Nek usklikne sad nebesko mnoštvo Anđela, nek uskliknu službenici Božji, i s pobjede tolikog Kralja neka jekne trublja spasenja. Nek se raduje i zemlja, tolikim obasjana blijeskom, i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja neka osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka. Nek se veseli i Majka Crkva, sjajna s tolikoga svjetla, i od gromkog klicanja naroda nek ova odjekne dvorana.

 

On je za nas vječnome Ocu Adamov dug platio i zadužnicu naših grijeha dokinuo svojom krvlju. Ovo su naime vazmeni blagdani, kada se onaj pravi Jaganjac kolje, čijom se krvlju posvećuju pragovi vjernika. Ovo je noć kad si nekoć naše oce, sinove Izraelove, izveo iz Egipta i kroz More Crveno po suhu proveo. Ovo je dakle noć kad je svjetlo ognjenoga stupa raspršilo tamu grijeha. Ova noć i danas Kristove vjerne po svem svijetu oslobađa od bijede grijeha i opačina svijeta, a vraća milosti i pridružuje svetima. Ovo je noć kad je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje, da nismo dobili otkupljenja. O, divne li pažnje Božje prema nama. O, neshvatljive li ljubavi Očeve: da roba otkupiš, Sina si predao. O, zaista potrebna Adamova grijeha, što ga smrt Kristova uništi. O, sretne li krivice, koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja. O, zaista blažene noći, koja jedina zavrijedi znati vrijeme i čas, kad je Krist od mrtvih ustao. Ovo je noć o kojoj je pisano: I noć će sjati kao dan, i noć mi je svjetlo u radosti mojoj. Ova uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje. I zato, u milosnoj ovoj noći primi, sveti Oče, našu večernju žrtvu hvale: od pčelinjeg rada noćas ti Crkva, po rukama službenika, kao blagdanski poklon prinosi ovu svijeću. Mi znamo što ona govori, dok Bogu na čast gori i svijetli. Njezin je plamen podijeljen drugima ali ga ustupljeno svjetlo nije umanjilo, jer hrani ga mirisni vosak što ga skupljaju marljive pčelice. O, zaista blažena noć, u kojoj se nebesko sa zemaljskom, božansko s ljudskim povezuje. (vazmeni hvalospjev)

 

Svim župljanima i ljudima dobre volje želim sretan i blagoslovljen Uskrs. 

 

 

KALENDAR

Uskrs (31. ožujka) prva sveta misa i blagoslov jela je u 7 sati u katedrali, ostale u 9, 10.30 i 18. U samostanskoj crkvi su sv. mise u 9 i 17 sati. Uskrs je najvažniji i najveći blagdan u godini. Tko se smatra vjernik, toga dana bi trebao biti na misi i pričesti. Milostinja sa svetih misa na Uskrs ide za „Petrov novčić“.

Ponedjeljak, 1. travnja: Vazmeni ponedjeljak – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati.

                                          U Samostanskoj crkvi su svete mise u 7 i 17.30.

Utorak, 2. travnja:         Obljetnica smrti pape, bl. Ivana Pavla II.

Petak, 5. travnja:           Vazmeni petak – izostavlja se nemrs koji je uobičajen.

LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Na Uskrs, 31. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena, sat pomičemo naprijed. Večernje svete mise su još danas u katedrali u 18.00 i samostanu u 17 sati.

SAMOSTANSKA CRKVA

U samostanskoj crkvi svete mise u vazmenoj osmini, ovaj tjedan su ujutro u 7 sati. Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu je utorkom u 17.30.

ŽIVA KRUNICA

Nakana molitelja žive krunice za travanj: za sve vrste ovisnika.

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 1. travnja u 20 sati umjesto u župnoj dvorani u Đakovu u Kuševcu, u pastoralnom centru je mjesečni susret bračnih parova.

ŽUPNA KATEHEZA

U Velikom tjednu, do 2. travnja nema župne kateheze niti tjednih susreta pojedinih skupina.

NADBISKUPIJSKI SUSRET SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

U subotu 6. travnja će se pod geslom Ne boj se! Samo vjeruj! održati Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba. Okupljanje je u katedrali u 9.30, a euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi vlč. Alojz Kovaček. U 11.15 je duhovni nagovor u Sinodskoj dvorani, u 12 sati je domjenak i druženje uz tamburaški sastav Slavonski san. Na susret pozivamo članove svih Udruga koje se brinu za slijepe i slabovidne osobe, kao i sve osobe s oštećenjem vida. Molimo Vas, prijavite nam se do srijede, 3. travnja.

NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA

Na Veliki petak je započela, a u subotu uoči Bijele nedjelje - Nedjelje Božanskoga milosrđa, završava Devetnica Božanskog milosrđa. U crkvi svaki dan sudjelujmo na  svetoj misi, a u 15 sati u katedrali ili kod kuće molimo devetnicu. Na taj dan možemo zadobiti potpuni oprost, a za to se traži: sv. pričest, molitva na nakanu Sv. oca te u crkvi sudjelovati ili obaviti pobožnosti u čast Božanskog milosrđa pred Presvetim. Na Ovčari, u svetištu Božanskog Milosrđa je sveta misa i pobožnost u nedjelju, 7. travnja od 15 sati - scenski prikaz "Govor na gori", izvodi dramska skupina zajednice karmelskih laika iz Slav. Broda; 16,30 - sveta misa, predslavi vlč. Marin Knežević; euharistijsko klanjanje; Susret glazbeno animiraju "Matheusi" iz Bizovca.

DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE

Od petka, 5. (17.00) do nedjelje 7. travnja (13.00) u Betaniji se održava trodnevna duhovna obnova za djevojke sedmog i osmog razreda, a prijave su u župnom uredu.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 1. travnja:        u 19.00 molitveni susret za mladež Stado malo.

Utorak, 2. travnja:         u 19.00 molitvena zajednica Dva Srca.

Srijeda, 3. travnja:         u 20.00 biblijska skupina.

Četvrtak, 4. travnja:       u 20.00 Efata – na radio Đakovu.

Petak, 5. travnja:            u 20.00 susret mladeži.

Subota, 6. travnja:        u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 10.00 pjevanje za djecu.

ŽUPNI LIST

Čitajte katolički tisak. Na polici za tisak možete naći novi, uskrsni broj župnog lista Male crkve.