altU nekoliko riječi današnjeg evanđelja, Luka smješta dolazak Isusov u posve određene okvire ljudske povijesti. Od Tiberija, tadašnjeg "gospodara svijeta", spušta se preko rimskog upravitelja Judeje do malih pokrajinskih knezova i vjerskih dostojanstvenika. Tako uspostavlja vezu između velike svjetske politike i nepoznatog propovjednika u pustinji, Ivana Krstitelja koji navješta novo doba ljudske povijesti. Ivan upućuje na zaista Velikoga - Boga koji se pojavljuje u Isusu Kristu i kojemu treba obraćenjem pripraviti put. Taj Bog dolaskom u svijet nastupa kao ograničeni čovjek, vezan za određeno mjesto, konkretnu kulturu i religiju, podvrgnut vlasti određenih velikih svećenika, upravitelja i cezara. No, snagom svoje istine i ljubavi, on će nadvladati tu ograničenost. Prerast će mjesne i nacionalne granice te postati spasitelj cijeloga svijeta. Isus iz Nazareta jednom će imati veći vjerski  autoritet nego Ana i Kajfa, više podanika nego Herod i Pilat. Štoviše, bit će gospodar svijeta u dubljem  i ispravnijem  smislu nego car Tiberije.

 

KALENDAR

Četvrtak, 13. prosinca:  Spomendan  svete Lucije, djevice i mučenice.

Petak, 14. prosinca:      Spomendan svetog Ivana od Križa, prezbitera.

 

RODITELJSKI SASTANAK

U ponedjeljak, 10. i u četvrtak 13. prosinca u 19.30 u župnoj dvorani je sastanak za roditelje prvopričesnika. Molimo, izaberite dan koji vam više odgovara. U nedjelju 16. prosinca na sv. misi u 9 sati u katedrali će biti predstavljanje prvopričesnika.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM

U utorak, 12. prosinca u 19 sati u župnu dvoranu pozivamo sve sudionike Zahvalnog nacionalnog hodočašća u Rim na susret i druženje.

 

BOŽIĆNA ISPOVIJED BOLESNIKA

Većinu naših starih i bolesnih župljana smo ovih dana pohodili, te ispovjedili i pričestili. One koje nismo stigli, pohodit ćemo od ponedjeljka pa nadalje.

 

BOŽIĆNA ISPOVIJED

Ispovijed školske djece je u petak, 14. prosinca u 9.00 i 15 sati. Ispovijed za sve ostale župljane je od ponedjeljka 17. do srijede 19. prosinca od 6.30 do 8.00, te popodne od 17.00 do 18.30. Pozivamo vas i molimo pozovite i ostale da na ostavljaju ispovijed za zadnje dane pred Božić.

 

MOLITVA U DUHU TAIZE-a

U petak, 14. prosinca, u 21 sat u Maloj crkvi bit će molitveni susret u duhu Taizé-a. Na sudjelovanje posebno potičemo krizmanike, mlade, te župljane koji su neposredno svojim boravkom u Taizé-u upoznali duh zajednice, kao i sve ostale župljane.

 

NEDJELJA CARITASA

U nedjelju 16. prosinca obilježavamo Nedjelju Caritasa. Nedjeljna milostinja toga dana, kao i vaši novčani prilozi idu za potrebe Caritasa. Pozivamo djecu da kroz došašće štede i ušteđevinu daju za siromahe. Kartonske kutijice i omotnice možete naći na izlazu iz katedrale ili u župnom uredu.

 

BLAŽENA MAJKA MARIJA TEREZIJA SCHERER

U nedjelju, 16. prosinca je hodočasnički dan Bl. M. M. Tereziji Scherer. Uobičajna pobožnost i sv. misa su u 17 sati u samostanskoj crkvi.

 

DUHOVNA OBNOVA ZA BRAČNE PAROVE

U nedjelju, 16. prosinca u 16 sati u župnoj dvorani je duhovna obnova za bračne parove koji su prošli bračni vikend. Voditelj vlč. Stjepan Škvorc iz Virovitice.   

 

ADVENTSKI KONCERT

U subotu, 15. prosinca u 19.30 u katedrali će mješoviti katedralni zbor održati adventski koncert. Ulaz je slobodan. Svi ste dobro došli.

 

ORATORIJ

U nedjelju, 16. prosinca u 15 sati u dvorani Florentini (Frankopanska 1) je ORATORIJ SV. KRIŽA. Tema uz Godinu vjere: Blažena M.M. Terezija Scherer žena vjere. I ti si pozvan.

 

KVATRE

Danas, 10. prosinca započinje zimski kvatreni tjedan u kojem su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu te djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva.

 

BOŽIĆNA PŠENICA

Početkom prosinca se sije pšenica za Božić. Nju će vam danas i poslije zornica ispred katedrale ponuditi Udruga sv. Vinka i naša mladež.

 

TRIBINA O KURIKULUMU ZDRAVSTVENOG ODGOJA

U utorak, 18. prosinca u 19.30 na Katoličkom bogoslovnom Fakultetu održat će se tribina o Kurikulumu zdravstvenog odgoja. O temi će govoriti Ladislav Ilčić, prof., mr. sc., Mladen Milić i dr. sc. Ivica Šola. Pozvani  su roditelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji osnovnih i srednjih škola te svi zainteresirani građani.

 

SIROMASI

I ove godine planiramo za Božić pomoći onima koji su u potrebi: Stoga vas opet molimo da prema svojim mogućnostima darujete za siromahe nešto od trajnih živežnih namirnica. Hranu možete donijeti u župu ili odložiti u košare u trgovačkim centrima.

 

TJEDNI – MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 10. prosinca: u 18.30 Stado malo – molitveni susret za mladež.

Utorak, 11. prosinca:    u 18.30 susret Udruge sv. Vinka; u 19.00 Misijska skupina.

Srijeda, 12. prosinca:    u 18.30 Injigo; u 20.00 Biblijska skupina.

Četvrtak, 13. prosinca: u 18.30 euharistijsko klanjanje u katedrali; u 20.00 Efata.

Petak, 14. prosinca:      u 19.30 proba mješovitog katedralnog zbora.

Subota, 15. prosinca:   u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 11.00 mali pjevači.

Nedjelja, 16. prosinca: u 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.