Iza svakog trpljenja stoji krivnja, svaka je bol zapravo kazna za grijeh - takvo je mišljenje prošireno u mnogim kulturama svijeta. U današnjem evanđelju Isus otklanja takvo pojednostavljeno tumačenje. Daje nam znati da uzroke boli i smrti ne možemo do kraja prozreti. Stoga onaj koji je pošteđen od trpljenja, nema pravo sebe smatrati boljim od onoga koji mora trpjeti. U prispodobi iz drugoga dijela  današnjeg evanđelja,  čini se da Isus uzima ulogu vinogradara. Zauzima se za neplodnu smokvu, želi je još okopati i pognojiti. To znači da čovjeku  koji ne donosi plodove vjere želi dati još jednu šansu. Ta on nije došao  da sudi, nego da spasi… I svojim je učenicima zabranio suditi. Stoga, prije nego popustimo napasti da drugoga osudimo, pitajmo se: što smo učinili za toga čovjeka? Je li nam je više do njegova spasa ili do osude? Uostalom, mi smo zapravo ta neplodna smokva. Upravo teče vrijeme što nam je pruženo kao šansa. Nakon toga vječni  će Sudac nama mjeriti mjerom kojom smo  mi mjerili  svojim bližnjima.

 

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM U BiH

Danas, 3.03., završava tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Današnja milostinja, kao i vaši drugi novčani prilozi tijekom ovog tjedna, koje ste predali ili ćete ih predati u župni ured, idu za tu akciju. Pozivom na broj 060 90 10 darujete iznos od 6,25 kn.

 

RODITELJSKI SASTANCI

U ponedjeljak, 4. ožujka ili u utorak, 5. ožujka u 19 sati u župnoj dvorani je susret roditelja učenika 1. i 2. razreda osnovne škola. U ponedjeljak, 4. ožujka ili utorak 5. ožujka u 20 sati je susret roditelja krizmanika 1. pripravne godine (1. r. srednje škole).

 

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Od 8. do 10. ožujka u katedrali će se održati korizmena duhovna obnova, koju predvodi dr. Grgo Grbešić, profesor na KBF. Rezervirajmo si vrijeme i sudjelujmo. Pozivam sve župljane da mole za uspjeh i obnove duhovne plodove. Raspored:  Petak: 8. ožujka u 17.00 razmatranje; u 18.00 Sveta misa i propovijed; u 19.00 Pjesme Velikog tjedna i procesija „za križem“ (gosti s Hvara). Subota: 9 ožujka 17.30 krunica; 18.00 Sv. misa i propovijed; u18.45 razmatranje: „Tijelo, duša i Duh Sveti“, 19.30 klanjanje pred Presvetim. Nedjelja: 10 ožujka svete Mise u 7.30 i 9.00 predvodi i propovijeda dr. Grgo Grbešić, voditelj duhovne obnove, u 10.30 pjevaju gosti s Hvara.

 

KORIZMENE MEDITACIJE

U samostanskoj crkvi održavat će se svake srijede navečer u 19.30 korizmene meditacije na temu Božje milosrđe. Bit će različiti voditelji, a počinjemo na čistu srijedu navečer. Želja nam je da se duhom ojačamo i što kvalitetnije proživimo korizmu. Svi vjernici su pozvani!

 

ZA KRIŽEM

U petak, 8. ožujka u 19 sati u katedrali će Zbor sv. Cecilije i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta župe Marijina uznesenja iz Jelse na otoku Hvaru izvesti tradicionalne pjesme Velikog tjedna i poznatu procesiju „Za križem“.

 

KRIŽNI PUT

Kroz korizmu je u katedrali križni put utorkom u 17.30,  petkom u 17.15 sati, a nedjeljom za djecu (i ostale) u 16 sati. A u samostanskoj crkvi je petkom i nedjeljom u 16.30 sati.

 

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 4. ožujka u 20 sati u župnoj dvorani je redoviti mjesečni susret bračnih parova.

 

MOLITVA ZA SRETAN IZBOR PAPE

Od 1. ožujka na sv. misama i u drugim prigodama, te kod svojih kuća molimo za sretan izbor novog pape. Zvonima po svim crkvama oglasit će se kad novi papa bude izabran.

 

ŽIVA KRUNICA

Nakana žive krunice u ožujku: za molitelje žive krunice i njihove osobne nakane.

 

NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE

Osmi Nadbiskupijski križni put za mlade će se pod geslom Učvrsti nam vjeru i ljubavi plam održati 16. ožujka na relaciji Vukovar-Bogdanovci-Nuštar-Cerić-Vinkovci, dugoj 27 km. Ovo je prigoda za međusobno upoznavanje, druženje pješačenjem, radost stjecanje novog iskustva, molitvu, ali i žrtvu, pokoru, korizmeno odricanje, post, strpljivost, a posebno na žuljeve. Cijena prijevoza autobusom od Đakova do Vukovara i od Vinkovaca do Đakova je 40 kuna. Autobus iz Đakova kreće u 6 sati ujutro. Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti u ruksaku ručak od kuće, nešto za piće (ne alkoholna pića) i samo najnužnije stvari. Treba ponijeti nešto za zaštitu od kiše i laganu obuću. Ne nositi kazetofon, CD, MP3 player i slično. Planirajte poći na križni put i prijavimo se što prije u župni ured, a najkasnije do 7. ožujka.

 

IZLOŽBA UMJETNIČKIH SLIKA

U župnoj dvorani je postavljena prodajna izložba umjetničkih slika Mirjane Gradinjan (1968.), slikarice iz Ivanovaca kod Valpova. Možete je pogledati u uredovno vrijeme.

 

USKRSNA ISPOVIJED I PRIČEST BOLESNIKA

Prijavite svoje stare i bolesne za uskrsnu ispovijed, koja je od 11. ožujka.

 

TRIBINA ZA RODITELJE

U četvrtak, 7. ožujka u 19 sati u Domu kulture održat će se tribina za roditelje s temom Cijela istina o zdravstvenom odgoju. Svi koji žele saznati istinu o zdravstvenom odgoju koji je Vlada nametnula školama, a predstavlja ateističko ideološko nasilje, neka slobodno dođu na tribinu. Saznajmo što bismo kao vjernici trebali misliti o seksualnom odgoju. Roditelji su prvi odgojitelji svoje djece! (Ustav RH čl.63.). Gosti tribine su profesori KBF-a u Đakovu: dr.sc. Vladimir Dugalić, dr.sc. Zdenko Ilić i mr.sc. Mladen Milić. Na tribini će biti prikazan i kratki film o uvođenju zdr. odgoja.

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste darovali svoj prilog za: lukno, misije, siromahe, sjemenište… Udruga sv. Vinka obavještava da je od prodaje krofna prikupila 5317 kuna i svima zahvaljuje.  Hvala svima koji ste to htjeli, a niste mogli. Hvala svima koji punite košare za siromahe u Konzumu, Kauflandu, Mercatoru, Plodinama.