Tjedne obavijesti

Nedjelja, 31. 10. 2021.

Mogućnost blagoslova grobova na Gradskom groblju: od 14,30 h do 16 h

                                                   Ponedjeljak, 1. 11. 2021.                                                    

 SVETKOVINA SVIH SVETIH

Blagdanske mise slavimo:

  • u katedrali sv. Petra u 7,30 h i u 18 h
  • u župnoj crkvi Svih Svetih u 9 h
  •                                          na Gradskom groblju                                        
  •  svečana s molitvom za sve pokojne u 11 h

Mogućnost blagoslova grobova na Gradskom groblju:

od 9,30 h do 11 h i od 14,30 h do 16 h

Utorak, 2. 11. 2021.

DUŠNI DAN: SPOMEN SVIH VJERNIH MRTVIH

Mise za sve pokojne slavimo:

  •                                  u katedrali sv. Petra u 7 h i u 8 h;                              
  •  svečana (requiem) u 18 h
  • na Gradskom groblju u 9 h

Mogućnost blagoslova grobova na Gradskom groblju:

od 9,30 h do 11 h i od 14,30 h do 16 h

 

KALENDAR LITURGIJSKIH SLAVLJA I DOGAĐANJA

Papa Franjo je otvorio Biskupsku sinodu u Rimu o sinodalnosti u Crkvi. Danas se euharistijskim slavljima proces savjetovanja otvara u biskupijama diljem katoličkoga svijeta. S tom nakanom današnju svečanu misu ovdje u katedrali u 10,30 h predvodi naš nadbiskup Đuro.

Sutra-u ponedjeljak, 18. 10. slavimo sv. Luku Evanđelista, te se – napose najmlađi – u 9 h ili tijekom dana pridružujemo molitvenoj akciji „Milijun djece moli za mir“; u srijedu častimo sv. Josipa i pod večernjom misom dalje promišljamo o poticajima Knjige o Tobiji s vlč. dr. Ivicom Ragužem; u petak, 22. 10. je sv. Ivan Pavao II., papa; u subotu, 23. 10. je spomen sv. Ivana Kapistranskoga.

Još je danas misa u 17,30 h kod Sestara sv. Križa, a radi zahlađenja u dvorani Florentini, uz nošenje maski, budući je zatvoreni prostor. Od sljedeće nedjelje u katedrali – uz redoviti raspored misa – slavit ćemo još jednu misu u 16,30 h za krizmenike i roditelje, te sve vas mlade i odrasle vjernike.

Ususret Misijskoj nedjelji danas je ispred katedrale prodajna akcija rukotvorina i drugoga, a kroz tjedan se nastavlja mogućnost kupnje uzgojenoga cvijeća uz misijski centar. Prilog za navedeno i drugi vaši darovi idu za škole i vrtiće u Gani. Također sljedeće nedjelja milostinja kod svih misa ide za potrebe misija. Hvala za molitvenu i materijalnu potporu misijskim potrebama.

NOVE SLUŽBE

Proteklih dana je Nadbiskupovim dekretom naš župnik preč. Ivan Lenić imenovan dekanom Đakovačkoga dekanata u mandatu do kraja studenoga 2025. g.; drugim dekretom, a na župnikovu molbu, na pastoralni praktikum u našu župu dodijeljen je đakon vlč. Bernard Prelčec iz Valpova. Praksu započinje 30. listopada o.g.

LISTOPADSKE POBOŽNOSTI U GODINI SV. JOSIPA I GODINI OBITELJI

Nastavljamo listopadske pobožnosti tj. molitvu krunice u 18 h uz osobiti poziv na sudjelovanje članovima naših obitelji i molitvu za blagoslov obitelji. Radujemo se onima koji su se uključivali, kao i onima koji će se pridružiti u sljedećim danima.

Raspored molitve krunice u listopadu 2021.

Ponedjeljak, 18. 10. – za obitelji ulica K. Pavića. I. Kukuljevića, L. Ružičke, Lj. Gaja i Lj. Šestića, predmoli župno pastoralno vijeće;

Utorak, 19. 10. – za obitelji ulica L. Botića, M. Držića, M. Marulića, M. Topalovića i M. A. Reljkovića; predmole članovi župnoga ekonomskoga vijeća sa svojim bračnim drugovima;

Srijeda, 20. 10. – za obitelji ulica M. Gupca, M. Cepelića, N. J. Tordinca, Osječka i O. Ivekovića; predmoli članovi zbora Santo;

Četvrtak, 21. 10. – za obitelji ulica pape Ivana Pavla II., Park pobjede, Pašin prolaz, P. Kraljevića Pavića i P. Miškine; predmole molitelji Žive krunice;

Petak, 22. 10. – za obitelji ulica P. Katančića, P. Preradovića, P. Svačića, Psunjska i R. Boškovića; predmole članovi katedralnoga zbora;

Subota, 23. 10. – za obitelji koje nisu mogle doći u dan svoje ulice; predmole animatori misija.

