Na četvrtu uskrsnu nedjelju uvijek se čitaIvanova prispodoba o Dobrom Pastiru. U godini C čitamo završnicu. Teško je naći bolju sliku da prikažemo zaštićenost vjernika koji se predao Kristu. 

Točka uspoređivanja nisu ovce nego briga pastira za bića koja su mu povjerena. U osjećaj nesigurnosti i straha kojim je označeno naše današnje vrijeme Isus unosi riječi pouzdanja: "Ovce moje…neće propasti nikada." Odnos pastira i stada ima svoje sasvim određene zakonitosti. Pastir poznaje svoje stado, on ga voli i čini sve da mu osigura što bolju pašu i da ga zaštiti od grabežljivih zvijeri. Ovce instinktivno osjećaju sigurnost u blizini pastira, one ga poznaju po glasu i odazivaju se na taj glas. Glas tuđeg pastira slijedi samo bolesna ovca. Sve to treba imati na umu da bi se shvatila Isusova namjera s tom slikom i poistovjećivanjem sebe s dobrim  pastirom. To je odgovor na sve čovjekove dvojbe oko toga, jeli Bog dobar ili strog, blag ili neumoljiv, čovjeku blizak ili dalek?

KALENDAR

Utorak, 23. travnja:        Spomendan svetog Jurja, mučenika.  Imendan mons. Đure Hranića, novoimenovanog nadbiskupa.

Četvrtak, 25. travnja:     Blagdan svetog Marka – blagoslov usjeva.

AKCIJA PRODAJE KOLAČA

Danas, 21. travnja će članice Djela Marijina poslije svetih misa ispred katedrale imati humanitarnu akciju prodaje kolača.

RODITELJI PRVOPRIČESNIKA

Slavlje Prve pričesti je u nedjelju 12. svibnja u 10.30h u katedrali. Kroz tri slijedeće nedjelje, za vrijeme nedjeljne Svete mise u 9.00h, vi roditelji pozvani ste posvjedočiti prvopričesnicima svoju vjeru na način što ćete im predavati simbole naše vjere. Prve nedjelje (21. travnja) predat ćete im simbol Vjerovanja. Druge nedjelje (28. travnja) predat ćete im Deset zapovijedi Božjih. Treće nedjelje (5. svibnja) posvjedočit ćete im svoju vjeru i život po zapovijedima tako što će netko od roditelja posvjedočiti što mu znači nedjeljna misa i blagovanje Presvetog Tijela i Krvi Kristove, a svi drugi bit ćete pozvani, da se te nedjelje pred djecom i pričestite.

SAT  SAVEZA

Danas, 21. travnja u 19.30 u maloj župnoj dvorani je redoviti mjesečni molitveni susret Sat saveza s Marijom. Svi koji primaju Gospu Hodočasnicu su dobro došli.

ŽUPA DOBROG PASTIRA

Župa Dobrog Pastira - Đakovo 2 danas, 21. travnja, slavi svoj crkveni god. Svečana sveta misa je u 10.30, predvodi je mons. Fabijan Svalina, zamjenik generalnog tajnik HBK.

SV. MISA ZA STARE I BOLESNE

U nedjelju, 28. travnja u 16.30 sati u katedrali imat ćemo redovitu proljetnu svetu misu za stare i bolesne. Pomozite im da dođu na svetu misu, ili ih prijavite da ih mi prevezemo.

DAN BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

U nedjelju, 28. travnja slavit ćemo dan Bogoslovnog sjemeništa i imati akciju prikupljanja pomoći za sjemenište. Milostinja sa Sv. misa ide za Sjemenište. Svete mise će predvoditi poglavari Sjemeništa, a o duhovnom pozivu će govoriti bogoslovi.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

Franjevački svjetovni red organizira Duhovne vježbe u svakodnevici u dvorani Florentini, Frankopanska 5c, ponedjeljkom u 18,30. Okvirna tema: Prisutnost Boga u psalmima. Termini: 22. i 29. travnja, 6., 13., 20.; 27. svibnja; 3. lipnja i 9. lipnja - Dan zajedničkog života. Na svakom susretu i praktične vježbe kao pomoć pri uvođenju u molitvu časoslova naroda Božjega. Voditeljica s. Karmela Dominković i s. Kristijana Kolić.

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira u subotu 18. svibnja hodočašće u naše Nacionalno svetište, u Mariju Bistricu. Polazak je u 5.30h ispred katedrale. Cijena puta je 130 kuna. Za hodočašće se možete prijaviti u župnom uredu.

FRAMA

U subotu, 27. travnja 2013., na Sv. misi u 17.30h, u samostanskoj crkvi Srca Isusova bit će obećanja Frame iz Đakova. Pozivamo sve mlade na misu i prigodni program.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 22. travnja:      u 19.00h molitveni susret za mladež Stado malo.

Utorak, 23. travnja:        u 19.00h molitvena zajednica Dva Srca.

Srijeda, 24. travnja:       u 19.00h Injigo; u 20.00h Biblijska skupina.

Četvrtak, 25. travnja:     u 19.15h Euharistijsko klanjanje; u 20.00h Efata.

Petak, 26. travnja:          u 20.30h molitva u duhu Taizéa u Maloj crkvi.

Subota, 27. travnja:      u 10.30h mali čitači; 11.00h pjevanje za djecu.

Nedjelja, 28. travnja:     u 10.30h susret ministranata; u 15.00h molitvena zajednica.

DUHOVNA OBNOVA ZA ŽENE

Dom duhovne pomoći organizira od 26. do 28. travnja u Betaniji duhovne vježbe za žene, kao i za majke s djecom, uz organiziranu skrb za djecu do 8 g., ako ih nemaju kome ostaviti. To su dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi obnovili snagu vjere i ljubavi. Voditeljica je Katarina Ralbovsky, teologinja i odgojiteljica, s dugogodišnjim iskustvom rada u hagioterapiji u Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu. Moguće je također dolaziti samo u pojedine dane.

HODOČAŠĆE GOSPI ŠUMANOVAČKOJ

Hrvatska šenštatska obitelj organizira 4. svibnja hodočašće u svetište Gospe šumanovačke u Gunju. Svetu misu u 19 sati predvodi vlč. Vladimir Mikrut, župnik iz Bošnjaka. Polazak je ispred katedrale u 8 sati. Cijena puta je 80 kn. Prijave se primaju u župnom uredu.v