ĐAKOVO/ŠIBENIK (TU) – Treću godinu zaredom mladi đakovačke Župe Svih Svetih u pratnji župnika Tomislava Ćorluke i s. Meri Gotovac ljetuju u Školskom centru sv. Mihovila u Šibeniku, uz prigodan duhovno-rekreativni program. Ove godine od 6. do 13. kolovoza  ljetovanje je održano pod geslom „Na Tvojim rukama ja ću otvoriti srce i reći da volim Te.“ Tijekom priprema za ljetovanje mladi su zajedničkim snagama prikupljali donacije i molili za pomoć svoje sugrađane, koji su kao i uvijek velikodušno odgovorili na njihove potrebe.

Po dolasku su u Šibenik dočekao ih je već dobro poznati ljubazni domaćin Milan Zaninović i ugodna atmosfera. Svakodnevnim misnim slavljem i molitvom devetnice Velikoj Gospi pripremali su se za radionice koje su imale cilj više ih zbližit u zajednicu različitih osobnosti s istim ciljem, a taj je približiti se Bogu – Isusu Kristu. Radionice su obuhvaćale različite teme uključujući: upoznavanje, prijateljstvo, zajedništvo i probleme mladih današnjice. Tijekom programa poslušali su svjedočanstvo mladog bračnog para Krešimira i Mateje Fabijančić iz đakovačke župe, koji su podijelili iskustvo hodanja u čistoći s Kristom i zajedništvo Njegove ljubavi u njihovu braku.

Pored duhovnoga sadržaja koji je ispunjavao veći dio dana, slobodno vrijeme mladi su provodili na plaži, u šetnji i upoznavanju grada Šibenika te međusobnoj izgradnji novih prijateljstava. Zaslugom župnika Ćorluke imali su jedinstvenu priliku upoznati Šibenik te njegovu bogatu povijest, kulturu i kršćanske temelje. Od svega, najviše ih se dojmila šibenska katedrala o kojoj svake godine saznaju nešto novo.

Kako je tjedan odmicao bližila se nedjelja, kada su mladi imali čast predvoditi i animrati misno slavlje koje je predvodio đakovačkim župnik Ćorluka. Po završetku misnoga slavlja ugostio ih je domaći župnik don Krešo Mateša te zahvalio što su pjevanjem i ministriranjem uveličali Dan Gospodnji u njegovoj župi. Ništa ne bi proteklo tako mirno i bezbrižno da nije bilo s. Meri koja je srčano brinula o organizaciji, ali i majčinski bdjela nad svakodnevnim potrebama mladih.

Od brojnih lijepih trenutaka i događaja mladim Đakovčanima posebno će  u pamćenju ostati posjet Interpretacijskome centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra.“ Sam centar je novoosnovan te ima za cilj integrirano očuvanje blaga šibenske katedrale i palače Galbiani. Uz ovaj posjet omiljeni zajednički trenutak bio je i kada su spontano zaplesali šokačko kolo na šibenskoj rivi, uz oduševljenje ljudi koji su se ondje zatekli.

Svoj ovogodišnji boravak u gradu Petra Krešimira IV. za Đakovčane ostat će u sjećanju po brojnim novim prijateljstvima, a kao zajedničku poruku izdvoji su natpis pronađen na kamenu kod kipa sv. Mihovila koji glasi: „Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje, mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru.“ Ana Lovrić/Nikola Klemen