altIsus je vrlo jasan. Oslanjajući se na njega, jasni su i zakoni naše Crkve: valjano sklopljen brak je nerazrješiv. Nema sumnje da je za normalne ljude najpoželjniji trajan i sretan brak. Isus je označio dvije temeljne oznake kršćanskog braka: jedinstvo (jedan muž - jedna žena) i nerazrješivost (uzajamna vjernost do smrti). Dodatni prizor "Isus i djeca" donosi treće svojstvo braka - plodnost. Djeca su blagoslov i najljepše cvijeće bračne ljubavi.

 

GODIŠNJE EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Danas, 7. listopada u katedrali je godišnje klanjanje po sljedećem rasporedu:

       

 11.30 do 12.30 svećenici  15.00 do 16.00 redovnice
 12.30 do 13.30 bogoslovi  16.00 do 17.00 krizmanici i mladi
 14.00 do 14.30 niži razredi OŠ    17.00 do 18.00 odrasli župljani
14.30 do 15.00 viši razredi OŠ  

 

RODITELJSKI SASTANAK

U ponedjeljak, 8. listopada u 19.30 u velikoj župnoj dvorani bit će susret za roditelje djece 3. razreda Nazorove škole, a u četvrtak, 11. listopada u 20 sati susret za roditelje Goranove škole. Ukoliko ne možete doći u dan koji vam je određen, slobodni ste izabrati dan koji vam više odgovara.

 

GODINA VJERE

U subotu, 13. listopada u Đakovu je slavlje otvorenja Godine vjere za cijelu nadbiskupiju. Pozivamo sve vjeroučitelje i suradnike u župnoj katehezi, članova Odbora za naviještanje pri ŽPV, župne dopisnike, ostale suradnike i vjernike koji se žele pridružiti  zajedničkom slavlju. Početak slavlja je u 9 sati u Dvorani biskupa Mandića, a drugi dio je u katedrali, gdje u 11 sati Pontifikalnom euharistijskom slavlju predsjeda mons. dr. Marin Srakić, nadbiskup. U nedjelju, 14. listopada je obilježavanje Godine vjere u svim župnim zajednicama. Stoga ćemo imati trodnevnicu: u četvrtak, 11. listopada je euharistijsko klanjanje u katedrali, u petak, 12. listopada je klanjanje križu u crkvi Svih svetih.

 

LISTOPAD – MJESEC SVETE KRUNICE

U listopadu smo, mjesecu svete Krunice. Svjesni koliko je ljudi kroz povijest kršćanstva, a i mi sami,  osjetili  moć zajedničke molitve svete krunice, pozivamo djedove, bake, roditelje, djecu i mlade da se pridruže  zajedničkoj molitvi za blagoslov naših obitelji. Toliki vape za poslom, duševnim mirom, oslobođenjem od ovisnosti i za zdravljem. U nakani krunice,  svaki dan ćemo moliti za potrebe obitelji  iz ulica koje ćemo za taj dan najaviti. Bilo bi lijepo, da se barem na dan kad se moli za vašu ulicu, dođete na molitvu sv. krunice. Molitva sv. krunice je svaki dan, u katedrali je u 18 sati, a u samostanu u 17.30 sati (nedjeljom u 17.00). U Dragotinu je svaki dan krunica u 17 sati.

RASPORED MOLITVE KRUNICE PO ULICAMA - NEDJELJA (7. 10.): F. Kosine; F. Kuhača; F. Račkog. PONEDJELJAK: Frankopanska; H. Deker; H. Kolomana; Hrvatskih Velikana. UTORAK: H. V. Hrvatinića, Ilirska; I.G. Kovačića. SRIJEDA: I. Gundulića; I. Tišova; I.  Zajca. ČETVRTAK: J. Kozarca; J. Ivakića; J. Palmotića. PETAK: J. Kaštelana; K. Zrinske; K. Branimira. SUBOTA: K. Domagoja; K. Trpimira; K. Višeslava. NEDJELJA: Kolodvorska; K. P. Krešimira IV.; Kralja Stjepana Držislava.

