„Efata – Otvori se“ – vjerska emisija đakovačke župe Svih svetih i Radio Đakova, velikim je koncertom 20. studenoga proslavila četvrtu godišnjicu emitiranja, čime je ujedno okončana i humanitarna akcija župe i radija „Darujmo od srca majkama i djeci“, namijenjena kućama Obitelji svetog Josipa, otvorenima inicijativom patera Marka Glogovića, a u kojima utočište i pomoć pronalaze trudne djevojke koje su odlučile roditi, samohrane majke i djeca. Sama akcija je zamišljena na način da traje tjedan dana, ali s obzirom da dobar odaziv i pozitivne reakcije, akcija se nastavila tijekom tri tjedna. Prikupljeno je 16.390 kuna, koje je direktorica Radio Đakova Mirjana Adrić uručila Nevenki Šoštarić, tajnici Udruge za nerođeni život „Betlehem“, koja se brine za kuće Obitelji sv. Josipa.

Osim novca, prikupljena je veća količina opreme za bebe (kolica, krevetići, hodalice, pelene, kremice, šamponi) i puno odjeće, a akcija je prerasla lokalne okvire te je pomoć je stizala i iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba, Zadra…Bez ikakve naknade, u zanimljivom scensko-glazbenom programu nastupili su VS „Matheus“ iz Bizovca, VIS „Mir“ iz Županje, VIS „Damjan“ iz Vukovara, učenici đakovačke Gimnazije A. G. Matoša i 4.a razreda OŠ Vladimira Nazora, koji su svojim recitacijama na temu obiteljskih odnosa osvojili velike simpatije publike, koja ih je često prekidala gromoglasnim pljeskom. S nekoliko glazbenih točaka nastupila je i Josipa Jurić, jedna od voditeljica emisije, koju je pratio i Gabrijel Lukač, a svirkom bogoslov Mario Brkić.

Međutim, najveća zvijezda večeri bio je 11-mjesečni Gabrijel i njegova majka Maja, koji su stigli iz kuće Obitelji sv. Josipa. Mlada majka s Gabrijelom u naručju snažno je i emotivno posvjedočila kako abortus nije rješenje te da je rođenje djeteta i praćenje njegova rasta najljepše što joj se moglo dogoditi. Istaknula je veliku pomoć koju joj je pružila kuća Obitelji sv. Josipa i važnost molitve koja im daje snage u ostvarivanju pravilnih odluka. Njezino svjedočenje neprestanim gugutanjem u mikrofon potvrdio je i Gabrijel, osvojivši srca svih nazočnih. Prije nego je Gabrijel stao na pozornicu Doma kulture, nazočni su poslušali dio snimke emisije „Efata – Otvori se“, u kojoj je urednica Martina Kuveždanin razgovarala s paterom Glogovićem, koji je otkrio kako je večer prije puna četiri sata odgovarao jednu djevojku od abortusa. Kada su već svi bili umorni, iscrpljeni i na rubu snaga, pater je poslao po Slavonku Maju i njezinog sina Gabrijela, koji je mladoj djevojci odmah pružio ručice i na taj način u njoj donio odluku da zadrži svoje dijete.  

Riječima zahvale organizatorima i nazočnima obratio se župnik župe Svih svetih Tomislav Ćorluka, podsjetivši na redak evanđelja toga dana Što god ste učinili jednome od moje najmanje braće meni ste učinili te naglasivši da Isus među nas dolazi u raznim situacijama i po raznim osobama, pa i kao nerođeno dijete i majka trudnica koja treba pomoć. Direktorica Radio Đakova Mirjana Adrić također je zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom događaju, a najveću zahvalu uputila je Martini Kuveždanin, urednici i voditeljici emisije „Efata – otvori se“, koja je predložila ovu humanitarnu akciju i podnijela gotovo sav teret organizacije akcije i koncerta.
 
Koncert je završio blagoslovom biskupa Đure Hranića, koji je direktorici Radija čestitao na hrabrosti i odvažnosti da u okviru svog programa promiče takvu akciju, pogotovo u današnje vrijeme, kada je to u javnim medijima velika rijetkost. Zahvalu je uputio i voditeljicama emisije, Martini i Josipi, koje su uložile veliki trud u organizaciju, poručivši im da se ne umore u svojim nastojanjima, a najveću zahvalu uputio je, kako je rekao, najvećim zvijezdama – Maji i Gabrijelu, koji su svojim svjedočenjem nazočnima pružili da više budu ljudi i znaju cijeniti istinske vrijednosti. Anica Banović