altVratiti nijemima govor. Gluhog mucavca iz današnjeg Evanđelja Isus je susreo u poganskom području. Gluhak je slika čovjeka nesposobna za prave odnose i s ljudima i s Bogom. Evanđelist ističe da je Isus nijemog čovjeka dodirnuo i nad njim izgovorio moćnu riječ. Isus liječi ne kao čarobnjak, nego kao gospodar prirodnih zakona koji vraća stvari u njihovo izvorno stanje. Tu je  jasno da  nije  riječ tek o tjelesnom ozdravljenju, nego o osposobljavanju čovjeka za punu komunikaciju s ljudima i s  Bogom. Stoga Crkva tu snažnu riječ Isusovu uzima u  krsnu liturgiju. Ljudi, vidjevši čudo, govore: "Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti." To podsjeća na Knjigu postanka, gdje se nakon svakog Božjeg čina  stvaranja kaže: "I vidje Bog da je dobro." Nastupilo je mesijansko doba. Isus dolazi da uspostavi izvorno stanje, da stari opet budu dobre, da čovjek može  čuti i pravilno govoriti.

KALENDAR

Srijeda, 12. rujna:          Spomendan Presvetog Imena Marijina.

Četvrtak, 13. rujna:        Spomendan svetog Ivana Zlatoustog, biskupa i naučitelja.

Petak, 13. rujna:             Blagdan Uzvišenja svetog Križa.

Subota, 15. rujna:         Spomendan svete Marije Žalosne.

 

UPIS KRIZMANIKA

Od utorka, 11. rujna do petka 14. rujna, od 19.30 do 20.30 je upis krizmanika u 1. i 2. godinu priprave. Da naša suradnja bude što bolja, na upis i osobni razgovor pozivamo krizmanike i njihove roditelje.

 

DRAGOTIN

U srijedu, 12. rujna na Presveto Ime Marijino u Dragotinu je u 18.00 ispovijed, a sveta misa u 19 sati. U subotu, 15. rujna na Sv. Mariju Žalosnu u 18.00 je ispovijed, u 19.00 je sv. misa, a poslije mise je procesija sa svijećama prema postajama Sedam žalosti BDM.

 

BUDROVAČKO BRDO

U srijedu, 12. rujna na Ime Marijino, Šenštatska obitelj obilježava desetu godišnjicu postavljanja i blagoslova slike Majke Triput Divne u kapelici Svete Klare na Budro-vačkom brdu, te poziva sve članove i prijatelje u 17 sati na svetu misu.

 

ISPOVIJED I ZAZIV DUHA SVETOGA

U petak 14. rujna U 9.00 i 15.30 je ispovijed djece osnovnih i srednjih škola. U nedjelju, 16. rujna je Katehetska nedjelja, na sv. misi u 9 sati ćemo blagosloviti torbe prvašima i zazvati Duha Svetoga na početku školske i vjeronaučne godine. Pozivamo svu djecu, njihove roditelje, nastavnike i profesore.

 

NAGRADNI IZLET DJECE

U subotu, 15. rujna pozivamo svu djecu koja su redovito dolazila na nedjeljne sv. mise i skupljala pečate na nagradni izlet. Na izlet idemo najprije u Aljmaš sa ostalim hodočasnicima, a potom u Emaus kod Valpova. Polazak je u 7 sati ispred katedrale. Treba ponijeti hranu i potrebne rekvizite za igru. Prijave za izlet primamo u župnom uredu do četvrtka 13. rujna.

 

NAJAVA GODINE VJERE

Na nedjeljnim euharistijskim slavljima 16. rujna najavit ćemo Godinu vjere. Moto Godine vjere Ti si Krist, za nas i za sve ljude! ponavljajući uz taj usklik vjere i molitveni zaziv: Učvrsti nam vjeru i ljubavi plam.

 

MISA ZA DOMOVINU

U subotu, 15. rujna obilježit će se 21. godišnjica oslobađanja vojnih objekata u Đakovu i formiranja 122. brigade HV-a pod nazivom Zvonila su zvona katedrale naše. Na večernjoj misi u katedrali u 18.30 molit ćemo za mir i domovinu.

 

SVEĆENIK IVAN ŠEŠO

Ususret petoj obljetnici smrti svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivana Šeše (17. 11. 1939. – 19. 1. 2008.) svećenik don Dejan Turza je pokrenuo inicijativu prikupljanja podataka o životu i djelu ovoga pokojnog svećenika, poznatoga po svojoj dobroti i širokom osmjehu. Ordinarijat Đakovačko-osječke nadbiskupije odobrio je inicija-tivu, a njezini rezultati objedinjeni su na posebnoj mrežnoj stranici http://ivanseso.org/. Molimo vas da se uključite ako imate kakav podatak ili svjedočanstvo.

 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljk -  petak 19.30 do 22.30 u Maloj Crkvi je Dom molitve
Ponedjeljak, 10. rujna 19.00 molitveni susret za mladež - Stado malo
Utorak, 11. rujna 19.00 Molitveni vez; Molitvena zajednica Dva srca.
Srijeda, 12. rujna 18.30 Ignacijanske duhovne vježbe; 20.00 biblijska
Četvrtak, 13. rujn 19.15 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata
Subota, 15. rujna 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 10.00 mali pjevači
Subota, 15. rujna 19.00 proba pjevanja za nedjeljnu večernju misu
Nedjelja, 16. ožujka 10.30 ministranti; u 15.00 zajednica Milosrdnog Isusa.

 

SAKRAMENTI INICIJACIJE

Odrasli koji nisu primili sakramente krsta, euharistije ili potvrde, a to žele, neka se što prije prijave, ili ih vi prijavite u župni ured radi zajedničke priprave.

 

HODOČAŠĆE U ALJMAŠ

Na spomendan BDM žalosne, u subotu, 15. rujna naš dekanat hodočasti u Aljmaš. Cijena puta je 30 kn. Polazak je u 7.00 ispred katedrale. Prijave su do srijede 12. rujna.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM

Od 4. do 10. studenog 2012. hodočastimo u Rim. Bit će to zahvalno hodočašće za pohod pape Benedikta XVI. našoj domovini 2011. g., te istodobno i hodočašće Petrovoj Stolici u Godini vjere.

 

BRAČNI VIKEND

U petak 5. listopada u 20 sati u Betaniji (K. Tomislava 29) počinje bračni vikend. Za vikend se možete prijaviti i dobiti potrebne obavijesti u župnom uredu.

 

ZAHVALA

Nastavili smo s obnovom kapelice na groblju. Hvala svima koji ste dali svoj prilog.