altNedjeljno Evanđelje  nam dočarava prvu tijelovsku procesiju - "u Gorje, u grad Judin". Marija je bila živa pokaznica, koja je u sebi nosila presveto Tijelo Isusovo! Toj tajni klanjahu se nebo i zemlja! "Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. A ova - "čim  začu Marijin pozdrav…napuni se Duha Svetoga i povika iz svega glasa: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!… Blažena ti, što povjerova". I mi se o Božiću ispovijedamo i pričešćujemo! Pohađamo jedni druge! Čestitamo jedni drugima! A koje li razlike između nas i Marije?! Ona je nosila Tajnu vjere! Vjerovala i bila - tajna! Mi smo, naprotiv - iako u sferama tajne - malovjerni! A često i - bez vjere!

KALENDAR

Utorak, 25. prosinca:    Svetkovina Božića – Rođenja Gospodnjeg.

Srijeda, 26. prosinca:    Blagdan svetog Stjepana Prvomučenika.

Četvrtak, 27. prosinca:  Blagdan svetog Ivana, apostola i evanđeliste.

Petak, 28. prosinca:      Blagdan Nevine Dječice.

Nedjelja, 30. prosinca:  Blagdan Svete obitelji, Isusa, Marije i Josipa.

 

PROSLAVA BOŽIĆA

Katedrala: U ponedjeljak, na Badnjak, 24. prosinca (nema sv. mise u katedrali u 18.00) u 18.30 u katedrali počinje dječji božićni program, u 19 sati je Misa za djecu (Dječja polnoćka). Misa bdijenja za odrasle - polnoćka je u 24 sata. Na Božić 25., i na Sv Stjepana 26. prosinca je nedjeljni raspored sv. misa u katedrali. U samostanskoj crkvi misa polnoćka je u 24 sata, na Božić i Sv. Stjepana  svete mise su u 9.00 i 17.00. Od Božića do Sveta Tri Kralja jutarnje svete mise su u 7 sati.

 

BOŽIĆNA MISIJSKA IZLOŽBA

Sinoć, 22. prosinca u župnoj dvorani je otvorena misijska božićna izložba. Izložba je prodajnog karaktera, sav prihod ide za misije. Izložbu možete razgledati i danas, 23. prosinca tijekom cijelog dana.

 

SAT SAVEZA

Danas, 23. prosinca u 19 sati u župnoj dvorani je mjesečni molitveni susret Marijinih štovatelja Sat saveza s Marijom. Svi koji primate Gospinu sliku ste dobro došli.

 

BOŽIĆNI KONCERT

U petak, 28. prosinca u 19 sati samostanskoj crkvi Srca Isusova će klapa Slavonica održati božićni koncert.

 

BOŽIĆNI KONCERT

U nedjelju, 30. prosinca u 18 sati u samostanskoj crkvi  zbor mladih Magnifikat ( koji vodi s. Svjetlana) održat će Božićni koncert. Dobro došli!

 

ŽUPNA KATEHEZA I SUSRETI

Poradi zimskih praznika do daljnjeg nema župne kateheze za djecu i mladež, a poradi blagdana i blagoslova obitelji prestajemo sa tjednim susretima pojedinih skupina.

 

NAPOMENE UZ BLAGOSLOV OBITELJI I DOMOVA

Uz božićne blagdane u našim je krajevima običaj da svećenik pohađa župljane u njihovim kućama te ih blagoslovi. Svećenik u ime Crkve molitvom blagoslova zaziva Božju zaštitu i pomoć na ukućane i sve ono čime se oni služe i od čega žive. Početak blagoslova je četvrtak, 27. prosinca. Svaki dan polazimo u 9 sati. Ove godine na blagoslov idu svećenici: Tomislav Ćorluka, župnik, Josip Levaković, župni vikar, Antun Čečatka, Ivan Ćurić, Bože Radoš, Josip Božić, Antun Japundžić i Mario Brkić, đakon. Ne idu svi svećenici svaki dan. Prvenstveno se blagoslivljaju osobe, ljudi. Zato je pri blagoslivljanju važno, koliko je to moguće, da u kući, u času molitve blagoslova budu prisutni svi ukućani ili barem veći dio te obitelji. Za vrijeme blagoslova treba ugasiti televizor i slično… Prigodom blagoslova na stol pokriven stolnjakom stavite raspelo s ubrusom, upaljenu svijeću, čašu s blagoslovljenom vodom i grančicom. Raspelo nas upozorava da je upravo Krist na križu zaslužio za sve nas blagoslov neba, blagoslov Oca. Zato se blagoslivlje znakom križa, tj. križanjem. Zapaljena svijeća je znak prisutnosti Krista koji reče: "Ja sam svjetlo svijeta" i u isto vrijeme znak našeg svjetla vjere kojeg smo primili na krštenju. Voda je uvijek znak krštenja, prvog blagoslova što smo ga primili stupajući u Crkvu. Blagoslovljenom vodom se škrope ukućani i stan. Ministranti će doći dan ranije i najaviti blagoslov. Kad župni list Mala crkva bude tiskan, njega ćemo dijeliti u sve obitelji. Za sve one koji ne budu kod kuće, dogovorit ćemo naknadni blagoslov.

Raspored blagoslova:

  • Četvrtak, 27.12.:Preradovića, Certisa, Tordinca, K. Pavića i S. Tomerlina.
  • Petak, 28.12.:  O. Ivekovića, Doneganija, Zvečaj I i II, B. Mandića i Basaričeka.
  • Subota, 29.12.: Račkog, Vukovarskih branitelja, Botića, B. Čolnića, Gaja, Palmotića, Mesaroša, S. Radića, K. Zrinski, Pape Ivana Pavla II.
  • Nedjelja, 30.12.: Vijenac kardinala Alojzija Stepinca i Zajca.

 

BETLEHEMSKO SVJETLO

Betlehemsko svjetlo iz katedrale možete ovih dana ponijeti u svoje domove.