ĐAKOVO (TU) – Prvi šleper s obnovljenim dijelovima orgulja đakovačke katedrale, koje su se od rujna 2017. godine nalazile na restauraciji u Radionici Škrabl u Rogaškoj Slatini, u ponedjeljak 3. svibnja stigao je pred đakovačku katedralu. Kako doznajemo, prvo su stigle zračnice, dio drvenih cijevi i takozvane prospektne cijevi, odnosno one koje čine ukrasni zid.

Maestro Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijske glazbene škole i regens chori u đakovačkoj katedrali, nije skrivao zadovoljstvo što je konačno došao ovaj dan, koji pretpostavlja nastavak montaže i radova koji će se odvijati u Đakovu. „Teško je predvidjeti kada ćemo orgulje ponovno čuti u punom sjaju jer je ovo vrlo zahtjevan proces. Montaža će trajati dosta dugo, a predviđa se da bi samo dva i pol do tri mjeseca, kada se orgulje slože na koru, trajalo njihovo uštimavanje“, kazao je mo. Andrić, dodajući kako je ovo bio prijeko potreban remont, jer od 1936. godine, kakao su postavljene, orgulje nisu doživjele ovako sveobuhvatnu obnovu.

Da je restauracija đakovačkih orgulja bila zahtjevan projekt, potvrđuje i Andrej Peperko, voditelj radionice Škrabl, koji je kazao kako je vrijeme napravilo dosta štete na orguljama, ali i prethodno rađeni zahvati. „Radimo na tome da montaža krene što prije, da dođemo i krenemo s radovima u kućištu. Prije toga treba sačekati neko vrijeme da se zračnice klimatiziraju, dobiju potrebnu vlagu i temperaturu“, rekao je Peperko, dodajući da ove orgulje imaju sveukupno oko 400 tisuća dijelova!

Vrijednost obnove đakovačkih orgulja, koje su spomenik kulture Republike Hrvatske, bila je procijenjena na oko 360 tisuća eura, a sredstva za restauraciju osigurala je Đakovačko-osječka nadbiskupija i Ministarstvo kulture. Orgulje je gradila poznata slovenska tvrtka Franca Jenka, imaju 73 registra, tri manuala i pedal s 5486 svirala. Prve orgulje izgorjele su u velikom požaru koji je u katedrali buknuo 1933. godine, a sadašnje orgulje postavljene su prije 85 godina. Anica Banović