Evanđelist Luka u ovonedjeljnom ulomku predstavlja Isusov boravak u pustinji. Tekst je sastavljen od tri prizora koji su građeni kroz razgovor između Isusa i đavla. Ovdje je najstrahovitija bitka  u pustinji kraj Jerihona - najstarijeg grada na svijetu, koji leži 400 m ispod razine mora. Isus je malaksao,"nije ništa jeo" 40 dana; a i Otac je pred njim sakrio svoje lice, kao i u Getsemaniju. Izgleda, da je ovo bilo jednako onom na križu, kad je zavapio: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio". Samo je ta dva puta došao anđeo da ga tješi. Ako je zavodnik i neprijatelj ljudi imao toliku moć, da Sinu Božjem - koji je maloprije čuo Očev glas: "Ti si Sin moj, Ljubljeni - priredi ovakvu borbu, što neće nama grješnicima?! On se odvažio napastovati Isusa, a koga onda neće?! Od kolijevke pa do groba, on napastuje svakoga! Ne postoji ni vrijeme, ni mjesto, ni stalež, ni dob bez napasti. A jedina obrana od sotone glasi: "Bdijte i molite!" da vas ruka Božja čuva i obrani od njegove kušnje i napasti.    

 

KALENDAR

Srijeda, 20. veljače:      Spomendan mučenika Osijeka i Panonije.

Petak, 22. veljače:        Blagdan katedre svetog Petra, apostola.

 

KROFNE

U nedjelju, 22. veljače će Udruga sv. Vinka poslije svetih misa ponuditi vruće krofne. Vaš dar ide za potrebe siromaha.

 

RODITELJSKI SASTANAK

U ponedjeljak, 18. veljače ili u četvrtak, 21. veljače u 19 sati u župnoj dvorani je susret roditelja prvopričesnika 3. razreda.

 

DEKANATSKI SUSRET BRAČNIH PAROVA

U utorak, 19. veljače u 19.30 u našoj župnoj dvorani je susret bračnih parova i svećenika Đakovačkog dekanata. Tema je Zdravstveni odgoj u školi – s osvrtom na 4. modul koji govori o spolnom odgoju. Svi bračni parovi su dobro došli.

 

KRIŽNI PUT

Kroz korizmu je u katedrali križni put utorkom u 17.30,  petkom u 17.15 sati, a nedjeljom za djecu (i ostale) u 16 sati. U samostanskoj crkvi je petkom i nedjeljom u 16.30 sati.

SAT SAVEZA

U nedjelju, 24. veljače u 19 sati je redoviti mjesečni molitveni susret Schönstattske obitelji Sat Saveza s Marijom. Pozivamo sve koji primaju Gospu Hodočasnicu (putujuće Gospino svetište), a i svi ostali su dobro došli.

 

KORIZMENO VRIJEME

Korizma je intenzivno vrijeme molitve, posta i brige za one koji su u potrebi. Ona pruža svakom kršćaninu mogućnost da se pripravi na Uskrs ozbiljnim razmišljanjem o vlastitom životu, sakramentima te djelima ljubavi i pokore. Razmislimo i konkretno izaberimo, čega se u korizmi možemo odreći ili kakva djela ljubavi činiti. Sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasa. Odrecimo se nečega u korizmi i darujmo za potrebite. U trgovačkim centrima Kaufland, Konzum, Mercator i Plodine, te u župnom domu vas čekaju košare za siromahe.

 

KVATRE

Započinje proljetni kvatreni tjedan u kojem su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu te djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen pokori i obraćenju.

 

KORIZMENE MEDITACIJE

U samostanskoj crkvi održavat će se svake srijede navečer u 19.30 korizmene meditacije na temu Božje milosrđe. Bit će različiti voditelji, a počinjemo na čistu srijedu navečer. Želja nam je da se duhom ojačamo i što kvalitetnije proživimo korizmu. Svi vjernici su pozvani!

 

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE

Od 26. veljače do 3. ožujka se u Betaniji održava seminar posta molitve i šutnje s temom: „TRAŽI LICE NJEGOVO!“, kao dane života s kruhom, uz razmatranja, molitvu i šutnju. To je  ponuda svima koji žele učvrstiti ili nanovo otkriti post, molitvu i šutnju kao snažna sredstva vjere u Isusa Krista, napose u Njegovu prisutnost među nama u Euharistijskom kruhu. Voditeljica seminara je s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Može se sudjelovati i djelomično, u pojedine dane, ali se preporuča doći prvi dan navečer zbog uvođenja u način posta. Obavezna je prijava radi smještaja, najkasnije tjedan dana do početka seminara. Informacije i  prijava: tel. 031/ 811-794; mob. 099/5997552 (gđa Marija) ili tel. 031/801-262 (Dom duh. pomoći).

 

PREDAVANJE

U četvrtak, 21. veljače u 19 sati u dvorani Florentini će dr. Ivan Zirdum, profesor u miru održati predavanje s temom Postom do zdravlja! Kako spriječiti ili liječiti bolesti.

 

ZATVARAJTE VRATA

Katedrala se grije, stoga Vas molimo, bilo da ulazite ili izlazite, da zatvarate vrata.

 

USKRSNA ISPOVIJED I PRIČEST BOLESNIKA

Prijavite svoje stare i bolesne za uskrsnu ispovijed, koja je od 11. ožujka.

 

DAN TIŠINE

U subotu, 23. veljače od 10.30 do 16.00 u dvorani Florentini Terezijin krug organizira 14. korizmeni Dan tišine – kontemplativna subota. Broj sudionika je ograničen. Potrebno je prijaviti sudjelovanje do četvrtka 21. veljače na tel. 801 261 (s. Karmela).

 

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Od 8. do 10. ožujka će se u katedrali održati korizmena duhovna obnova, koju predvodi dr. Grgo Grbešić, profesor na KBF. Rezervirajmo si vrijeme i sudjelujmo. Pozivam sve župljane da mole za uspjeh i obnove duhovne plodove.