Slušatelji Radio Đakova, 4. ožujka zajedno sa uredništvom vjerske emisije „Efata – Otvori se!“ proslavili su emitiranje jubilarne 100. emisije. Svjesna da postoje emisije puno duljeg staža, no ipak ponosna na svoju ustrajnost, ekipa je odlučila skromno obilježiti  jubilarno emitiranje te je uz klasičnu pripremu za nadolazeću 3. korizmenu nedjelju, pozvala goste te primila čestitke suradnika.

U realizaciji emisija sudjelovali su mladi ljudi koji su zajedno sa pokretačem emisije, vlč. Šumanovcem, utkali svoj trudi i ostavili trag te je u jubilarnoj Efati telefonski gostovala Ivana Trbuk, vjeroučiteljica u Poljani Pakračkoj, koja je bila dio emisije za vrijeme studija u Đakovu, a slušateljima je dobro poznata po svojim meditativnim tekstovima. Na pitanje odakle joj inspiracija za meditacije, odgovorila je da je sve u predanju, pa i njen sadašnji posao i briga o vjeroučenicima koja joj je povjerena, a za koju se ne osjeća spremnom. Božja ljubav i pouzdanje u Gospodina daje hrabrost, a iz pouzdanja i dubokog povjerenja u Boga proizlaze i meditativni tekstovi, rekla je Ivana.

 U studio Radio Đakova, došao je i župni vikar đakovačke župe Svih Svetih, vlč. Krešimir Jukić, ohrabriti i čestitati uredništvu, a donio je i poklone za slušatelje koji su ga prvi puta mogli čuti u programu lokalne radio postaje.  Vlč. Jukić prisjetio se svoje prve župe Ivankovo, zapjevao „Đakovo, Đakovo grade…“ i rekao kako se dobro osjeća u Đakovu te objasnio zašto mu je srcu prirasla zajednica „Vjera i svjetlo“ i kako je počeo raditi s osobama s invaliditetom. Kao poruku slušateljima i mladim ljudima koji rade Efatu, ispričao je zgodu s jednog putovanja kada je najveća radost putnicima na susret osoba s invaliditetom u Županji bila što je autobus uspio zaobići automobil koji je vozio ispred njega „jer napokon i oni mogu nekoga zaobići“ te je rekao kako se od prijatelja iz „Vjere i svjetla“ puno toga može naučiti, pa i to kako se radovati malim stvarima.

 Dario Hrga, bogoslov đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa i student 2. godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prije svog odlaska u Sjemenište također je bio u uredničkoj postavi, pa je telefonski rekao kako je svećenički poziv imao još za vrijeme studija na Ekonomskom fakultetu, no želio je završiti jedno razdoblje svoga života kako bi se mogao posvetiti drugome. Ne može objasniti što je to što ga neodoljivo vuče u službu Bogu, no vjeruje da je plod druženja sa bogoslovima te odrastanja uz đakovačku katedralu i svećenike. Na kraju razgovora priznao je da mu nedostaje rad na radiju.

 Uz drage goste, uredništvo je primilo i nekoliko čestitki: Tomislava Meštrovića iz grupe Fides, Zrinke Blažević iz Vis-a Matheus, Luke Balvana i Marije Husar, sudionika dva koncerta zabilježena u povijesti emisije. Dojmove je iznijela i sadašnja postava: Tihomir Bilešić, Josipa Jurić i Marija Lasić rekavši kako im je vjerska emisija Radio Đakova postala dio života, a nikako obveza te da se vesele svim daljnjim suradnjama i uspjesima, no cilj emisije nisu uspjesi nego pronošenje Riječi Božje tekstom, pjesmom, meditacijom i promišljanjem do svih slušatelja diljem Slavonije, ali i Hrvatske i svijeta koji vjersku emisiju Radio Đakova mogu slušati putem interneta; a pomoću suvremenih trendova komuniciranja, mogu postati i prijatelji Efate na Facebooku. Martina Kuveždanin