Na starom đakovačkom groblju od 1755.godine pa sve do 1780. godine, na kraju današnje Pavićeve ulice prema Budrovcima, postojala je prva grobljanska kapelica koja je bila posvećena sv. Roku. To saznajemo iz matice umrlih koja se počela pisati 1755. godine. Što se kasnije dogodilo s ovom kapelicom na tom prvom uopće postojećem groblju, daljnjih podataka o tome nemamo.

Na đakovačkom groblju koje je 1780. g. otvorio biskup M. F. Krtica nije bilo kapelice, sve do godine 1857. godine, kada veliki naš biskup Josip Juraj Strossmayer obećava pokloniti 1.000 forinta za gradnju kapele, te potiče tadašnjega đakovačkoga župnika Antuna Zviršića, da mu je želja da se na groblju podigne pristojna kapelica, riječima: "Moja je želja, da se na ovomjesnom groblju podigne kapela,… Groblje svakom kršćaninu poslije crkve mora biti najdragocjenije, jer na njem jedna čest njega samoga očekiva dan sretnog uskrsnuća…" (pismo od 15. prosinca 1857.godine).

Gradnja je otpočela tek 1900. i dovršena iste godine, prema nacrtu čuvenog sarajevskog arhitekta Josipa pl. Vancaša, u gotičkom stilu. Čvrsto danas stoji prekrasna kapela.
Hvalevrijedno je nadalje spomenuti da je u ovoj kapelici postojala oltarna slika, tj. slikovni prozor, koja prikazivala prizor preslavnog Uskrsnuća Isusova, od kojega onda ova crkvica i nosi svoj naslov: Kapela Uskrsnuća Isusova. Danas se ondje nalazi oltarna slika, Gospe oslikana također tematikom Uskrsnuća.