Isus je pred svoju smrt okupio učenike i uz proslavu posljednje večere, održao im oproštajni govor. Dio toga govora je u današnjem evanđelju.

U tekstu se navode Isusove značajne riječi:"Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. "U čemu se sastoji ta novost? U biblijskim knjigama Staroga saveza piše da je među ljudima postojao zakon ljubavi, poglavito među pripadnicima istoga naroda. Toga naravnog zakona pridržavali su se i nevjernici. I kod njih je ljubav bila usmjerena uglavnom prema onima koji su bili u srodstvu ili povezanosti po krvi, zajedničkom tlu, pripadnosti plemenu ili domovini. To je Isusu bilo poznato. Zato on upozorava na novost ljubavi bez granica, tj. na ljubav u koju će biti uključeni svi, a ponajviše oni koji je najviše trebaju. Kod Isusa to nije bila samo teorija. On je tu bezgraničnu, nesebičnu, sveobuhvatnu ljubav potvrdio kroz žrtvu vlastita života.   

KALENDAR

Ponedjeljak, 29. travnja:            Blagdan svete Katarine Sienske, dj.n. – suzaštitnica Europe.

Srijeda, 1. svibnja:                      Spomendan svetog Josipa Radnika.

Četvrtak, 2. svibnja:                    Spomendan svetog Atanazija, biskupa i naučitelja.

Petak, 3. svibnja:                        Blagdan svetih Filipa i Jakova, apostola. Prvi petak.

                                                       Blagdan Našašća sv. Križa – crkveni god u Trnavi.

DAN BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

Danas, 28. travnja slavit ćemo dan Bogoslovnog sjemeništa i imati akciju prikupljanja pomoći za Sjemenište. Milostinja sa sv. misa, vaši prilozi i darovi u naravi idu za Sjemenište. Svete mise će predvoditi poglavari Sjemeništa, a bogoslovi će govoriti o svom pozivu. Bogoslovno sjemenište i u današnje vrijeme živi zahvaljujući velikodušnim darovima vjernika. Unaprijed vam hvala na svakom daru.

SV. MISA ZA STARE I BOLESNE

Danas, 28. travnja u 16.30 sati u katedrali imat ćemo redovitu proljetnu svetu misu za stare i bolesne. Pomozite im da dođu na svetu misu, ili ih prijavite da ih mi prevezemo.

IMENOVAN NADBISKUP

U četvrtak, 18. travnja u 12 sati, u Nadbiskupskom domu u Đakovu, apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessansdro D'Errico objavio je da je Papa Franjo prihvatio odreknuće od službe nadbiskupa Marina, te imenovao nadbiskupom metropolitom mons. Đuru Hranića, dosadašnjeg pomoćnog biskupa. Svečano preuzimanje službe novog nadbiskupa bit će u subotu 6. srpnja u katedrali za vrijeme svečane Euharistije u 10.30. Toga dana će u 12 sati zvoniti zvona u cijeloj našoj Nadbiskupiji. Sve vas pozivamo na ovo slavlje.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Tijekom svibnja svaku večer su svibanjske pobožnosti u katedrali u 18 sati, a u samostanskoj crkvi u 17.30 (ili 17.00 ako je večernja misa).  

ŽIVA KRUNICA

Nakana molitelja žive krunice za svibanj: za mladež.

DOŽIVOTNI ZAVJETI TRIJU SESTARA

U subotu, 11. svibnja, za vrijeme svete mise u 10 sati koju predvodi nadbiskup Marin Srakić će biti slavlje doživotnih zavjeta triju sestara.

PREDAVANJE DON DAMIRA STOJIĆA

U srijedu, 1. svibnja u 17 sati u dvorani Florentini don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba, održat će predavanje na temu: „Izazov evanđeoskih vrijednosti u sekulariziranom društvu“. Pozvani su svi zainteresirani, mlađi i stariji.

SCENSKO-DRAMSKI PRIKAZ ŽIVOTA I SUĐENJA KARDINALA BL. A. STEPINCA.

U nedjelju, 12. svibnja dramska grupa KUD-a Josip Čoklić iz Rakitovice u 19.30 u dvorani Florentini će izvesti scensko-dramski prikaz života i suđenja kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Svi zainteresirani i svi vjernici su pozvani.

UDRUGA SVETOG VINKA

U utorak, 30. travnja u 19 sati je susret Udruge sv. Vinka Paulskoga.

SUSRET ČLANOVA ŽEV I ŽPV

U ponedjeljak, 29. travnja u 19.30 u je susret župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća.

PRVI PETAK I SUBOTA

Na prvi petak u mjesecu častimo Srce Isusovo. Na prvu subotu molimo za duhovna zvanja.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

U subotu, 4. svibnja u 17 sati u župnoj dvorani (ulaz iz ulice M. Gupca) počinje tečaj priprave za brak. Sljedeći tečaj je u rujnu.

BONOFEST

U subotu, 4. svibnja u Pastoralnom centru sv. Bone i u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održat će se Bonofest na kojem nastupa i naš đakon Mario Brkić. Drugi ili finalni dio koji se izvodi u Crkvi sv. Filipa i Jakova u 20.30 sati prenosi HTV.

HODOČAŠĆE GOSPI ŠUMANOVAČKOJ

Hrvatska šenštatska obitelj organizira 4. svibnja hodočašće u svetište Gospe šumanovačke u Gunju. Sv. misu u 19 sati predvodi vlč. Vladimir Mikrut. Polazak je ispred katedrale u 8 sati. Cijena puta je 80 kn. Prijave se primaju u župnom uredu.

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira u subotu 18. svibnja hodočašće u naše Nacionalno svetište, u Mariju Bistricu. Polazak je u 5.30h ispred katedrale. Cijena puta je 130 kuna. Za hodočašće se možete prijaviti u župnom uredu.

HODOČAŠĆE MLADIH U SVETU ZEMLJU

U Godini vjere, budući da zbog skupoće ne možemo ići na Svjetski susret mladih u Brazil, naša Nadbiskupija organizira od 12. do 21. listopada 2013. hodočašće mladih naše Nadbiskupije u Svetu Zemlju. Cijena aranžmana je 6550 kuna. Otplata je moguća i na rate do 30. listopada 2013. Poziv je usmjeren prvenstveno prema studentima i radničkoj mladeži. Prijave su do 1. lipnja uz polog od 1000 kuna.v