Dozivat će vam u pamet sve što vam ja rekoh. Ovaj odlomak je nastavak Isusova govora na posljednjoj večeri. Da bi učenici mogli vršiti ono što je on činio za svog zemaljskog života, Isus im obećaje Duha Svetoga.

On je Paraklet. Paraklet u grčkom pravnom sistemu označava muškaraca kojega gradska uprava određuje za čuvara i zaštitnika malodobnoj djeci, kad im umru roditelji ili bliži rođaci. Drugo značenje je advokat, odvjetnik koji brani optuženog u sudskom procesu. U promjenjivim povijesnim prilikama Duh će biti uz Crkvu da je štiti od opasnosti što dolaze iz nje same, od unutarnjih razdora i svađa. Duh je štiti i od opasnosti izvana. On će je poučavati o svemu i dozivati u pamet sve što je Isus govorio i činio.

KALENDAR

Ponedjeljak, 6. svibnja: Spomendan svetog Dominika Savia; sv. Irenej, b.mč.

Srijeda, 8. svibnja:         Spomendan blažene Ulrike Nisch – sestre svetog Križa.

Četvrtak, 9. svibnja:       Svetkovina Uzašašća Gospodinova. Svete mise u katedrali kao radnim danom, u samostanu jutarnja u 7 sati.

Petak, 10. svibnja:        Spomendan bl. Ivana Merza; u samostanu sv. misa u 7 sati.

PRVA PRIČEST

U nedjelju 12. svibnja slavimo prvu pričest. Prvoj sv. pričesti  pristupit će 132 naša mala župljana, učenice i učenici trećih razreda. Svi zajedno ćemo se za to slavlje pripraviti trodnevnicom od srijede do petka svetim misama u katedrali u 18.30. Pozivamo prvopričesnike, njihove ukućane, krsne kumove i sve ostale župljane. Ispovijed za prvopričesnike je u četvrtak i petak prije podne. Ispovijed za ukućane je svako večer od 18.00. Okupljanje prvopričesnika je u nedjelju, 16. svibnja u 10.00 u župnom dvorištu.

DAN BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

U nedjelju, 28. travnja smo obilježili dan Bogoslovnog sjemeništa i imali akciju prikupljanja pomoći za Sjemenište. U milostinji i drugim darovima je prikupljeno 10 000 kuna. Bogoslovno sjemenište i u današnje vrijeme živi zahvaljujući velikodušnim darovima vjernika. Vodstvo Sjemeništa nam zahvaljuje na svakom daru.

U IME OBITELJI

U cilju trajne zaštite obitelji i braka, koji zasad u hrvatskom Ustavu uopće nije definiran, brojne građanske i vjerske udruge formirale su građansku inicijativu pod nazivom "U ime obitelji" i pokrenule akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se brak u Ustavu Republike Hrvatske definirao jedino kao životna zajednica žene i muškarca. Vrijeme je da se založimo za dobrobit djece. Brak, kao trajna i vjerna zajednica žene i muškarca koji se vole, idealno je mjesto za dobivanje i odgoj djece. Dijete treba i majku i oca. Brak je dobar i za same bračne drugove jer je u braku puno češća trajna i vjerna ljubav nego u izvanbračnim i istospolnim zajednicama. Brak i obitelj ujedno predstavljaju preduvjet i temelj uspješnog i zdravog društva. Zato vas pozivamo da se uključite u akciju "U ime obitelji". Sljedeće nedjelje počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma s pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Na izlasku iz crkve volonteri će skupljati vaše potpise. Trebate čitko upisati svoje ime, prezime i MBG. Za raspisivanje referenduma potrebno je u 15 dana, prikupiti 375.000 potpisa. Molim vas da odvojite vrijeme i da ne odete kući a da niste dali potpis za zakonsku zaštitu djece i obitelji u Hrvatskoj.

DOŽIVOTNI ZAVJETI TRIJU SESTARA

U subotu, 11. svibnja, za vrijeme svete mise u 10 sati koju predvodi nadbiskup Marin Srakić će biti slavlje doživotnih zavjeta triju sestara.

SCENSKO-DRAMSKI PRIKAZ ŽIVOTA I SUĐENJA KARDINALA BL. A. STEPINCA.

U nedjelju, 12. svibnja dramska grupa KUD-a Josip Čoklić iz Rakitovice u 19.30 u dvorani Florentini će izvesti scensko-dramski prikaz života i suđenja kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Svi zainteresirani i svi vjernici su pozvani.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

Franjevački svjetovni red organizira Duhovne vježbe u svakodnevici u dvorani Florentini, Frankopanska 5c, ponedjeljkom u 18,30. Okvirna tema: Prisutnost Boga u psalmima. Termini: 6., 13., 20.; 27. svibnja; 3. lipnja i 9. lipnja - Dan zajedničkog života. Na svakom susretu i praktične vježbe kao pomoć pri uvođenju u molitvu časoslova naroda Božjega. Voditeljica s. Karmela Dominković i s. Kristijana Kolić.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 6. svibnja:       u 20.00 susret zajednice bračnih susreta.

Utorak, 7. svibnja:         u 19.00 zajednica Dva Srca; nema susreta čitača.

Srijeda, 8. svibnja:        u 19.00 otvoreni susret i predstavljanje Ignacijanskih duh. vježbi.

Četvrtak, 9. svibnja:      u 19.15 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata.

Petak, 10 svibnja:         u 19.00 susret članova Djela Marijina; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 11. svibnja:      u 09.30 mali čitači; 10.00 pjevanje za djecu.

Nedjelja, 12. svibnja:     u 10.30 susret ministranata; u 15.00 molitvena zajednica.

HODOČAŠĆE U MOROVIĆ U SRIJEMU

U nedjelju 2. lipnja hodočastimo u Svetište Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu – Morović, te poslije u Gospino svetište na Tekijama. Cijena puta je 50 kuna.  

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira u subotu 18. svibnja hodočašće u naše Nacionalno svetište, u Mariju Bistricu. Polazak je u 5.30 ispred katedrale. Cijena puta je 130 kuna. Za hodočašće se možete prijaviti u župnom uredu.

HODOČAŠĆE MLADIH U SVETU ZEMLJU

U Godini vjere, budući da zbog skupoće ne možemo ići na Svjetski susret mladih u Brazil, naša Nadbiskupija organizira od 12. do 21. listopada 2013. hodočašće mladih naše Nadbiskupije u Svetu Zemlju. Cijena aranžmana je 6550 kuna. Otplata je moguća i na rate do 30. listopada 2013. Poziv je usmjeren prvenstveno prema studentima i radničkoj mladeži. Prijave su do 1. lipnja uz polog od 1000 kuna.

 v