Ivanovo krštenje je bilo znak obraćenja i uključivanja  u mesijansku zajednicu. Isusu to krštenje zapravo nije trebalo. No, silaskom u vodu Jordana on izražava svoju solidarnost s grešnim čovječanstvom koje će otkupiti svojim krštenjem u krvi na drvu križa. Krštenje koje su po Isusovoj zapovijedi dijelili apostoli, a dijeli ga i Crkva do danas. To je otajstveni čin oslobađanja od grijeha i pritjelovljenja Crkvi - otajstvenom tijelu Kristovu. Preporod koji se u krštenju, djelovanjem vode i Duha Svetoga, događa u kršteniku mora imati posljedice u životu. Prvi su to kršćani živo shvaćali i osjećali, već stoga što su svoje krštenje morali često posvjedočiti podnošenjem progonstva ili čak mučeničke smrti.

 

KALENDAR

Utorak, 15. siječnja:      Spomendan svete Anastazije, mučenice.

Četvrtak, 17. siječnja:    Spomendan svetog Antuna, opata

 

SASTANAK ZA RODITELJE MINISTRANATA

U ponedjeljak, 14. siječnja u 18.30 je sastanak za roditelje ministranata u župnoj dvorani.

 

SPOMEN BLAŽENE TEREZIJE SCHERER

U srijedu, 16. siječnja u samostanskoj crkvi je hodočasnički dan blaženoj M. M. Tereziji Scherer. Prigodnu pobožnost i sv. misu u 17 sati predvodi vlč. Matej Glavica, ekonom Bogoslovnog sjemeništa.

 

ŽUPNA KATEHEZA

Ovaj tjedan nastavljamo sa župnom katehezom prvopričesnika, krizmanika i svih razreda prema ustaljenom rasporedu iz prvog polugodišta. Raspored pogledajte na oglasnoj ploči u katedrali. Djeco i roditelji, obavijestite sve iz razreda.

 

OBLJETNICA SMRTI MONS. IVANA ŠEŠE

U subotu, 19. siječnja na petu obljetnicu smrti mons. Ivana Šeše ćemo u katedrali u 18 sati prikazati za njega svetu misu zadušnicu. Mons. Ivan Šešo rođen je u Osijeku 19. studenoga 1939. u obitelji s jedanaestero djece. U rodnome gradu pohađao je osnovnu školu i gimnaziju. Filozofsko-teološki studij završava u Đakovu gdje je 23. prosinca 1962. zaređen za svećenika. Svoje pastoralno djelovanje započinje službom župnoga vikara (kapelana) u Župi svetih Petra i Pavla u Osijeku (1963.-1968). Od 1968. do 1974. godine bio je župnik u Ivankovu odakle odlazi u Rim na poslijediplomski studij. Kao član Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima (1974.-1977.) na Papinskome sveučilištu Gregorijana postiže magisterij duhovnoga bogoslovlja. Po povratku iz Rima imenovan je duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i profesorom duhovnoga bogoslovlja te engleskoga jezika. U Đakovu je djelovao punih 20 godina (1977.-1997.). Začasnim kanonikom Stolnoga kaptola u Đakovu imenovan je 1989. godine. Vodio je brojne obnove i duhovne vježbe, sudjelovao na seminarima i stručnim skupovima. S iznimnom spremnošću susretao je i pomagao bolesnicima, starima i potrebnima. Od 1997. do smrti djeluje u Slavonskome Brodu kao voditelj centra za duhovne obnove Marijin dom. Bio je prvi predsjednik Šenštatskog pokreta u Hrvatskoj. Umro je 19. siječnja navečer u 69. godini života i 46. godini svećeništva u Marijinom domu.

 

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

U petak, 18. siječnja započinje Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Kroz osam dana kršćani cijelog svijeta zajedno mole i razmišljaju o temi koja je predložena za ovu osminu. U katedrali ćemo u sve dane osmine u 18 sati moliti na tu nakanu. U nedjelju 20. siječnja u Kapucinskoj crkvi u Osijeku je središnje nadbiskupijsko i ekumensko slavlje.

 

SAT SAVEZA

U nedjelju 20. siječnja u 19 sati je redoviti mjesečni molitveni susret Šenštatskog pokreta. Svi ostali su dobrodošli.

 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 14. siječnja:     u 19.00 molitveni susret za mladež Stado malo.

Utorak, 15. siječnja:      u 19.00 Molitvena zajednica Dva srca.

Petak, 18. siječnja:       u 18.30 krsna kateheza

Subota, 19. siječnja:     u 09.00 dječja misijska; 10.30 liturgijska priprava za male čitače.

Subota, 19. siječnja:     u 11.00 proba dječjeg zbora; u 19.00 pjevanje za mladež.

Nedjelja, 20. siječnja:    u 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.

 

DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE

U subotu, 26. i nedjelju 27. siječnja u Betaniji se održava duhovna obnova za djevojke 8. razreda. Molimo, prijavite nam se što prije.

 

BRAČNI VIKEND

Od petka, 1. ožujka u 20 sati do nedjelja 3. ožujka do 17 sati se u Betaniji održava bračni vikend za bračne parove, muža i ženu. Želite li se još bolje upoznati, produbiti bračnu ljubav, darovati dva dana bračnom drugu i sebi, nešto nezaboravno lijepo doživjeti, svakako dođite. Obavijesti i prijave što prije u župnom uredu.

 

ŽIVA KRUNICA

Nakana molitelja žive krunice za mjesec siječanj: za jedinstvo kršćana i za mir.

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste u prošloj godini darovali svoj prilog za: lukno, misije, siromahe, Sjemenište, obnovu kapelice na groblju… Hvala svima koji ste to htjeli, a niste mogli. Hvala svima koji punite košare za siromahe u Konzumu, Kauflandu, Mercatoru, Plodinama.

 

TISAK I KALENDARI

Toplo preporučujemo katolički tisak. Katoličke kalendare možete nabaviti u župnom uredu i biskupskom domu.