altU današnjem odlomku Evanđelja riječ je o prvoj ili najvećoj zapovijedi - ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Nekoć smo u katekizmu učili kako smo na svijetu zato da Boga spoznamo, Njega ljubimo, Njemu služimo i tako u nebo dođemo. Spoznati Boga kao svoj izvor i temelj čežnja je filozofa, umnih ljudi, ali i svakog čovjeka. A upoznati Boga kao osobu, kao Oca, prvi je korak da ga kao vjernici uzljubimo. To je kao i u ljudskoj ljubavi: tek kad nekoga upoznamo, možemo ga zavoljeti, uzljubiti. A kad se to dogodi, onda se ne bismo od voljene osobe rastavljali, rado bismo mu stavili sve svoje sposobnosti u službu. Tko s Bogom živi svoj život, ne će ni u vječnosti od Njega biti odvojen. A možemo li biti sigurni da Boga zaista ljubimo iznad svega, da to nisu samo naši osjećaji, naše misli, nego da je to stvarnost. Možemo. Nevidljivoga ljubimo ako ljubav i dobročinstva iskazujemo vidljivima, onima s kojima živimo; Boga ljubimo ljubeći bližnjega.

KALENDAR

Ponedjeljak, 5. studenoga   Spomendan Svih sv. panonskih i srijemskih mučenika
Petak, 9. studenoga Blagdan posvete lateranske bazilike
Subota, 10. studenoga  Spomendan svetog Leona Velikog, pape i naučitelja

            

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM

Danas, 4. studenog u 16.30 sati 65 naših župljana kreće na Zahvalno nacionalno hodočašće u Rim. Želimo im sretan put i preporučujemo ih u vaše molitve.

 

MISIJSKA IZLOŽBA

Od misijske izložbe je prikupljeno 5164 kune za potrebe misija. Svima od srca hvala.

 

RODITELJSKI SASTANAK

U ponedjeljak, 5. i četvrtak 8. studenog u 19.30 sati u velikoj župnoj dvorani bit će susret za roditelje djece 4. i 5. razreda. Roditelji su slobodni doći u dan kada im više odgovara.

 

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 5. studenoga u 20 sati je mjesečni susret bračnih parova.

 

MISA ZADUŠNICA U KATEDRALI

U ponedjeljak, 5. studenoga u 18 sati u katedrali je sv. misa zadušnica za pokojne kanonike i svećenike naše biskupije, predvodi mons. Stjepan Karalić. 

 

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

U subotu, 3. studenoga u 17 sati u župnoj dvorani (ulaz iz Gupčeve ulice), je počeo posljednji ovogodišnji tečaj priprave za brak. Još se na njega možemo uključiti.

 

AKCIJA PRODAJE KOLAČA

Udruga Sv. Vinka planira za nedjelju,11. studenoga akciju prodaje kolača, te poziva sve suradnika i skupine u župi da se uključe u akciju, ispeku kolače i donesu ih u subotu u župni ured. Sve prikupljeno od prodaje kolača ide za siromahe.

 

ŽIVA KRUNICA

Nakana žive krunice za studeni: za pokojne, duše u čistilištu i one za koje se nitko ne moli.

 

MJESEČNI SUSRET „MIR U BOGU“

U subotu 10. studenog održat će se redoviti mjesečni susret duhovnog odmora i obnove „Mir u Bogu“ u dvorani Florentini,  Frankopanska 5a, od 15 do 19  sati. Tema ovog susreta je: Hagioterapijom do duhovnog zdravlja, a predavač Katarina Ralbovsky, pedagog i teolog s dugogodišnjim iskustvom hagioterapije. Susret sadrži: predavanje, radionice, prigodu za ispovijed i klanjanje.  Pozvani su svi zainteresirani, napose osobe u profesionalnim službama pomaganja drugima. Informacije: Dom duhovne pomoći, tel. 031/801-262; www.sestre-sv-kriza.hr; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

HODOČAŠĆE U VUKOVAR

U nedjelju, 18. studenoga, o 21. obljetnici stradanja Vukovara, obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Vukovara, sudjelovat ćemo na trinaestom nadbiskupijskom spomen-hodočašću u Vukovar. U 10.00 sati je prigodni program, u 10.30 kolona sjećanja, u 12.15 molitva kod križa na Memorijalnom groblju, u 13.00 Euharistijskom slavlju na Memorijalnom groblju predsjeda mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Cijena puta je 60 kuna. Prijave za hodočašće primamo u župnom uredu.

 

JASTUCI ZA KLEČANJE

Jedan naš župljanin nam je darovao 150 jastuka za klečanje. Oni će napose poslužiti djeci da ne sjede na hladnim stepenicama. Sve vas koji ih koristite molimo da ih poslije svete mise vratite u kutiju iz koje ste ih uzeli da ne ostane iza nas nered.

 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 5. studenog: u 18.30 Stado malo – molitveni susret za mladež.
Utorak, 6. studenoga: u 18.30 Molitvena zajednica Dva srca; u 20.00 susret čitača.
Srijeda, 7. studenog u 20.00 Biblijska skupina.
Četvrtak, 8. studenog: u 18.45 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata.
Subota, 10. studenog u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 11.00 mali pjevači.
Subota, 10. studenog u 19.00 proba pjevanja za nedjeljnu večernju misu.
Nedjelja, 11. studenog u 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.

 

PROSLAVA BRAČNIH JUBILEJA

U nedjelju, 11. studenoga slavimo Nedjelju bračnih jubileja. Na večernju misu u 18 sati u katedralu pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave ili su već proslavili, bilo koji bračni jubilej: 10, 20, 25, 30, 40, 50, 60… godina braka. One koji žele sudjelovati na tom slavlju ili njihove bližnje molimo da što prije prijave njihova imena u župni ured.    

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste u listopadu darovali svoj prilog za potrebe župe. Hvala svima koji punite košare za siromahe u Konzumu, Mercatoru ili Billi.

 

TISAK I KALENDARI

Toplo preporučujemo katolički tisak. Katoličke kalendare i božićne čestitke možete nabaviti u župnom uredu i biskupskom domu.