Liturgije

Župno-katedralni mješoviti zbor

Glazba zauzima uzvišeno mjesto u čovjekovoj komunikaciji s Bogom. Ona je integralni i nerazdvojivi dio kršćanskog života, molitve i liturgije. Pjevanjem bolje izražavamo osjećaje nego govorom, pjesma lakše izražava ono riječi ne mogu. Pjesma nas brzo pokrene i oduševi. Pjevanje pomaže sudjelovanju u svetom činu i stvara blagdansko raspoloženje. Nema prave liturgije bez pravog liturgijskog pjevanja. U našoj katedrali na svečanim misama te nedjeljom u 10, 30 sati, najčešće pjeva mješoviti zbor. On broji oko pedeset članova koji se sastaju dva puta tjedno na svoje probe: srijedom i petkom u 19, 30 sati. Mješoviti zbor povremeno ima nastupe u župama naše nadbiskupije, pa i izvan njezinih granica, sudjeluje u svim proslavama Nadbiskupijskog karaktera. Voditelji su maestro Ivan Andrić, dirigent i maestro Vinko Sitarić, orguljaš.

Zbor mladih

Zbor mladih je svoj rad započeo 2008. godine. Susreti se održavaju u prostorijama naše župe. Zbor broji 12 članova koji uz potporu i prisutnost župnoga vikara redovito dolaze na svoje susrete i probe: jednom tjedno, subotom u 16 sati. Ovo je još jedna prilika i poticaj da mladi prepoznaju da imaju svoje mjesto u župnoj zajednici. Kakva im je budućnost, o tome sami brinu uz potporu župnika i župnog vikara. U dogledno vrijeme želja nam je da mladi svoje talente pokažu župnoj zajednici a i diljem naše nadbiskupije. Uskoro krećemo u posjet našim župama, na razna natjecanja, kako bi mladi, predstavivši se mogli ostvarivati svoje talente i osjećati se blagoslovom u svojoj župnoj zajednici.

Ostali zborovi

Dječji zbor u našoj župi redovito predvodi nedjeljno misno slavlje, u 9 sati. Nedjeljom navečer pod sv. misom u 18 (18,30) sati pjeva skupina gospođa i mladih. Zborove vodi s. Jelena. Ove mise su najviše posjećene. Proba dječjeg zbora je svake subote u 10, 00 sati, a subotom u večernjim satima na svoje probe okuplja se zbor koje čine mladi i gospođe, s početkom u 19 sati.

Kao skupina, ona broji oko 25 članova. A na susretima redovito sudjeluje oko 15-ak osoba Skupina čitača, redovito sudjeluje na nedjeljnim liturgijskim slavljima, a napose prigodom svečanih slavlja u katedrali. Susrećemo se svakog prvog utorka u mjesecu, u večernjim satima. Susreti su raznoliki, praktični i dinamični; koristimo se različitim metodama koje su prihvaćene u našoj Đakovačko-Osječkoj nadbiskupiji. Susreti su pak mjesto i prilika da se čovjek i duhovno može okrijepiti. Dob prisutnih osoba u ovoj skupini je različita. Imamo djecu, mlade, osobe srednje dobi i starije osobe.


Riječ ministrant dolazi od latinske riječi ministrare-služiti, stoga za ministranta kažemo da je on poslužitelj. Ministranti se brinu oko priprave bogoslužja, a pomažu i da ono bude ljepše. Oni služe svećeniku, a samim time i Bogu. Spremnost za pomaganje i služenje jest plod naše vjere. Vjerom zapravo postajemo ljudi koji su spremni pomagati i služiti. Isus nam je u tome uzor. Nisam došao da mi služe, nego da služim. Preko oltarske službe ministranti pokušavaju sve bolje shvaćati i učiti kako će Bogu služiti cijelim svojim životom. ministrant je službenik oltara, stoga u bogoslužju sudjeluje u posebnom ministrantskom odijelu i smješten je u oltarni prostor odmah uz svećenika. Dok ministranti stoje oko oltara, oni često predstavljaju vjerničku zajednicu, za koju često puta nema dovoljno mjesta oko samog oltara. Ministranti nisu uvijek najbolji dječaci u župi, ali se trude da budu što bolji. Za svoje marljivo dolaženje budu i nagrađeni ljetovanjem na moru i na druge načine. Sve dječake, napose one od 1. do 6. razreda koji su zainteresirani da nešto više saznaju o ministrantskoj službi ili da postanu ministranti pozivamo na susret. U katedrali ministrira tridesetak dječaka, a u samostanskoj crkvi Srca Isusova ministrira tridesetak curica i dječaka. Susreti se održavaju svake nedjelje u 10, 30 sati u župnom domu.