Ponedjeljak, 25. 10. – za obitelji ulica Savska, S. S. Kranjčevića, Školski prolaz, S. Tomerlina i Splitska, predmole pazitelji katedrale;

Utorak, 26. 10. – za obitelji ulica S. Vraza, S. Radića, Strossmayerov trg, F. Supila i T. Ujevića; predmole članovi Zajednice bračnih susreta;

Srijeda, 27. 10. – za obitelji ulica V. Doneganija, V. Lisinskog, Vijenac Kard. A. Stepinca, Vinkovačka i V. Nazora; predmole članovi Djela Marijina;

Četvrtak, 28. 10. – za obitelji ulica Zagrebačka, Zvečaj 1, Zvečaj 2 i 122. brigade HV; predmole roditelji i prvopričesnici 3. razreda OŠ pod vodstvom s. Jelene;

Petak, 29. 10. – za obitelji prvopričesnika i krizmenika; predmole roditelji i krizmenici 2. razreda SŠ pod vodstvom vjeroučitelja;

Subota, 30. 10. – za obitelji koje nisu mogle doći u dan svoje ulice; predmole branitelji i stradalnici Dom. rata.

KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE I KRIZMENIKE, TE ODRASLE OSOBE

Nastavljamo katehezu za učenike 3. razreda OŠ i krizmenike 2. razreda SŠ rasporedom koji su dobili i započeli. U utorak u 15 h dolaze učenici 2. razreda Goranove škole; s njima na prvi susret, radi upisa, dolazi jedan od roditelja. U petak i subotu započinju susreti učenika 1. razreda SŠ po dogovoru prilikom prijave.

Svim kandidatima za krizmu 1. i 2. razreda SŠ s njihovim roditeljima, koji se nisu prijavili i uključili na katehezu, a žele se krizmati, dajemo ponovnu prigodu u subotu nakon večernje mise u 19 h u prostorima župe (ulaz iz Gupčeve). Molimo da to svakako tada učine, kako bi kateheza redovito tekla. Sa Svim Svetima zaključujemo sve prijave prvopričesnika i krizmenika.

Ukoliko ima mladih i odraslih osoba koje žele upoznati Isusa Krista i katoličku vjeru, te pristupiti sv. sakramentima krštenja, ispovijedi, euharistije i krizme (ili nekom od njih koji nisu primili), potičemo da se jave u ured najkasnije do Svih Svetih, da možemo planirati pripravu.

SUSRETI U ŽUPI

Raspored redovitih susreta u tjednu je uobičajen, a sudionici se međusobno podsjećaju. Članove župnoga Caritasa i udruge sv. Vinka podsjećamo na susret karitativnih animatora u utorak u 16 h u dvorani župe pod animiranjem Nadbiskupijskoga Caritasa. Sve odrasle vjernike pozivamo na biblijski susret srijedom nakon večernje mise. Sljedeće nedjelje je susret udruge „Vjera i svjetlo“ od 14,30 h u dvorani župe.    

Iz daljega najavljujemo već isticanu trodnevnu duhovnu pripravu za Svi Svete, naš crkveni god u drugom biskupu – u srijedu, četvrtak i petak, 27.-29. listopada o.g. s temom: „Živjeti svetost u braku i obitelji“. Pozivamo roditelje s prvopričesnicima i krizmenicima, sve druge roditelje i supružnike, te vas mlade i odrasle vjernike: odvojimo vrijeme i uključimo se. Podrobnije sljedeće nedjelje.

HODOČAŠĆE U KARLOVAC I KRAŠIĆ

Dok još traje Godina sv. Josipa želimo hodočastiti u njegovo svetište u Karlovac, te bl. Alojziju Stepincu u Krašić u subotu, 13. studenog o.g. Cijena puta je 110 kn; kod prijave se uplaćuje barem polovica iznosa, a do polaska ostalo.                                                                 

RAZNE OBAVIJESTI

Uključimo se u bdjenje „40 dana za život“ u parku ispred Doma zdravlja svakoga dana od 7 h do 19 h.

Hvala župljanima koji su s približavanjem kraja godine podmirili godišnji doprinos za župu tj. lukno; hvala darovateljima za izvedene radove na Maloj crkvi, te onima koji će se pridružiti.

