U evanđelju ove nedjelje, Isus svom učeniku Petru daje  pastirsku punomoć nad svojim "ovcama" i "jaganjcima." Čime je Petar zavrijedio toliko povjerenje? Iz evanđeoskih ga izvještaja znamo kao dosta nagla i hirovita čovjeka.

On je prvi ispovijedio Isusovo božanstvo, ali je i triput zatajio Učitelja u predvečerje muke. U ovom se evanđeoskom odlomku spominje i učenik koga je Isus ljubio, Ivan, koga evanđelja prikazuju besprijekornim. Ne bi li on bio prikladniji za pastira? Isus ipak i njega stavlja pod Petrov autoritet… U čudnovatoj igri pitanja i odgovora, Petar mora potvrditi ono što je Isus ionako znao - da ga ljubi. Trostruko pitanje podsjeća nas na trostruko zatajenje. Isus, čini se  želi Petra upozoriti da on sam ostaje gospodar stada te da se punomoć koju prima temelji na ljubavi prema Isusu. Tu ljubav Petar sada mora  prenijeti na "stado". Konačno će je dokazati mučeništvom. Crkva je i ljudska institucija koja ne može bez određenih struktura vlasti. Ali snaga te vlasti nije sila i pravo  nego ljubav. A to se ne odnosi samo ne Petrovu  pastirsku službu.

SUSRET ZA RODITELJE

U ponedjeljak, 15. travnja i u utorak, 16. travnja u 19.30 sati u župnoj dvorani bit će susret za roditelje prvopričesnika. Tko je spriječen jedan dan, neka dođe drugi dan. Slavlje Prve pričesti je u nedjelju 12. svibnja u 10.30 u katedrali. Kroz tri slijedeće nedjelje, za vrijeme nedjeljne Svete mise u 9.00h, vi roditelji pozvani ste posvjedočiti prvopričesnicima svoju vjeru na način što ćete im predavati simbole naše vjere. Prve nedjelje (21.4.) predat ćete im simbol Vjerovanja. Druge nedjelje (28.4.) predat ćete im Deset zapovijedi Božjih. Treće nedjelje (5.5.) posvjedočit ćete im svoju vjeru i život po zapovijedima tako što će netko od roditelja posvjedočiti što mu znači nedjeljna misa i blagovanje Presvetog Tijela i Krvi Kristove, a svi drugi bit ćete pozvani, da se te nedjelje pred djecom i pričestite.

SAT  SAVEZA

U nedjelju, 21. travnja u 19.30 u maloj župnoj dvorani je redoviti mjesečni molitveni susret Sat saveza s Marijom. Svi koji primaju Gospu Hodočasnicu su dobro došli.

TRODNEVNICA ZA DUHOVNA ZVANJA

U nedjelju, 21. travnja je Nedjelja Dobrog Pastira - 50. Svjetski dan molitve za zvanja. Geslo: Zvanje, znak nade utemeljene na vjeri. Za svećenička i redovnička zvanja ćemo osobito moliti na trodnevnici u katedrali uz večernje svete mise u 18.30.

ŽUPA DOBROG PASTIRA

Župa Dobrog Pastira - Đakovo 2 u nedjelju 21. travnja, slavi svoj crkveni god. Svečana sveta misa je u 10.30, predvodi je mons. Fabijan Svalina, generalni tajnik HBK.

HODOČASNIČKI DAN BL. TEREZIJI SCHERER 

U utorak 16. travnja je hodočasnički dan bl. M. M. Tereziji Scherer. Hodočasnici dolaze iz Lipičkog kraja, Zagreba i Višnjevca. Misu predvodi Danijel Engelman, župnik iz župe sv. Katarine u Gaju, požeška biskupija. U 16.55 je pobožnost 13 utoraka sv. Antunu.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

Franjevački svjetovni red organizira Duhovne vježbe u svakodnevici u dvorani Florentini, Frankopanska 5c, ponedjeljkom u 18,30. Okvirna tema: Prisutnost Boga u psalmima. Termini: 22. i 29. travnja, 6., 13., 20.; 27. svibnja; 3. lipnja i 9. lipnja - Dan zajedničkog života. Na svakom susretu i praktične vježbe kao pomoć pri uvođenju u molitvu časoslova naroda Božjega. Voditeljica s. Karmela Dominković i s. Kristijana Kolić.

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vijenac Kraljice obitelji, slaveći desetu obljetnicu svoga postojanja, organizira u subotu 18. svibnja hodočašće u naše Nacionalno svetište, u Mariju Bistricu. Polazak je u 5.30 ispred katedrale. Cijena puta je 130 kuna. Za hodočašće se možete prijaviti u župnom uredu.

MIR U BOGU

U subotu, 20. travnja  u organizaciji Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa održat će se redoviti mjesečni susret duhovnog odmora i obnove „Mir u Bogu“ s temom: „Vjera u suočenju s ograničenjima (invaliditetom)“. Pozvani su svi zainteresirani, napose osobe koje brinu za osobe s invaliditetom, za njihove roditelje i prijatelje.  Susret će se održati u dvorani «Florentini», od 15 do 19  sati. Program sadrži klanjanje, predavanje, svjedočanstva, radionice vjere, prigodu za Ispovijed kao i druženje. Informacije: Dom duhovne pomoći, tel. 031/801-262; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; www.sestre-sv-kriza.hr /Dom duhovne pomoći/ Mir u Bogu.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 15. travnja:      u 19.00 molitveni susret za mladež Stado malo.

Utorak, 16. travnja:        u 19.00 molitvena zajednica Dva Srca.

Srijeda, 17. travnja:       u 19.00 Injigo; u 20.00 biblijska skupina.

Četvrtak, 18. travnja:     u 19.15 euharistijsko klanjanje; u 20.00 Efata.

Petak, 19. travnja:         u 19.30 proba mješovitog zbora; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 20. travnja:      u 09.30 mali čitači; 11.00 pjevanje za djecu.

Nedjelja, 21. travnja:     u 10.30 susret ministranata; u 15.00 molitvena zajednica.

DUHOVNA OBNOVA ZA ŽENE

Dom duhovne pomoći organizira od 26. do 28. travnja u Betaniji duhovne vježbe za žene, kao i za majke s cjecom, uz organiziranu skrb za djecu do 8 g., ako ih nemaju kome ostaviti. To su dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi obnovili snagu vjere i ljubavi. Voditeljica je Katarina Ralbovsky, teologinja i odgojiteljica, s dugogodišnjim iskustvom rada u hagioterapiji u Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu. Moguće je također dolaziti samo u pojedine dane.