Svaki rastanak na dulje vrijeme nosi u sebi nešto posebno. To posebice vrijedi za rastanak na času smrti, kad umirući roditelj potresnim riječima na djecu svoju prenosi svoju posljednju želju, dijeli im savjete kako će živjeti u međusobnoj ljubavi i ostavlja im svoj blagoslov. Još ako te riječi zaogrne ruhom molitve i svoju djecu povjeri Bogu, onda je to najbolja duhovna oporuka koja se ne zaboravlja. 

Tako su i riječi Isusove oproštajne molitve za učenike na posljednjoj večeri najsnažnije i najpotresnije svjedočanstvo njegove ljubavi prema njima kao i brige za njihovu budućnost. Ta molitva sažetak je zapravo čitavog Ivanova evanđelja koje u središtu ima Isusa koji je došao da ljudima objavi Oca i da im donese život vječni. "Oče sveti, ne molim samo za ove, nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno… Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu…“.

KALENDAR

Ponedjeljak, 13. svibnja:           Spomendan Blažene Djevice Marije Fatimske.

Utorak, 14. svibnja:                    Blagdan svetog Matije, aposto

Četvrtak, 16. svibnja:                  Spomendan svetog Ivana Nepomuka, prezbitera i mučenika.

SCENSKO-DRAMSKI PRIKAZ ŽIVOTA I SUĐENJA KARDINALA BL. A. STEPINCA.

Danas, 12. svibnja dramska grupa KUD-a Josip Čoklić iz Rakitovice u 19.30 u dvorani Florentini će izvesti scensko-dramski prikaz života i suđenja kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Svi zainteresirani i svi vjernici su pozvani.

DEVETNICA DUHU SVETOM

U petak, 10. svibnja, započeli smo devetnicu Duhu Svetome. Devetnica je svako večer u Maloj crkvi poslije večernje svete mise. Svi su dobro došli.

PRVA PRIČEST

Danas, 12. svibnja slavimo prvu pričest. Prvoj sv. pričesti  pristupit će 132 djece. Prvopričesnike pozivamo da i dalje dolaze na župnu katehezu po starom rasporedu, te kroz ovaj tjedan na svibanjske pobožnosti i večernje svete mise u 18.30. Roditelje molimo da za desetak dana vrate čiste prvopričesničke haljinice i pojaseve.

SLAVLJE SVETE POTVRDE ILI KRIZME

U nedjelju, na svetkovinu Duhova, 19. svibnja je slavlje sakramenta svete potvrde. Svetu misu u 10.30 u katedrali predvodi nadbiskup Marin Srakić.  Krizmanici i kumovi trebaju biti u 10 u katedrali. Trodnevnica za krizmanike, njihove ukućane i kumove je u četvrtak 16., u petak 17. i u subotu 18. svibnja u 18.30 sati. Ispovijed za krizmanike, roditelje u kumove je u petak, 17. svibnja u 9.00 i 17.30, te u subotu u 17.30.

U IME OBITELJI

Danas počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma s pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Na izlasku iz crkve volonteri će skupljati vaše potpise. Trebate čitko upisati svoje ime, prezime, OIB ili MBG. Prikupljanje potpisa traje do 26. svibnja. Molim vas da odvojite malo vremena i da ne odete kući a da niste dali potpis za zakonsku zaštitu djece i obitelji u Hrvatskoj.

HODOČASNIČKI DAN BL. TEREZIJI SCHERER

U četvrtak, 16. svibnja hodočasnički je dan Bl. majci M.Tereziji Scherer, a hodočastit će osobe s invaliditetom slavonske regije. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi je u 17.30 sati, a nakon toga zajedničko druženje. Na hodočašće su pozvane osobe s invaliditetom, tj. osobe s poteškoćama u razvoju, zajedno s njihovim roditeljima i prijate-ljima, napose zajednice „Vjera i Svjetlo“ kao i članovi raznih udruga koje o njima skrbe.

MISA ZA MATURANTE

U petak, 17. svibnja u 10 sati je misa za maturante, njihove profesore i prijatelje. Svetu misu predvodi mr. Josip Vrančić, prof. na KBF. Pjeva zbor studenata teologije.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 13. svibnja:      u 20.00 susret molitvene zajednice za mladež Stado malo.

Utorak, 14. svibnja:               u 19.00 misijska skupina; susret Udruge sv. Vinka.

Srijeda, 15. svibnja:              u 20.00 biblijska skupina.

Četvrtak, 16. svibnja:            u 19.30 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata.

Petak, 17 svibnja:                 u 19.30 susret članova Djela Marijina; u 20.00 susret mladeži.

HODOČAŠĆE U MOROVIĆ U SRIJEMU

U nedjelju 2. lipnja hodočastimo u Svetište Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu – Morović, te poslije u Gospino svetište na Tekijama. Cijena puta je 50 kuna.  

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira u subotu 18. svibnja hodočašće u naše Nacionalno svetište, u Mariju Bistricu. Polazak je u 5.30 ispred katedrale. Cijena puta je 130 kuna. Za hodočašće se možete prijaviti u župnom uredu.

HODOČAŠĆE MLADIH U SVETU ZEMLJU

U Godini vjere, budući da zbog skupoće ne možemo ići na Svjetski susret mladih u Brazil, naša Nadbiskupija organizira od 12. do 21. listopada 2013. hodočašće mladih naše Nadbiskupije u Svetu Zemlju. Cijena aranžmana je 6550 kuna. Otplata je moguća i na rate do 30. listopada 2013. Poziv je usmjeren prvenstveno prema studentima i radničkoj mladeži. Prijave su do 1. lipnja uz polog od 1000 kuna.

ZAHVALA

Prilozima humanitarne akcije prodaje kolača održane 21. travnja prikupljeno je 1700 kuna. Zahvaljujući velikodušnim darovima vjernika mladi iz Djela Marijina predstavljali su mlade iz Đakova u subotu i nedjelju, 5. i 6. svibnja na susretu mladih Fokolara Crossin' the bridge - koji je održan na Mariapoli Faro u Križevcima. Skup je organiziran na temu GENFEST se nastavlja… Tema ovogodišnjeg susreta posvećena je GENFESTU kako bi se bratstvu i jedinstvu u svijetu otvorili novi putovi suvremenog doba. Svi zainteresirani i svi vjernici pozvani su da se pridruže na susrete mladih Djela Marijina, koji se održavaju svaki drugi petak u mjesecu. Radujemo se Vašem dolasku.