Evanđelje nam donosi zgodu o čudesnom ribolovu. Tko će pametan baciti mreže u podne, kad ni po mraku u lovu sa svijećom nije ništa postigao. To je protivno ribarskom znanju i iskustvu. Tko se može nadati rastu Crkve usred svijeta što je zbacio svetinju i strah Božji, kad to zapravo nije  uspijevalo ni u doba kad je sav privatni i javni život bio prožet religijom? Petar je mogao pomisliti da nazaretski tesar ne zna što je ribarenje te mu je mogao početi izlagati da treba čekati noć bez mjesečine, zapaliti nad vodom baklju pa tek onda mrežom opasati ribe što hrle k svjetlosti. Umjesto toga Petar povjeruje nevjerojatno. Prima Isusa u lađu i događa se ono što je inače nemoguće. U nikoje se doba vjera ne može  živjeti ni širiti na temelju znanstvenih procjena, ako u svoju lađu, u samog sebe, ne primamo živog Krista, ako njegovoj riječi ne povjerujemo iznad svake vlastite spretnosti i mudrosti.   

KALENDAR

Ponedjeljak, 11. veljače: Spomendan Gospe Lurdske; Dan bolesnika.

Srijeda, 13. veljače: Pepelnica – Čista srijeda.

 

MISIJSKA IZLOŽBA

Sinoć, 9. veljače u župnoj dvorani je otvorena misijska izložba dječjih literarnih i likovnih radova. Izložba je otvorena i danas, 10. veljače cijeli dan.

 

KROFNE

Udruga sv. Vinka se ispričava i odgađa akciju prodaje krofna za 24. veljaču.

 

48 SATNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Danas, 10. veljače u samostanskoj crkvi počinje 48 satno euharistijsko klanjanje. Samostanska crkva će biti obje noći otvorena. Dođimo i poklonimo se Gospodinu.

 

RODITELJSKI SASTANAK

U ponedjeljak, 11. veljače ili u utorak, 12. veljače u 19 sati je susret roditelja druge pripravne godine (roditelja učenika 2. razreda srednje škole).

 

DRUGI STUPANJ: OBRED „IZBORA” ILI „UPISA IMENA”

Prema redu katekumenata po stupnjevima, na početku korizme koja je bliža priprava sakramentalnog uvođenja slavi se „izbor“ ili „upis imena“. Stoga će na prvu korizmenu nedjelju 17. veljače na misi u katedrali u 16.30 sati krizmanici druge pripravne godine u pratnji svojih roditelja i kumova obaviti obred „upisa imena“.

 

KORIZMA

U srijedu, 13. veljače je Pepelnica, počinje korizmeno vrijeme. Taj dan za vrijeme svetih misa, u znak pokore, posut ćemo se pepelom. Na pepelnicu je post i nemrs, koji su dužni održavati svi oni koji su punoljetni, pa do svoje 60. godine. Svi oni koji su navršili 14 godina dužni su kroz korizmene petke održavati nemrs.

 

KORIZMENE MEDITACIJE

U samostanskoj crkvi održavat će se svake srijede navečer u 19.30 korizmene meditacije na temu Božje milosrđe. Bit će različiti voditelji a počinjemo na čistu srijedu navečer. Želja nam je da se duhom ojačamo i što kvalitetnije proživimo korizmu. Svi vjernici su pozvani!

 

KRIŽNI PUT

Kroz korizmu je u katedrali križni put utorkom u 17.30,  petkom u 17.15 sati, a nedjeljom za djecu (i ostale) u 16 sati. A u samostanskoj crkvi je petkom i nedjeljom u 16.30 sati.

 

PROSLAVA SVETOG VALENTINA

U četvrtak, 14. veljače je spomendan sv. Valentina, zaštitnika zdravlja. U katedrali je taj dan proštenje. Bit će izložen kip svetog Valentina kod kojeg se možete pomoliti za zdravlje i svoje potrebe. Prilika za svetu ispovijed je prije svetih misa.

 

HODOČASNIČKI DAN BL. TEREZIJI SCHERER

U subotu, 16. veljače na Hodočasnički blaženoj Tereziji Scherer dolaze hodočasnici iz osječkih župa i župe sv. Filipa i Jakova  u  Vukovaru .... Sv. misu i pobožnost u 17 sati predvodi vlč.  Drago Marković, župni vikar župe Sv. Petra i Pavla, Osijek 1.

 

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Od 8. do 10. ožujka će se u katedrali održati korizmena duhovna obnova, koju predvodi dr. Grgo Grbešić, profesor na KBF. Rezervirajmo si vrijeme i sudjelujmo. Pozivam sve župljane da mole za uspjeh i obnove duhovne plodove.

 

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE

Od 26. veljače do 3. ožujka se u Betaniji održava seminar posta molitve i šutnje s temom: „TRAŽI LICE NJEGOVO!“, kao dane života s kruhom, uz razmatranja, molitvu i šutnju. To je  ponuda svima koji žele učvrstiti ili nanovo otkriti post, molitvu i šutnju kao snažna sredstva vjere u Isusa Krista, napose u Njegovu prisutnost među nama u Euharistijskom kruhu. Voditeljica seminara je s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Može se sudjelovati i djelomično, u pojedine dane, ali se preporuča doći prvi dan navečer zbog uvođenja u način posta. Obavezna je prijava radi smještaja, najkasnije tjedan dana do početka seminara. Informacije i  prijava: tel. 031/ 811-794; mob. 099/5997552 (gđa Marija) ili tel. 031/801-262 (Dom duh. pomoći).

 

NOVI MINISTRANTI I MINISTRANTICE

Dječake od 3. do 6. razreda koji žele biti ministranti pozivam da se prijave župniku ili u župni ured. Djevojčice se trebaju prijaviti u sakristiji Samostanske crkve. Susret za ministrante i ministrantice je nedjeljom u 10.30 u župi.

 

KANONSKA VIZITACIJA

U četvrtak, 14. veljače će nadbiskup Marin službeno, cijeli dan biti u pohodu našoj župi. Raspored vizitacije: 9.00 Razgovor s domaćicom i tajnicom; 9.30 Susret s vjeroučiteljima i katehetama (koji su popodne u školi); 9.50 Susret s molitvenim zajednicama: Dva srca, Milosrdni Isus i Stado malo, živa krunica i Obiteljski molitveni vijenac; 10.30 Šenštatski pokret i Djelo Marijino; 11.00 Posjet Betaniji: Dom duhovne pomoći – Radionica sv. Josipa; 11.30 Posjet pučke kuhinje u Crvenom križu. 14.30 Terezijinim krug, Frama i Milosrdni Samarijanac; 15.00 Biblijska skupina, čitači, skupljači milostinje, ministranti, Injigo. 15.30 Udruga sv. Vinka, karitativna skupina i Vjera i svijetlo i skupina mladih.  16.00 katolička malonogometna liga, vjeroučitelji, katehete i misijska skupina; 16.30 Pjevači, bračni parovi i info skupina. 17.00 Župno ekonomsko i pastoralno vijeće; 19.00 Razgovor sa župnim vikarom; 19.15 razgovor sa župnikom. Molim sve voditelje pojedinih skupina da pismeno priprave kratko izvješće o svom radu, da predstave svoj rad i skupinu, da nadbiskupa upoznaju sa svojim radostima, planovima i poteškoćama. Središnji susret svih vjernika je u 18.00 na Svetoj misi u katedrali.