Obavijesti za važne tjedne pred nama pratite u novom listiću. Uzmite ga svakako u svoju obitelj, a ponesite i bližnjima, da svi budemo na vrijeme i pravo informirani. Tim više štu su veliki dani pred nama i brojna događanja. Podrobnije oglase za svaku nedjelju čitajte, s rasporedom misnih nakana, na već poznatim mjestima.

1. RASPORED BOGOSLUŽJA nakon pomicanja sata pomaknut je pola sata kasnije: večernje mise su radnim danom i nedjeljom u 18,30 h; popodnevna nedjeljna misa od danas je u 17 h i bit će uključivo s Uskrsom.

Kako je prva nedjelja u travnju, spomenimo u molitvi pozvane u svećeništvo, redovništvo i misije. Križni put je u utorak redovito u 17,45 h.

Uskrsnu ispovijed vama župljanima preporučujemo već od ove nedjelje uz jutarnje mise, te prije večernje mise, pogotovo za trajanja križnoga puta. Danas popodne od 16,15 h pozivamo starije vjernike koji su pokretni i mogu doći u katedralu.

Radi dostojanstva sakramenta ispovijedi i čuvanja diskrecije onih koji dolaze, pogotovo kada je veći broj vjernika koji čeka i pod misama, lijepo molimo da se primjereno od njih odmaknemo, te bude vidljivo tko u njihovoj blizini čeka, da ih ne koristimo za svoja sjedenja itd. Pogotovo to vrijedi za dane koji dolaze, kada će biti veći broj svećenika i u njima i drugdje.

Nastavljamo i privodimo kraju u tjednu uskrsnu ispovijed za starije i bolesne župljane u njihovim domovima koji su prijavljeni do sada. Dan-dva ranije obavijestimo ih telefonom. Ukoliko ima još onih koji nikako ne mogu doći u katedralu, podsjetimo ih i pomozimo da se prijave. U petak je uskrsna ispovijed školske djece od 4. do 8. razreda od 9 h do 10,30 h i od 16,30 h do 17,30 h. U subotu je uskrsna ispovijed kandidata za krizmu 1. razreda SŠ od 17 h do 18 h. Svesrdno potičemo jedne i druge.

+ Petak, 8. 4. – Petak uoči Cvjetnice (tzv. Žalosni petak). Radi posebnosti dana, nešto je drugačiji večernji raspored u katedrali: u 18 h je molitva žalosnih otajstava krunice (budući je križni put nakon mise, neće se moliti prije mise); u 18,30 h sv. misa prigodom dana smrti velikoga biskupa J. J. Strossmayera, koju će predvoditi pom. biskup Ivan Ćurić. Nakon mise je pohod kripti i molitva na Strossmayerovu grobu.

Posebnost te večeri je KRIŽNI PUT SA SVIJEĆAMA u 20 h na Strossmayerovom trgu ispred katedrale, koji pripremaju obje đakovačke župe, Sjemenište i Samostan. Svesrdno potičemo sve suradničke i molitvene skupine u župi da se aktivno uključe po rasporedu koji se nalazi na oglasnoj ploći i župnim stranicama. Imat će „dežurstvo“ kod pojedinih postaja; molimo voditelje da organiziraju isto. Pozivamo sve vas-župljane da dođete i potaknete bližnje. Očekujemo naše prvopričesnike i krizmenike s njihovim roditeljima.

Možemo u tjednu pred ovaj Križni put u uredu ili neposredno prije njega na Trgu nabaviti prigodne manje lampione s likom Uskrsloga za držanje kod ove pobožnosti, a potom ga možemo koristiti za Vazmeno bdjenje i uskrsno blagovanje. Ovom ćemo se pobožnošću duhovno pripraviti za Cvjetnicu i Veliki tjedan. I opet ćemo uzdignuti svoju molitvu za mir u Ukrajini i cijelom svijetu. U slučaju kiše, križni put molimo u isto vrijeme u katedrali.

+ Nedjelja, 10. 4. – CVJETNICA: NEDJELJA MUKE GOSPODNJE. Početak Velikoga tjedna. Sv. mise s blagoslovom grančica i čitanjem/pjevanjem muke Kristove su kao nedjeljom: u 7,30 h, zatim u 9 h, svečana biskupska s pjevanjem Muke u 10,30 h, popodne u 17 h i večernja u 18,30 h. Ponesimo maslinove grančice i cvijeće na blagoslov. Današnja milostinja ide za Božji grob u Svetoj zemlji.

Nabavka maslinovih grančica bit će moguća možda već u petak prije križnoga puta, svakako na Cvjetnicu ispred katedrale brigom udruge sv. Vinka. Prilog za graničice namijenjen je paketima za potrebite pred Uskrs.

2. ŽUPNA KATEHEZA se u tjednu nastavlja za prvopričesnička godišta. Krizmenici dolaze na križni put u petak, odnosno uskrsnu ispovijed u subotu.

Podsjećamo roditelje prvopričesnike i krizmenika na rješavanje administrativnih stvari na koje je ukazano na susretima i istaknuto u dobivenim letcima tj. prikupljanje potvrda, podmirenje doprinosa i dr. Hvala što ćete to učiniti na vrijeme i predati vjeroučiteljima.

3. SUSRETI U ŽUPI - Sutra-u ponedjeljak u 19,15 h je susret obaju župnih vijeća i molimo članove za sudjelovanje, a u 20,15 h je susret zajednice bračnih susreta; u utorak u 19,15 h je susret čitača; u srijedu u 19,15 h je biblijski susret; u petak po dogovoru je susret Djela Marijina; drugi molitveni susreti su redovito do uključivo Cvjetnice. Pjevačke probe su redovito. “Pojačajmo” pohod maloj crkvi i klanjanje pred Presvetim.

4. KORIZMENI KONCERT PUČKIH I ZBORSKIH NAPJEVA “GOSPIN PLAČ” upriličuju članovi Kulturnoga centra “Igrišće” iz Županje sa sudjelovanjem Muške pjevačke skupine iz Novih Perkovaca večeras u 19,30 h ovdje u katedrali. Dođimo.

5. DOPRINOSI ZA ŽUPU, MISIJE, UKRAJINU… – Hvala svima koji ste u posljednje vrijeme, s osjećajima zajedništva i brige za uzdržavanje župe i njezine različite potrebe (uvećane račune grijanja i dr.), podmirili obvezatni doprinos svakoga domaćinstva – lukno, te dali za druge potrebe. Neka Gospodin uzvrati blagoslovom svima koji ste kupnjom uskrsnih ukrasa pomogli misije i misionare. Sabrano je 12.000,00 kn. Hvala i darovateljima za potrebite u Ukrajini za koje je akcija još otvorena.

6. KATOLIČKI TISAK počevši od tjednika “Glasa Koncila” i drugih tiskovina preporučujemo na mjestu za tisak u katedrali.