NAVJEŠTAJ VAZMA I POMIČNIH SVETKOVINA U 2013. GODINI

Predraga braćo, objavila nam se slava Gospodnja i uvijek će se objavljivati dok On ponovno ne dođe. U tijeku i rasporedbi vremena spominjemo se i živimo otajstvo spasenja. Središte čitave liturgijske godine Vazmeno je trodnevlje našega Gospodina raspetoga, ukopanoga i uskrsloga, a vrhunac mu je Vazam – Nedjelja uskrsnuća, 31. ožujka. Svake nedjelje, toga tjednog Uskrsa, uprisutnjuje sveta Crkva ovo veliko otajstvo, u kojem je Krist pobijedio grijeh i smrt. Od Vazma proistječu svi sveti dani: početak korizme, na Pepelnicu 13. veljače; Uzašašće Gospodinovo 9. svibnja; Nedjelja Pedesetnice 19. svibnja; a početak došašća u nedjelju 1. prosinca. I na blagdan Presvete Bogorodice, apostola i svetih, te na spomen vjernih mrtvih, navješćuje Crkva na svom putu zemaljskom Gospodnje pashalno otajstvo. Kristu, koji bijaše, koji jest i koji dolazi, Gospodaru vremena i povijesti, neprolazna slava u vijeke vjekova. Amen.

 

KALENDAR

Utorak, 8. siječnja:        Spomendan Gospe od Brze Pomoći.

Nedjelja, 13. siječnja:    Krštenje Gospodinovo.

 

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 7. siječnja je redoviti mjesečni susret bračnih parova.

 

PROGRAM ZA DJECU

Draga djeco, neke od vas nismo već dugo vidjeli. Na gledanje filma i igru pozivamo djecu nižih razreda u utorak, 8.siječnja u 15 sati, a djecu viših razreda  pozivamo u srijedu, 9.siječnja u 15 sati. Krizmanici 1. i 2. pripravne godine dođite u četvrtak u 15 sati.

 

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE

Dom duhovne pomoći organizira od 10. do 13. siječnja  2013.g. duhovne vježbe za žene. Namijenjene su udanim i neudanim ženama, majkama, bakama i udovicama, sa željom da im se omoguće dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi – napose u ovoj godini vjere - obnovili snagu vjere i ljubavi. Tema je: „Blažena ti što povjerova!“ (Lk 1,45), a voditeljica s. Rastislava Ralbovsky, ss. sv. Križa, Đakovo. Duhovne vježbe se održavaju u kući „Betanija“, Kralja Tomislava 29; počinju u četvrtak u 16 sati, a završavaju u nedjelju u 15 sati. Možete se uključiti i djelomično, u pojedine dane. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja: Tel. 031/811-794 ili mob 099/ 59-97-552  (gđa Marija Mihaljević); ili 031/801-262 (Dom duhovne pomoći), e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

GOSPA OD BRZE POMOĆI

Svetkovina Gospe Brze Pomoći i središnje hodočasničko slavlje u utorak, 8. siječnja u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu održat će se pod geslom, „Blažena Ti što povjerova...“ Mise će se slaviti u 6.30, 8.30, 10.30, 12.15, 17 sati i zadnja misa u 18.30 sati. Središnje hodočasničko slavlje u 10.30 sati predvodit će mons. Marin Srakić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki. Prigodne pobožnosti održavat će se pola sata prije svake mise. Svetkovini prethodi duhovna priprava od petka, 4. siječnja do ponedjeljka 7. siječnja. Program svakoga dana započinje u 18 sati marijanskom pobožnošću, a u 18.30 misu će predvoditi voditelj duhovne priprave, mr. Josip Vrančić.

 

NAPOMENE UZ BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

Kao što primjećujete pri kraju smo s blagoslovom obitelji i domova. U mnogim kućama i stanovima cijela se obitelj okupila na molitvu, bilo je i gostiju. Mnogi su nas radosno dočekali na ulaznim vratima, primili i počastili. Zahvaljujemo vam na prijemu u vaš dom i na svakom daru. Ima puno lijepih iskustava. Ujedno molimo i za oproštenje ukoliko nešto s naše strane nije bilo u najboljem redu. Često se radilo o umoru i svećenika i ministranata. Ovih dana ćemo donijeti župni list Malu crkvu do onih koji nisu dobili, a ako do četvrtka ne dobijete župni list slobodno nam javite telefonom ili naiđite po njega u župni ured. Ukoliko netko nije bio kod kuće ili smo ga preskočili, prijavite se telefonom u župni ured. Utorak, 8. siječnja je dan za naknadne blagoslove, ako tada ne možete, možemo i koji drugi dan u dogovoru s vama.

Raspored preostalog blagoslova obitelji po ulicama:

Nedjelja, 6. 01.:  Ne idemo na blagoslov

Ponedjeljak, 7. 01.: Pavićeva, Budrovačka, Deker, Dravska, Mihanovića i Topalovića. 

Utorak, 8. 01.:   Svačića, Benčevića, Boškovića, Ilirska i Savska. Naknadni blagoslov za one koji nisu bili kod kuće ili smo ih preskočili.

 

NAKANA ŽIVE KRUNICE

Nakana molitelja žive krunice za siječanj: za mir i za jedinstvo kršćana.

 

STATISTIKA:

1. KRŠTENJA: kršteno je 182 osobe, 2 starijih od 7 godina. 2. POTVRDA: 172 krizmanika. 3. PRVA PRIČEST: 141 dijete osnovne škole. 4. VJENČANJA: 99 parova, 1 mješovite vjere, 1 braka razlika vjere. Održana su četiri tečaja priprave za sakrament ženidbe. Sudjelovalo je ukupno 322 polaznika iz Đakova i okolice. 5. SPROVODI: 147 umrlih jednako kao i 2011. (5 č. sestara-redovnica); od toga su 79 ženske i 68 muške osobe; bez sakramenta 54 osobe. 6. SVETE PRIČESTI  ukupno 271390 (10.000 više nego 2011.g.) katedrala 157.500; samostan 89.890, dom starih i nemoćnih, sjemenište, Mala crkva, groblje 24 000; 7. TISAK: GK 80, MAK 100, Glasnik SiM 50, Radosna vijest 50, Kana 40, Veritas 30, CNAK 30, Ljudima prijatelj 30. Tiska se dosta uzme, a ne plati.

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste darovali svoj prilog za potrebe župe, za župni list, siromahe ili misije.