altPročelnik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangeli-zacije nadbiskup Rino Fisichella istaknuo je razloge Godine vjere na temelju apostolskog pisma “Porta fidei”. U tom pismu Benedikt XVI. ističe važnost puta vjere prema radosnom susretu s Kristom, a 50. obljetnica početka Drugoga vatikanskoga sabora te 20. obljetnica Katekizma Katoličke Crkve prikladne su okolnosti koje upućuju na produbljivanje i življenje vjere te radosno svjedočenje.

Godina vjere prvotno ipak želi pružiti pomoć vjernicima koji unatoč dnevnim teškoćama svoju vjeru proživljavaju predajući svoj život Gospodinu Isusu. Ali, to je također usmjereno i prema svim ljudima koji su ponešto smalaksali ili su pak izgubili vjeru, pa i onima koji traže Boga, ali različita ih druga uvjerenja zapljuskuju da od šume ne vide drveće. Ta je Godina vjere potrebna i svim vjernicima da ne posustanu u svojoj odanosti Gospodinu unatoč vlastitoj vjerničkoj grešnosti pa i grešnosti drugih.

Razdoblje Godine vjere ponuđeno je i na promišljanje i molitvu za one koji žive kao da Boga nema, ali traže duboke odgovore svojim temeljnim pitanjima usred svojih vrludanja ne znajući kako, kamo i komu usmjeriti svoj život. Što se vjernika tiče, ta bi mu godina imala biti poticaj da obnovi svoju vjeru te je slavi liturgijom, napose Euharistijom. S tim je u vezi nadbiskup Fisichella uputio na Pastoralnu notu Kongregacije za nauk vjere pogotovu glede uputa koje su usmjerene prema mjesnim Crkvama, a potom je protumačio logo godine vjere: barka koja predstavlja Crkvu na valovlju te križ kao jarbol zajedno sa slovima IHS koja označavaju Euharistiju. Otvorena je i internetska stranica Godine vjere. Kalendar Godine vjere uokviruje pod tim vidikom različite događaje, bilo da je riječ o proslavi Dana mladeži u Rio de Janeiru, susretima krizmanika, redovnika i redovnica, proglašenju svetima mučenika vjere.

GODINA VJERE

U subotu, 13. listopada euharistijskim slavljem u katedrali je započela Godina vjere za našu nadbiskupiju, danas 14. listopada je obilježavanje godine vjere u svim župnim zajednicama, te započinjemo uz svete mise sustavno čitanje i razmatranje Katekizma Katoličke Crkve (KKC) tijekom ove godine. Toplo se preporučuje i obiteljsko ili barem osobno čitanje KKC.

KALENDAR

Ponedjeljak, 15. listopada Spomendan svete Terezije Avilske, djevice i naučiteljice.
Utorak, 16. listopada Bl. Terezija Scherer; Sv. Hedviga i sv. M. Margareta Alacoque.
Srijeda, 17. listopada Spomendan svetog Ignacija Atijohijskog, biskupa i mučenika.
Četvrtak, 18. listopada Blagdan svetog Luke, evenđeliste.

 

KONCERT DUHOVNIH PJESAMA

Danas, 14. listopada, nakon večernje svete mise u samostanu, u 18.30 Zbor mladih Amadea i njihovi gosti VIS Familias iz Osijeka, održat će koncert duhovnih pjesama u dvorani Florentini, povodom druge godišnjice rada. Ulaz je slobodan i svi ste dobro došli!

 

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 15. listopada u 19.30 u župnoj dvorani je susret bračnih parova Đakovačkog dekanata. Pozivamo sve bračne parove iz župe koji žele da dođu na susret, napose roditelje krizmanika i prvopričesnika. Prijavite se što prije radi bolje organizacije!