Preporučujemo katolički tjednik Glas Koncila i druge vjerske tiskovine na ulazu u katedralu.

Za mise u 9 h i 18,30 h: Danas pod misama u 9 h i 18,30 s nama je naš domaći sin, od prošle nedjelje đakon vlč. Nikola Klemen. S njim smo promišljali Božju riječ. Čestitamo mu na sv. redu đakonata želeći i moleći obilje milosti na đakonskoj praksi u konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla u Osijeku, na koju je upućen krajem mjeseca, kao i hodu prema svećeničkom ređenju.

 

 

Nedjelja, 17. 10. – 29. NEDJELJA “KROZ GODINU”. Sv. Ignacije Antiohijski

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE                                         

u 9 sati                       pok. Marijan i Janja Trbara i pok. Josip Sikora

                                  spomen u misi: pok. Luka Karalić

u 18,30 sati                pok. Anđelija Hrehorović

                                  spomen u misi: pok. Maja Šips-Vidaković

 

Ponedjeljak, 18. 10. – Sv. Luka Evanđelist

u 7 sati                       pok. Luka Šarić

u 18,30 sati                pok. Božo Blažević

                                   spomen u misi: pok. Luka Berg

 

Utorak, 19. 10. 2021.

u 7 sati                       pok. Janja Miler

u 18,30 sati                pok. Blaž Jurković

                                  spomen u misi: pok. Pavo i Eva Antunović

 

Srijeda, 20. 10. – Čašćenje sv. Josipa u Godini sv. Josipa

u 7 sati                       pok. Marija i Antun Vuksanović

u 18,30 sati                pok. Igor i Adrijan Ivković

                                  spomen u misi: pok. Mandica Zdunić

 

Četvrtak, 21. 10. 2021.

u 7 sati                       pok. Iva Kvesić

u 18,30 sati                pok. Stipo Prskalo

                                  spomen u misi: pok. Katica Ćurić

 

Petak, 22. 10. – Sv. Ivan Pavao II., papa

u 7 sati                       pok. Katica Ćurić

u 18,30 sati                pok. Marija, Josip i Manda Češnik

                                  spomen u misi: pok. Janja Vukušić

 

Subota, 23. 10. – Sv. Ivan Kapistranski

u 7 sati                       pok. Stipe i Kata Križić

u 18,30 sati                pok. Ruža i Ignacije Markić

 

 

Nedjelja, 24. 10. 2021. – 30. NEDJELJA “KROZ GODINU”. Misijska nedjelja

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

u 9 sati                       pok. obitelji Mađarac

                                   spomen u misi: pok. Katica Šafar

u 16,30 sati                na nakanu

u 18,30 sati                pok. Mato i Zorka Ćurić

 

KALENDAR LITURGIJSKIH SLAVLJA I DOGAĐANJA

Danas pod svečanom misom u 10,30 h nadbiskup Đuro će za đakone zarediti petoricu bogoslova naše Nadbiskupije. Među njima je naš župljanin Nikola Klemen. Radujemo se i pratimo ih molitvom!

Sutra-u ponedjeljak, 11. 10. slavit ćemo sv. misu u 20 h u Maloj crkvi i ubuduće jednom mjesečno (klanjanje se prekida pola sata ranije, a nastavlja nakon mise); u srijedu, 13. 10. je spomen ukazanja BDM u Fatimi; u petak, 15. 10. je sv. Terezija Avilska, djevica i naučiteljica koju napose slavi Karmel u Đak. Breznici; u subotu, 16. 10. je dan bl. Marije Terezije Scherer s pobožnošću i misom kod Sestara sv. Križa na ljetnoj terasi u 17,30 h.

Papa Franjo danas otvara Biskupsku sinodu u Rimu o sinodalnosti u Crkvi. Sljedeće nedjelje će proces savjetovanja biti otvoren u biskupijama diljem katoličkoga svijeta. S tom nakanom će sljedeće nedjelje svečanu misu ovdje u katedrali u 10,30 h predvoditi naš nadbiskup Đuro. Pozivamo na sudjelovanje.

LISTOPADSKE POBOŽNOSTI U GODINI SV. JOSIPA I GODINI OBITELJI

Nastavljamo listopadske pobožnosti tj. molitvu krunice u 18 h uz osobiti poziv na sudjelovanje članovima naših obitelji i molitvu za blagoslov obitelji. Radujemo se s onima koji su se uključivali. Dođimo drugi od ponedjeljka do petka po rasporedu ulica u župi (raspored je u listiću i drugim mjestima), a subotom obitelji koje nisu mogle u svoj dan. Pristupimo prije krunice pred Gospin oltar u katedrali i u košaricu ostavimo cedulju s prezimenom svoje obitelji za spomen u posvetnoj molitvi. Krunicu predmole članovi pojedinih skupina i suradničkih tijela u župi po rasporedu u listiću; molimo voditelje da dogovore. Ističemo srijedu kada častimo sv. Josipa i večernju misu s homilijom predvodi vlč. dr. Ivica Raguž; u zadnjem tjednu pred naš god bit će trodnevna duhovna priprava.

