altVrijeme Adventa ili Došašća stoji nekako u sjeni Božića. Ono je sve više komercijalizirano, označeno prodajom i kupovanjem božićnih darova. Sigurno više volimo betlehemsko svjetlo Božića, nego tamu mesijanskog iščekivanja. Liturgija i njezin godišnji ciklus nije samo neko spomeničarsko sjećanje nego stvarno događanje. Po Kristu, Bog je neopozivo ušao u našu ljudsku povijest. Ali naš odnos prema njemu nije neko statično posjedovanje nego dinamika međusobnih odnosa. Bog zapravo stalno dolazi i nudi nam svoje spasenje. Mi odgovaramo iščekivanjem, traženjem i prihvaćanjem ponude.

KALENDAR

Ponedjeljak, 3. prosinca:  Spomendan svetog Franje Ksaverskog, prezbitera.
Utorak, 4. prosinca: Spomendan svete Barbare, djevice i mučenice.
Četvrtak, 6. prosinca Spomendan svetog Nikole, biskupa.
Petak, 7. prosinca:  Spomendan svetog Ambrozija, biskupa i naučitelja.
Subota, 8. prosinca Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

DOŠAŠĆE I ZORNICE

U sve radne dane došašća u katedrali su mise zornice u 7, a u samostanskoj crkvi u 6.30, (i na prvi petak i subotom). Djeco, mladi, odrasli, već sutra ćemo početi dolaziti na zornice. 

 

SUSRET RODITELJA UČENIKA 8. RAZREDA

U četvrtak, 6. prosinca u 19.30 sati, u župnoj dvorani, bit će zajednički susret za roditelje učenika 8. razreda osnovne škole.

 

EFATIN KONCERT

Vjerska emisija Radio Đakova Efata-otvori se proslavlja pet godina radijske prisutnosti prigodnim programom danas 2. prosinca. Program započinje večernjom sv. misom u katedrali u 18.00, a nastavlja se u Domu kulture koncertom u 19.30 sati. Gosti su: Zbor MIR iz Belišća, ViS Amadea iz Đakova, djeca iz dječjeg vrtića  Sunčev sjaj Nazaret, glumačka skupina KBF-a i FRAME Đakovo, te gosp. Željko Pervan koji će svjedočiti o osobnom iskustvu vjere. Radosno vas pozivamo da zajedno s nama proslavite peti rođendan Efate. Emisiju Efata-otvori se možete slušati svakog četvrtka u 20.00 sati.

 

ADVENTSKI KONCERT

Danas, 2. prosinca u 18 sati u samostanskoj crkvi Njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj  Ogranak Đakovo, organizira Adventski koncert na orguljama. Izvođač je maestro Edmund Andler Borić. Ulaz je slobodan.

 

BOŽIĆNA PŠENICA

Početkom prosinca se sije pšenica za Božić. Nju će vam poslije zornica ispred katedrale ponuditi Udruga sv. Vinka i naša mladež. Prilog od prodaje ide za siromahe.

 

OBITELJSKI MOLITVENI VJENČIĆI

Danas, 2. prosinca u 17.30 u župnoj dvorani je susret članova svih molitvenih vjenčića.

 

BOŽIĆNA ISPOVIJED BOLESNIKA

Prijavite svoje stare i bolesne za božićnu ispovijed, a ona će biti od 4. do 9. prosinca.

 

NEDJELJA CARITASA

U nedjelju 16. prosinca obilježavamo Nedjelju Caritasa. Nedjeljna milostinja toga dana, kao i vaši novčani prilozi idu za potrebe Caritasa. Pozivamo djecu da kroz došašće štede i ušteđevinu daju za siromahe. Kartonske kutijice i omotnice možete naći na izlazu iz katedrale ili u župnom uredu.

 

PRVI PETAK

Ovog tjedna je prvi petak u mjesecu, častimo Srce Isusovo. Prigoda za ispovijed je svaki dan prije svetih misa. Euharistijsko klanjanje je u 18.30 u katedrali.

 

SIROMASI

I ove godine planiramo za Božić pomoći onima koji su u potrebi: Stoga vas opet molimo da prema svojim mogućnostima darujete za siromahe nešto od trajnih živežnih namirnica. Hranu možete donijeti u župu ili odložiti u košare u trgovačkim centrima.

 

MISIJE

U subotu, 8. prosinca u 19 sati održat će se u župnoj dvorani projekcija filma "Put dobrote" u organizaciji Misijske skupine i Zajednice žena "Katarina Zrinski". Film govori o Malom domu, instituciji za prihvat djece s invaliditetom u Subukiju, Kenya, koju vodi fra Miro Babić. Projekciji filma prisustvovat će fra Miro i scenaristica filma, novinarka Anita Malenica. Cilj je prikupljanje pomoći za Mali dom.

 

TJEDNI – MJESEČNI SUSRETI

 

Ponedjeljak, 3. prosinca: u 18.30 Stado malo; u 20.00 susret bračnih parova.
Utorak, 4. prosinca: u 19.00 Misijska skupina; u 20.00 susret čitača.
Srijeda, 5. prosinca:   u 18.30 Injigo; Susret s mladencima; u 20.00 Biblijska skupina.
Četvrtak, 6. prosinca: u 20.00 Efata na radio Đakovu.
Petak, 7. prosinca:   u 20.00 susret mladeži u župnim prostorijama
Subota, 1. prosinca: u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 11.00 mali pjevači.
Nedjelja, 2. prosinca:  u 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.

 

AKADEMIJA U ČAST BEZGREŠNE

Bogoslovi đakovačkog sjemeništa, u petak, 7. prosinca u 20 sati, u Dvorani biskupa Antuna Mandića, u zgradi Središnje biskupijske i fakultetske knjižnice priređuju Svečanu akademiju u čast Bezgrješne. Ulaz je slobodan i svi ste srdačno pozvani!

 

PRVA SUBOTA

Ovog tjedna je prva subota. Na prvu subotu u katedrali molimo za duhovna zvanja.

 

AKCIJA MLADEŽI

Pridružimo se akciji mladeži Hrvatske „Ne dirajte im djetinjstvo!“ protiv nametanja zdravstvenog odgoja u školama. „Ovakav zdravstveni odgoj koji je trenutno nametnut svim hrvatskim školarcima, nasilno narušava miran i prirodan tijek odrastanja, oduzima djeci djetinjstvo. Vidimo to tako i s tim se ne mirimo. Zahtijevamo mogućnost izbora. Zahtijevamo i poštivanje pravne procedure uvođenja nastavnog programa u školski kurikulum, te znanstveno utemeljen program“. Akcija će se održati 5. prosinca od 15 do 18 sati ispred crkve Svih svetih. Potrebno je donijeti jednu ili dvije igračke koje će biti naš glas za očuvanje nevinosti hrvatske djece i mladeži. Molimo vas, podržite ovu akciju!