 

ŽUPNA KATEHEZA

U župi imamo dosta vjeroučitelja i kateheta koji su spremni voditi župnu katehezu za djecu. Molimo roditelje da potiču djecu da se uključe u koju od župnih radionica i na molitvu svete krunice.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM – DODATNE INFORMACIJE

Do sada je prijavljeno 570 hodočasnika iz naše nadbiskupije. Hodočasnici bi trebali uplatiti drugu ratu od 700 kuna do 15. listopada, a treću (zadnju) ratu do kraja listopada. Javite nam da li netko od hodočasnika ima međunarodno zdravstveno osiguranje, te da li je netko liječnik ili medicinska sestra. Svaki autobus ima duhovnog vođu i u Rimu jednog turističko-duhovnog vodiča. Hodočasnici bi trebali na put ponijeti suhu hranu i vodu (ili bezalkoholna pića). Svaki hodočasnik će dobiti rusak i hodočasnički vodič.

 

SVJETSKI SUSRET MLADIH U RIO DE JANEIRU 2013.

Od 23. do 28. srpnja 2013. u Rio de Janeiru (Brazil) se održava 12. svjetski susret mladih. Prvi dio susreta je Tjedan misija i boravi se u Sao Paulu, a drugi dio u Rio de Janeiru gdje je zaključni susret s mladih s Papom i svečana euharistija. Detaljne informacije i formular prijave su na nadbiskupijskoj web. stranici.

 

NEDJELJA ZAHVALNICA

Ovih dana skupljamo plodove s naših njiva, iz vrtova, vinograda i voćnjaka. Dostojno je i pravedno da i Bogu zahvaliti na urodu, svojim sposobnostima, na hrani, radu i na svemu ostalome. Pozivamo: poljoprivrednike, voćare, vinare, obrtnike, službenike, tvrtke ili poduzeća koji se žele 14. listopada uključiti u misu zahvalnicu da nam se što prije prijave u župni ured. Potaknite ih ili nam javite koga da pozovemo. Sveta misa zahvalnica s prikaznom procesijom je u nedjelju u 18.30 u katedrali. Sv. misu pjeva folklorni ansambl Slavonske kraljice, a sviraju tamburaši KUD-a Tena iz Đakova.

 

NOVI RASPORED ŽIVE KRUNICE

U ponedjeljak, 8. listopada u 19 sati u katedrali je susret svih molitelja žive krunice.

 

MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO

Katehetski ured nas u četvrtak, 18. listopada poziva na akciju Zajedno za jedinstvo i mir. Akcija se 2005. godine pojavila u Karakasu u Venezueli i želi okupiti i ujediniti milijun djece (i ostale ukućane) iz čitavoga svijeta na molitvu krunice. Mjesto: ondje gdje se nalaziš. Vrijeme: 9 sati (ili neko drugo vrijeme tijekom dana).

 

HODOČAŠĆA ŠENŠTANSKE OBITELJI

Šenštatska obitelj organizira hodočašća: u Gunju, 21. listopada na godišnji susret članova iz cijele Hrvatske, program je od 10 do 16 sati, te hodočašće u Ivanovce kod Valpova, u utorak, 23. listopada na sedmu godišnjicu krunjenja MTD. Pozivamo sve članove i prijatelja pokreta. Sv. misa je u 18 sati, a poslije slavlje naše Kraljice. Prijave su u župnom uredu do subote, 13. listopada.

 

NEKI TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Utorak, 9. listopada:     u 19.00 molitveni vez; SUSRET Udruge sv. Vinka.

Srijeda, 10. listopada:   u 19.00 liturgijska priprava za mladence; Biblijska u 20.00.

Subota, 13. listopada:  u 09.00 dječja misijska; 10.30 mali čitači; 11.00 mali pjevači.