je dar, a pranje nogu i služenje drugima je naša obaveza. Darove rado primamo, a obveze teško prihvaćamo", rekao je među ostalim nadbiskup, dodavši kako su pranje nogu i euharistija znak iste ljubavi Božje.

"Kršćanstvo nije intelektualno pristupanje postulatima vjere ili poticaj na humanost, već prije sveta iskustvo susreta sa živim Bogom koji se u Sinu toliko ponizio - do mjere da je kleknuo pred čovjeka, i toliko žrtvovao da nam je dao svoje tijelo i krv, kako bi svaku osobu pridigao te je učinio dionicom svoga božanskog života. To je temelj naše pobožnosti i međusobnih odnosa", rekao je nadbiskup, dodavši da je upravo zato, u znak solidarnosti s tolikim nezaposlenima i lišenima jednog od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na rad; i istodobno s tolikima lišenima prava na uzdržavanje i prava na vlastito ljudsko dostojanstvo, što je povezano s pravom na rad, odlučio večeras pozvati nezaposlene muževe i očeve, nezaposlene mladiće, da klekne pred njih te im, u osjećaju iskrenog poštovanja i razumijevanja za ono što proživljavaju, opere noge.

"Rastuće siromaštvo i nezaposlenost u Slavoniji i Baranji, ovdje na Istoku Hrvatske, poprimaju uistinu zabrinjavajuće razmjere. U Slavoniju se nekada dolazilo i ona je sve primala i prehranjivala, a danas se iz Slavonije nažalost hrpimice odlazi. I tom simboličkom gestom želimo večeras doviknuti svima odgovornima u našem društvu, od lokalnih političara do državne vlasti, od bankarskih institucija do gospodarstvenika i direktora koji se kao lešinari tuku i svađaju za svoju stranačku i političku prevlast te otimaju posljednje ostatke neuništenoga gospodarstva da su jednaki licemjernim Judama koji prodaju i gaze vas, vaše ljudsko dostojanstvo i Boga u vama. Večeras iz ove katedrale želimo doviknuti: Dosta je politikanstva i bahatog ponašanja! Dosta je sprege politike i gospodarstva te politikantskog upravljanja gospodarskim subjektima i projektima! Dosta nam je licemjerja, beskrupuloznosti i korumpiranih političara te sebičnih gospodarstvenika koji i vlastitu dušu, a ne samo druge ljude, prodaju za novac! Zadaća koju ste preuzeli vi političari, a ne netko drugi, od vas zahtijeva i vi jednostavno morate stvarati uvjete za rad, zaštititi očinstvo i majčinstvo, podržati obitelj, zaustaviti iseljavanje i demografsko starenje te nestajanje našega naroda na ovom politički osjetljivom području na Istoku Hrvatske. Bez vaše međusobne suradnje te bez zajedničkog samoprijegornog rada oslobođenog od brige za sebe, bez vašeg poštenja, čestitosti, istinoljubivosti i solidarnosti s građanima, nema i ne može biti novih radnih mjesta. O vašoj strategiji razvoja, različitim oblicima poticaja za otvaranje novih radnih mjesta, od porezne do energetske i industrijske politike, ovise razvojne mogućnosti ovoga kraja. Ukoliko su vam od toga važnije vaše pozicije, plaće i moć, vaši osobni ili stranački interesi, onda imate moralnu obavezu podnijeti ostavku i građanima reći da na izborima potraže neke druge ljude. Politika nije i ne smije biti svrha samoj sebi, niti se smije svesti na borbu za vlast i očuvanje vlastitih pozicija", poručio je nadbiskup.

Nezaposlenima i svima koji žive na rubu egzistencije nadbiskup je posvijestio kako Isus, unatoč nepravdi i bespomoćnosti, pa čak suočen i s iskustvom Božje šutnje i nemoći pred tajnom ljudskog zla, nije zdvajao niti gubio vjeru i pouzdanje u Oca, a ta ga je vjera ispunila hrabrošću, strpljivošću i postojanošću u trpljenju. "U nama ima i može biti onoliko snage, koliko je u nama vjere. Snagu i nadu u nama možemo obnoviti budeći u nama vjeru u Boga poniženoga, pogaženoga, ubijenoga i pokopanoga, ali i uskrsloga", zaključio je nadbiskup.

Slavlje je nastavljeno obredom pranja nogu dvanaestorici 'apostola', a po završetku misnog slavlja nadbiskup je u svečanoj procesiji prenio Presveti Oltarski Sakrament na pokrajnji oltar, gdje je sve do ponoći nastavljeno klanjanje.

A. Banović