Danas, 30. prosinca slavimo blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa i Iseljenički dan. Papa Leon XII je 1892. g. proglasio blagdan Svete Obitelji. Na taj način,  u vrijeme ugroženosti te temeljne stanice svakog društva, naroda i Crkve, Nazaretska Obitelj zasjala je novim svjetlom. U njoj je Isus Krist, utjelovljeni Sin Božji, proveo najveći dio svog zemaljskog života. Papa Ivan Pavao II kaže: "Ta na svijetu jedinstvena Obitelj proživjela je nepoznat i šutljiv život u jednom malenom palestinskom selu, osjetila je siromaštvo, progonstvo, izgnanstvo; na neusporedivi i uzvišeni način proslavila je Boga…"  Sin je Božji u svemu dijelio  ljudsku sudbinu pa je iskušao i križ emigracije, križ koji danas nosi mnoštvo selilaca, preko 60 milijuna ljudi.

 

KALENDAR

Utorak, 1. siječnja:        Svetkovina Svete Marije Bogorodice – Nova Godina.

Srijeda, 2. siječnja:       Spomendan sv. Bazilija Velikog i Grgura Nazijanskog.

 

BOŽIĆNI KONCERT

Danas, 30. prosinca u 18 sati u samostanskoj crkvi  zbor mladih Magnifikat ( koji vodi s. Svjetlana) održat će Božićni koncert. Dobro došli!

 

SVRŠETAK GRAĐANSKE GODINE

U ponedjeljak, 31. prosinca u 18 sati u katedrali će nadbiskup Marin predvoditi Misu zahvalnicu na kraju godine. Župnik će iznijeti statističko godišnje izvješće te spomenuti glavne događaje i aktivnosti u župi. Na kraju svete mise ćemo zapjevat himan Tebe Boga hvalimo.

 

SVETKOVINA MARIJE BOGORODICE I BOGOJAVLJENJE

Na svetkovinu Marije Bogorodice, u utorak, 1. siječnja nadbiskup Marin predvodit će svečano misno slavlje u katedrali u 10.30 sati. Ostale mise u katedrali bit će slavljene po nedjeljnom rasporedu -  u 7.30, 9 i 18 sati. U samostanskoj crkvi su na Novu godinu sv. mise u 9 i 17 sati.

 

PROSLAVA DANA SVETOG DJETINJSTVA

O svetkovini Bogojavljenja djeca i mladi odjeveni kao tri kralja i s betlehemskom zvijezdom idu od kuće do kuće pronoseći radosni navještaj Božića. Taj običaj zove se Pjevači Betlehemske zvijezde. Želite li pomoći najsiromašnijima i njihovoj djeci, uključite se u bogojavljensku akciju Djeca pomažu djeci – javite se s. Ignaciji (mob: 091 558 2324). A vaš mali dar bit će uručen misijama.

 

PRVI PETAK I SUBOTA

Ovog tjedna je prvi petak u siječnju. Tko obavlja pobožnost prvih petaka, ako se ispovijedio za Božić, a nema težih grijeha, ne mora se ponovo ispovijedati, dovoljna je pričest. U samostanskoj crkvi su svete mise na prvi petak kroz cijelu 2013. g. jutarnje u 7 sati. Nas prvu subotu molimo za duhovna zvanja.

 

NAPOMENE UZ BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

Ove godine na blagoslov idu svećenici: Tomislav Ćorluka, župnik, Josip Levaković, župni vikar, Antun Čečatka, Ivan Ćurić, Bože Radoš, Josip Božić, Antun Japundžić i Mario Brkić, đakon. Ne idu svi svećenici svaki dan. Prvenstveno se blagoslivljaju osobe, ljudi. Zato je pri blagoslivljanju važno, koliko je to moguće, da u kući, u času molitve blagoslova budu prisutni svi ukućani ili barem veći dio te obitelji. Za vrijeme blagoslova treba ugasiti televizor i slično… Prigodom blagoslova na stol pokriven stolnjakom stavite raspelo s ubrusom, upaljenu svijeću, čašu s blagoslovljenom vodom i grančicom. Kod blagoslova ćemo dijeliti Pismo roditeljima – onim roditeljima koji imaju djecu u vrtiću, te Poruku roditeljima koji imaju djecu u osnovnoj i srednjoj školi. Kad župni list Mala crkva bude tiskan, njega ćemo dijeliti u sve obitelji. Za sve one koji ne budu kod kuće, dogovorit ćemo naknadni blagoslov.

Raspored blagoslova:

Ponedjeljak, 31.12.: Jelačića, Cepelića, B. Kosa, Ivakića, Kosine, Reljkovića i P. Prolaz.

Utorak, 1. 01.:  Ne idemo na blagoslov.

Srijeda, 2.01.:   Adžije, Starčevića, Dragovoljaca, Diljska, Psunjska, Kuhača, Supila, Derenčina, Ružičke, Kukuljevića, Marulića i Nazora.

Četvrtak, 3.01.: Cesarca, Gupca, Dubrovačka, Frankopanska, Kraljevića, K. Tomislava, P. Pobjede, Kovačića, Miškina, Kranjčevića, Istarska, Mažuranića, Kozarca, Katančića, Splitska i Tišova.

Petak, 4.01.:     Domjanića, Hrvatinića, Kolodvorska, Kolomana, Lisinskog, Matoša,  Gundulića, Šenoe i Šestića.

Subota, 5.01.:   Branimira, Domagoja, Držislava, Krešimira, Trpimira, Ujevića, Višeslava, Zvonimira, 122. Brigade, Držića, Kašića, Kvaternika, Tvrtka, Osječka, Vinkovačka, Vraza i Zagrebačka.

Nedjelja, 6.01.: Ne idemo na blagoslov

Ponedjeljak, 7.01.: Pavića, Budrovačka, Deker, Dravska, Mihanovića i Topalovića. 

Utorak, 8.01.:   Svačića, Benčevića, Boškovića, Ilirska i Savska. Naknadni blagoslov za one koji nisu bili kod kuće ili smo ih preskočili.

 

BLAGOSLOV VODE

U subotu, 5. siječnja, uoči Bogojavljenja u 15 sati je blagoslov vode u porti katedrale.

 

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE

Dom duhovne pomoći organizira od 10. do 13. siječnja  2013.g. Duhovne vježbe za žene. Namijenjene su udanim i neudanim ženama, majkama, bakama i udovicama, sa željom da im se omoguće dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi – napose u ovoj godini vjere - obnovili snagu vjere i ljubavi. Tema je: „Blažena ti što povjerova!“ (Lk 1,45), a voditeljica s. Rastislava Ralbovsky, ss. sv. Križa, Đakovo. Duhovne vježbe se održavaju u kući „Betanija“, Kralja Tomislava 29; počinju u četvrtak u 16 sati, a završavaju u nedjelju u 15 sati. Možete se uključiti i djelomično, u pojedine dane. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja: Tel. 031/811-794 ili mob 099/ 59-97-552  (gđa Marija Mihaljević); ili 031/801-262 (Dom duhovne pomoći), e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste darovali svoj prilog za potrebe župe, za župni list, siromahe ili misije. Na božićnoj izložbi prikupljeno je u korist misija 4960 kn. Pred Božić je Udruga sv. Vinka podijelila stotinjak obiteljskih paketa sa oko 2100 kg hrane i higijenskih sredstva.