 

HODOČASNIČKI DAN BL. TEREZIJI SCHERER

U utorak, 16. listopada je Hodočasnički dan bl. M. M. Tereziji Scherer, te Otvorenje jubilarne godine o 125. godišnjici svete smrti bl. M. M. Terezije Scherer. U 17.30 je uobičajena pobožnost te koncelebrirano misno slavlje u kojem sudjeluju dr. Ivo Džinić, rektor sam. crkve, vlč. Goran MItrović, župnik  župe BDM iz Nove Kapele i vlč. Matej Glavica. Poslije sv. mise slijedi svečanost otvorenja Jubilarne godine. Mi sestre možemo vidjeti poveznicu između Godine vjere i ovoga Jubileja u kojem ćemo pokušati zajedno s hodočasnicima i štova-teljima bl. M.  Terezije motriti je  kao veliku ženu vjere, što je ona uistinu i bila.

 

ĐAKONSKO REĐENJE

U subotu, 20. listopada u 10.30 u katedrali je Đakonsko ređenje. Polaganjem ruku i molitvom našeg nadbiskupa Marina za vrijeme euharistijskog slavlja sveti red đakonata primit će: Tomislav Benaković (župa Županja 1), Mario Brkić (Sl. Brod 9), Marko Martić (Sl. Brod 2), Ivan Stipić (Ivankovo) i za Subotičku biskupiji Vinko Cvijin (Bikovo, Subotica). Pridružimo se svojom molitvom za blagoslov novih svećeničkih i redovničkih zvanja!

 

LISTOPAD – MJESEC SVETE KRUNICE

U listopadu smo, mjesecu svete Krunice. Svjesni koliko je ljudi kroz povijest kršćanstva, a i mi sami,  osjetili  moć zajedničke molitve svete krunice, pozivamo djedove, bake, roditelje, djecu i mlade da se pridruže  zajedničkoj molitvi za blagoslov naših obitelji. Toliki vape za poslom, duševnim mirom, oslobođenjem od ovisnosti i za zdravljem. U nakani krunice,  svaki dan ćemo moliti za potrebe obitelji  iz ulica koje ćemo za taj dan najaviti. Bilo bi lijepo, da se barem na dan kad se moli za vašu ulicu, dođete na molitvu sv. krunice. Molitva sv. krunice je svaki dan, u katedrali je u 18 sati, a u samostanu u 17.30 sati (nedjeljom u 17.00). U Dragotinu je svaki dan krunica u 17 sati.

RASPORED MOLITVE KRUNICE PO ULICAMA - NEDJELJA: Kolodvorska; K. P. Krešimira IV.; Kralja Stjepana Držislava. PONEDJELJAK: Katančića; Kolodvorska; Kraljevića. UTORAK: Kranjčevića; Kuhača; Kukuljevića. SRIJEDA: Kvaternika; Lisinskog; Marulića. ČETVRTAK: Mažuranića; Miškina; Nazora. PETAK: Osječka; Pape Ivana Pavla II; Strossmayerov trg. SUBOTA: Park Pobjede, Pašin Prolaz; Pavića. NEDJELJA: Psunjska; Radića; Reljkovića.

 

MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO

Katehetski ured nas u četvrtak, 18. listopada poziva na akciju Zajedno za jedinstvo i mir. Akcija se 2005. godine pojavila u Karakasu u Venezueli i želi okupiti i ujediniti milijun djece (i ostale ukućane) iz čitavoga svijeta na molitvu krunice. Mjesto: ondje gdje se nalaziš. Vrijeme: 9 sati (ili neko drugo vrijeme tijekom dana).

 

MOLITVA U DUHU TAIZE-a

U nedjelju, 21. listopada, naše obje đakovačke župe ugostit će volonterke iz Taizé-a – Verenu i Lucu, koje su na svojoj turneji po sjevernoj Hrvatskoj, odlučile odvojiti jedan dan i za nas. Toga će dana u 20 sati biti molitva u duhu Taizé-a u župnoj crkvi Dobroga Pastira (Đakovo 2). Priprava na nedjeljnu molitvu, kroz pjesmu i druženje, bit će u četvrtak, 18. listopada u 20 sati. Pruža nam se lijepa prilika upoznati duh zajednice iz Taizé-a i njihov specifičan i vrlo zanimljiv način molitve. Na sudjelovanje u oba susreta posebno potičemo krizmanike, mlade, te župljane koji su neposredno svojim boravkom u Taizé-u upoznali duh zajednice.