Raspored molitve krunice u listopadu 2021.

Ponedjeljak, 11. 10. – za obitelji ulica Frankopanska, H. Deker, Hercega Kolomana, H. Vukšića Hrvatinića i Ilirska; predmoli zajednica Ime Isusovo;

Utorak, 12. 10. – za obitelji ulica Istarska, I. G. Kovačića, I. Gundulića, I. Tišova i I. Zajca: predmoli udruga sv. Vinka;

Srijeda, 13. 10. – za obitelji ulica J. Kozarca, J. Ivakića, J. Palmotića, J. Kaštelana i K. Zrinske; predmole članovi FSR-a;

Četvrtak, 14. 10. – za obitelji ulica Kneza Branimira, Kneza Domagoja, Kneza Trpimira, Kneza Višeslava i Kolodvorska; predmole članovi Žive krunice;

Petak, 15. 10. – za obitelji ulica Kralja P. Krešimira IV., Kralja S. Držislava, Kralja Tomislava, Kralja Tvrtka i Kralja Zvonimira; predmole koordinatori TEK-a i Inicijative „40 dana za život“;

Subota, 16. 10. – za obitelji koje nisu mogle doći u dan svoje ulice; predmole vjeroučitelji;

Ponedjeljak, 18. 10. – za obitelji ulica K. Pavića. I. Kukuljevića, L. Ružičke, Lj. Gaja i Lj. Šestića, predmoli župno pastoralno vijeće;

Utorak, 19. 10. – za obitelji ulica L. Botića, M. Držića, M. Marulića, M. Topalovića i M. A. Reljkovića; predmole članovi župnoga ekonomskoga vijeća sa svojim bračnim drugovima;

Srijeda, 20. 10. – za obitelji ulica M. Gupca, M. Cepelića, N. J. Tordinca, Osječka i O. Ivekovića; predmoli članovi zbora Santo;

Četvrtak, 21. 10. – za obitelji ulica pape Ivana Pavla II., Park pobjede, Pašin prolaz, P. Kraljevića Pavića i P. Miškine; predmole molitelji Žive krunice;

Petak, 22. 10. – za obitelji ulica P. Katančića, P. Preradovića, P. Svačića, Psunjska i R. Boškovića; predmole članovi katedralnoga zbora;

Subota, 23. 10. – za obitelji koje nisu mogle doći u dan svoje ulice; predmole animatori misija.

KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE I KRIZMENIKE, TE ODRASLE OSOBE

Nastavljamo katehezu za učenike 3. razreda OŠ rasporedom po kojem su započeli. U utorak u 14 h dolaze učenici 2. razreda OŠ V. Nazora; s njima na prvi susret, radi upisa, dolazi jedan od roditelja. Krizmenici 2. razreda SŠ započinju katehezu po rasporedu koji su dobili na zajedničkom susretu. Sve potičemo na uključivanje od početka i redovite dolaske na katehezu, koja je - s potrebnim redovitim sudjelovanjem na nedjeljnoj misi - neizostavni dio priprave za sakramente. U katehezu se uključuje najkasnije do Svih Svetih, da bi se omogućilo potrebno sudjelovanje.

Prijava učenika 1. razreda SŠ u pretpripravnu godinu za krizmu bit će u četvrtak i petak u večernjim satima, te subotu dopodne po rasporedu škola istaknutom u listiću, oglasnoj ploči, web i facebook-stranici. Prijave se obavljaju u dvoranama župe (ulaz iz Gupčeve); molimo da s učenicima dođe jedan od roditelja i to svakako čine u ovim prigodama.

