Danas se Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem kada je htio izvršiti svoje vazmeno otajstvo. Zato se na svim misama vrši spomen toga Gospodnjeg ulaska, i to ophodom ili svečanim ulazom prije glavne mise, a običnim ulazom prije drugih misa. Sudjelovanjem u ophodu na Cvjetnicu, Krista priznajemo svojim spasiteljem i Kraljem. Današnje bogoslužje nije neki povijesni spomen koji ima folklorni značaj, već njime danas ulazimo u godišnju proslavu vazmenog otajstva. Slijedimo Krista koji pobjedonosno ulazi u Jeruzalem. Slijedit ćemo ga i u uskrsnuću, kad nanovo dođe. Tada ćemo opet moći kliktati: "Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje."Luka, evanđelist milosrđa i dobrote Božje, u svom izvještaju muke ističe Očevu ljubav prema Sinu i Kristovu dobrotu prema svima, pa i neprijateljima.

 

KALENDAR

Danas, 24. ožujka je obljetnica (1990.) biskupskog ređenja nadbiskupa Marina.

Svetkovina Blagovijesti zbog Velikog tjedna se slavi u ponedjeljak 8. travnja.

DAN SVJEDOKA VJERE

Dan svjedoka vjere u Katoličkoj Crkvi širom svijeta slavi se 24. ožujka, na dan kad je za vrijeme slavljenja sv. mise, ubijen nadbiskup Romero (+1980.), zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih. Na stotine i tisuće drugih misionara, bili su poput njega ubijeni jer nisu htjeli odstupiti od evanđeoskih vrednota.

OTVORENA IZLOŽBA USKRS I DIJETE

Sinoć, 23. ožujka u župnoj dvorani je otvorena misijska izložba "Uskrs i dijete". Izložbu možete i danas poslije sv. misa razgledati, nešto kupiti i tako pomoći misije.

SUSRET ZAJEDNICE VJERA I SVIJETLO

Danas, 24. ožujka u 15 sati u župnoj dvorani je mjesečni susret članova i prijatelja zajednice Vjera i svjetlo, koja radi s invalidnim osobama i njihovim obiteljima.

GODIŠNJI SUSRET DJELA MARIJINA

Danas, 24. ožujka u Metodovoj dvorani u Svećeničkom domu u 14.30 je godišnji susret Djela Marijina o petoj obljetnici Chiarinog preminuća pod nazivom „Ja - bližnji Bog“

PUČKI KORIZMENI NAPJEVI SLAVONIJE I BARANJE

Tamburaški orkestar „Campanera“ Vas danas, 24. ožujka u 18 sati poziva na koncert Pučkih korizmenih napjeva Slavonije i Baranje koji će se održati u samostanskoj crkvi.

VELIKI TJEDAN

Cvjetnica: na početku mise u 10.30 bit će blagoslov maslinovih grančica i procesija te pjevana muka po Luki. Današnja milostinja ide za Božji grob u Svetoj zemlji. Briga svih kršćana je održavanje svetih mjesta vezanih uz Isusov život u Isusovoj domovini.

Na Veliki četvrtak (28. ožujka) slavi se Misa posvete ulja u 9 sati na koju dolaze svi svećenici iz nadbiskupije, a Misa Večere Gospodnje u 18.00 sati i pranje nogu dvanaestorici apostola. U 20 sati je klanjanje za mlade, a od 21 sat do ponoći klanjanje je za odrasle i bogoslove. U samostanskoj crkvi toga dana nema mise.

Na Veliki petak u 9 sati u katedrali je pučka pobožnost: križni put, propovijed i ljubljenje

čestica Svetoga križa. Poslije podne u 17 sati počinju obredi Velikog petka: Služba Muke Gospodnje, klanjanje Svetom križu i Sv. pričest. Nakon obreda je klanjanje do 21 sat. Na Veliki petak je post i nemrs. U samostanskoj crkvi križni put je u 11 sati. Sveta Pričest se preko dana dijeli samo bolesnicima.  

Na Veliku subotu prije podne nema obreda. Preporuča se preko dana pohoditi Božji grob, napose roditeljima s malom djecom. U 20 sati počinju obredi Vazmenog bdijenja,  a potom slijedi misa Vazmenog bdijenja. Sv. Pričest  preko dana dijeli se samo bolesnicima.

Na Uskrs (31. ožujka) prva sveta misa i blagoslov jela je u 7 sati, ostale sv. mise su u 9, 10.30 i 18 sati. U Samostanu su sv. mise u 9 i 17 sati. To je najvažniji i najveći blagdan u godini. Tko se smatra vjernik, toga dana bi trebao biti na misi i pričesti.

LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Na Uskrs, 31. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena, sat pomičemo naprijed. Večernje svete mise su još danas u katedrali u 16.30 i 18.00 i Samostanu u 17 sati.

POBOŽNOST 13 UTORAKA SV. ANTUNU 

Utorkom u 17.30 sati u samostanskoj crkvi je pobožnost 13 utoraka sv. Antunu.

KORIZMENE MEDITACIJE

U samostanskoj crkvi održavat će se svake srijede navečer u 19.30 korizmene meditacije na temu Božje milosrđe. Različiti su voditelji. Želja nam je da se duhom ojačamo i što kvalitetnije proživimo korizmu. Svi vjernici su pozvani!

ŽUPNA KATEHEZA

U Velikom tjednu, do 2. travnja nema župne kateheze niti tjednih susreta pojedinih skupina.

DEVETNICA BOŽANSKOG MILOSRĐA

Na Veliki petak započinje, a u subotu uoči Bijele nedjelje - Nedjelje Božanskoga milosrđa, završava Devetnica Božanskog milosrđa.

NADBISKUPIJSKI SUSRET SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

U subotu 6. travnja će se pod geslom Ne boj se! Samo vjeruj! održati Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba. Okupljanje je u katedrali u 9.30, a euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi vlč. Alojz Kovaček. U 11.15 je duhovni nagovor u Sinodskoj dvorani, u 12 sati je domjenak i druženje uz tamburaški sastav Slavonski san. Na susret pozivamo članove svih Udruga koje se brinu za slijepe i slabovidne osobe, kao i sve osobe s oštećenjem vida. Molimo Vas, prijavite nam se do srijede, 3. travnja.

USKRSNA ISPOVIJED

Hvala svima koji ste se na vrijeme ispovijedili, ako još niste, molimo učinite to do srijede. Molimo Vas ne ostavljajte ispovijed za Sveto trodnevlje. Mogućnost za svetu ispovijed je prije sv misa, ujutro od 6.30, a popodne od 17 sati.

CJELODNEVNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE

U nedjelju, 24. ožujka, u samostanskoj crkvi, poslije koncerta počinje 24-satno zavjetno euharistijsko klanjanje i traje u ponedjeljak cijeli dan do Večernje. U Samostanskoj crkvi na Veliki četvrtak, petak i subotu nema svetih misa. Na Uskrs su sv. mise u 9 i 17.00.