 

ŽIVA KRUNICA

U ponedjeljak, 8. listopada zamijenili smo desetice krunice koje smo molili do sada. Svima smo pomakli za jednu deseticu naprijed. Novi raspored je na oglasnoj ploči u katedrali. Novi molitelji, koji se žele uključi u živu krunicu, mogu se prijaviti u župnom uredu.

 

CJELONOĆNO KLANJANJE

U crkvi Svih Svetih u srijedu, 31. listopada svetom misom u 20 sati počinje cjelonoćno euharistijsko klanjanje, a završava u 11 sati na Svi svete. Ako želite sudjelovati na klanjanju upišite se na papir na oglasnoj ploči.

 

MISIJSKA NEDJELJA

Sljedeća nedjelja, 21. listopada je Misijska nedjelja. Milostinja sa sv. misa ide za misije. Misijska skupina naše župe vas poziva na 15. misijsku izložbu. Otvorenje izložbe će biti u subotu 20. listopada u 19 sati u župnoj dvorani. Izložba je prodajna i bit će otvorena i sutradan, u nedjelju.

 

DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE

U petak, 26. listopada u 17 sati u Betaniji (kod Sestara sv. Križa) počinje trodnevna duhovna obnova za djevojke 8. razreda. Prijavite se što prije u župni ured.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM – DODATNE INFORMACIJE

Do sada je prijavljeno 570 hodočasnika iz naše nadbiskupije. Hodočasnici bi trebali uplatiti drugu ratu od 700 kuna do 15. listopada, a treću (zadnju) ratu do kraja listopada. Javite nam da li netko od hodočasnika ima međunarodno zdravstveno osiguranje, te da li je netko liječnik ili medicinska sestra. Svaki autobus ima duhovnog vođu i u Rimu jednog turističko-duhovnog vodiča. Hodočasnici bi trebali na put ponijeti suhu hranu i vodu (ili bezalkoholna pića). Svaki hodočasnik će dobiti rusak i hodočasnički vodič.

 

SVJETSKI SUSRET MLADIH U RIO DE JANEIRU 2013.

Od 23. do 28. srpnja 2013. u Rio de Janeiru (Brazil) se održava 12. svjetski susret mladih. Prvi dio susreta je Tjedan misija i boravi se u Sao Paulu, a drugi dio u Rio de Janeiru gdje je zaključni susret s mladih s Papom i svečana euharistija. Detaljne informacije i formular prijave su na nadbiskupijskoj web. stranici.

 

KARMEL BREZNICA

U ponedjeljak, 15. listopada Sestre Karmelićanke u Đakovačkoj Breznici svečano slave blagdan sv. Terezije Avilske. U 17 sati je Večernja Časoslova i Pobožnost sv. Krunice, a u 18 sati je Sv. Misa.

 

HODOČAŠĆA ŠENŠTANSKE OBITELJI

Šenštatska obitelj organizira hodočašća: u Gunju, danas, 21. listopada na godišnji susret članova iz cijele Hrvatske, te hodočašće u Ivanovce kod Valpova, u utorak, 23. listopada na sedmu godišnjicu krunjenja MTD. Pozivaju sve članove i prijatelja pokreta.

 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 15. listopada u 19.00 molitveni susret za mladež Stado malo
Utorak, 16. listopada u 19.00 Misijska skupina; Molitvena zajednica Dva srca.
Srijeda, 17. listopada    u 19.00 Ignacijanske duhovne vježbe; u 20.00 Biblijska.
Četvrtak, 18. listopada u 19.15 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata.
Subota, 20. listopada u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 11.00 mali pjevači.
Subota, 20. listopada u 19.00 proba pjevanja za nedjeljnu večernju misu.
Nedjelja, 21. listopada u 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.