Ukoliko ima mladih i odraslih osoba koje žele upoznati Isusa Krista i katoličku vjeru, te pristupiti sv. sakramentima krštenja, ispovijedi, euharistije i krizme (ili nekom od njih koji nisu primili), potičemo da se jave u ured najkasnije do Svih Svetih, da možemo planirati pripravu.                                                                     

TJEDNI SUSRETI

Nedjelja, 10. 10.:                       u 15 h – mol. zajednica Milosrdni Isus;

Ponedjeljak, 11. 10.:             u 19,30 h -  mol. zajednica Stado malo;  

Utorak, 12. 10.:                          u 19 h – mol. zajednica Dva Srca; udruga sv. Vinka;

Srijeda, 13. 10.:                    u 17,30 h – lit. priprava za mladence i kumove; 19,30 h - biblijski susret;

Četvrtak, 14. 10.:                  u 19,30 h – upis na katehezu za učenike 1. r. SŠ (Gimnazija);

Petak, 15. 10.:                      u 17,30 h - krsna kateheza za roditelje i kumove; u 19,30 h – upis na   

                                               katehezu za učenike 1. r. Ekon. škole, a u 20 h iz Strukovne škole;

Subota, 16. 10.:                   u 10,30 h – upis na katehezu za učenike 1. r. SŠ, kojie pohađaju izvan    

                                               Đakova; 11 h - pjevanje za šk. djecu; u 19 h - pjevanje zbora Santo.

POMOĆ MISIJAMA

U pripravi za Misijsku nedjelju potičemo sve koji žele u sljedeća dva tjedna u dopodnevnom vremenu pohoditi misijski centar (ulaz iz Gupčeve ulice), te kupnjom uzgojenoga cvijeća pomoći misije. Najavljujemo prodajnu akciju rukotvorina i drugoga sljedeće nedjelje nakon misa za škole i vrtiće u Gani; u nju se uz naše animatore uključuje udruga žena iz Bjelovara. Hvala za svaku podršku misijama.

DAN OBITELJI I SUSRETI KOD SESTARA SV. KRIŽA

Danas popodne od 14 h Sestre sv. Križa organiziraju Dan obitelji na Ljetnoj terasi i/ili dvorani Florentini s temom „Krunica – vez obitelji“. Druge informacije na ploči.

Podsjećamo na mogućnost boravka starijih u centru „Amadea“. Uzmimo letak za mjestu za tisak.

RAZNE OBAVIJESTI

Uključimo se u bdjenje „40 dana za život“ u parku ispred Doma zdravlja svakoga dana od 7 h do 19 h.

Hvala župljanima koji su podmirili godišnji doprinos za župu tj. lukno; hvala darovateljima za izvedene radove na Maloj crkvi, te onima koji će se pridružiti.

Preporučujemo katolički tjednik Glas Koncila i druge vjerske tiskovine na ulazu u katedralu.

 

Nedjelja, 10. 10. 2021. – 27. NEDJELJA “KROZ GODINU”

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

                                   pok. Agica Đanković, sprovodna (jučer)

u 9 sati                       pok. Mladen, Katica i Zoran Ivanković

                                   spomen u misi: pok. Jela i Mićo Karabojev

                                                              pok. Ana i Ivo Pavić

u 10,30 sati               ĐAKONSKO REĐENJE

u 18,30 sati                pok. Jozo Bušić

 

Ponedjeljak, 11. 10. – Sv. Ivan XXIII., papa

u 7 sati                       pok. Ljiljana i svi pok. obitelji Tandara

u 18,30 sati                pok. Franciska i Đuro Đurić

                                   spomen u misi: pok. Antun Maloševac

 

Utorak, 12. 10. 2021.

u 7 sati                       pok. Pavo, Zorko i Dalibor Blažević

u 18,30 sati                pok. Frane i Cvita Duvnjak

 

Srijeda, 13. 10. – Čašćenje sv. Josipa u Godini sv. Josipa

u 7 sati                       pok. Petar Klepo

u 18,30 sati                pok. Marinko i Magda Janković

                                  spomen u misi: pok. Jaka Kolak

 

Četvrtak, 14. 10. 2021.

u 7 sati                       pok. Tomo Obrovac

u 18,30 sati                pok. Ilija Vukadin

                                  spomen u misi: pok. Kata i Niko Janković

 

Petak, 15. 10. – Sv. Terezija Avilska, djevica i naučiteljica

u 7 sati                       pok. Mato i Mara Krišto

u 18,30 sati                pok. Jakob Zelenko i pok. Antun Miklošević

                                  spomen u misi: pok. Miše Ćurić

 

Subota, 16. 10. – Sv. Marija Margareta Alaqoque, djevica

u 7 sati                       pok. Mato Slišković

u 18,30 sati                pok. Božo, Dujo i Anica Radnić

 

Nedjelja, 17. 10. – 29. NEDJELJA “KROZ GODINU”. Sv. Ignacije Antiohijski

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE                                         

u 9 sati                       pok. Marijan i Janja Trbara i pok. Josip Sikora

                                  spomen u misi: pok. Luka Karalić

u 18,30 sati                pok. Anđelija Hrehorović

                                  spomen u misi: pok. Maja Šips-Vidaković