ĐAKOVO (TU) – U subotu, 5. rujna 2020. godine u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, svečano je otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Izložba je postavljena u suradnji s Galerijom „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca.

Na izložbi su govorili: rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, mons. Antun Sente, autori izložbe Ivan Ivica Mareković i Kristina Mareković, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, ravnatelj Spomen-muzeja biskupa Strossmayera, mr. Tadija Crnjak, kustosica Irena Ivkić te nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić.

Za glazbeni dio programa pobrinule su se Sabina Bogdanić i Irena Ivkić, članice ŽVS Đakovčanke, koje su izvele dvije duhovne pjesme: „Prva ljubav te zove“ i „Oči u oči“.

„Sretni smo što nakon prvog vala koronavirusa možemo ponovno organizirati izložbe, dakako, uz poštivanje epidemioloških mjera. Izložba je umjetničkog karaktera, ali i edukativnog. Sretan sam što je s nama dvoje umjetnika – Ivan Ivica Mareković i Kristina Mareković, otac i kći, a koje je doveo rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, župnik u Karlovcu, mons. Antun Sente, koji tamo ima i Galeriju „Martin Borković“ te pastoralno djeluje i kroz umjetnost“, istaknuo je ravnatelj Crnjak.

Mons. Sente u svom je govoru kazao kako je ovo 12. izložba po redu. Krenula je s premijerom u Križevcima krajem mjeseca svibnja kao sadržaj otvorenja Dana hrvatskih svetaca i blaženika, pa nastavkom u Zagrebu, Splitu, Trogiru, Slavonskom Brodu, a rezultat na tom planu bio je i više nego dobar. Uz dojmljivu umjetničku razinu, uloga izložbe je popularizacija hrvatskih svetaca i blaženika, njihovo približavanje vjerničkom puku. Nije se više obilježavala samo svetkovina pojedinog sveca, već je pobožnost prema duhovnim i moralnim vertikalama koje su uzdignute na čast oltara sve više rasla. Njihovu ljepotu duše i život u Božjoj blizini, umjetnici su donijeli preko portreta, sukladno njihovim poetikama.

Povodom izložbe, Mareković je na inicijativu mons. Sentea naslikao portret biskupa Strossmayera, a u čijoj je pozadini katedrala sv. Petra. Tako je naš grad i naša Đakovačko-osječka nadbiskupa postala bogatija za još jednu vrijednu umjetninu.

Stanko Špoljarić, likovni povjesničar i kritičar, nažalost bio je spriječen sudjelovati na samom otvaranju izložbe, pa je kustosica Ivkić pročitala nekoliko njegovih misli vezanih za autore. Istaknuto je kako su Ivan Mareković i njegova kći Kristina akademski slikari te oboje u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja. Ivan posjeduje mjeru ekspresionističke otvorenosti, proistekle iz dominante njegova opusa, pejsaža, a Kristina ima naglašen stupanj opisnosti karakterističan za njene figurativne kompozicije. Mareković gestualnošću poteza i kolorističkom ravnotežom radi kompozicije relativno složenog scenarija, premda je figura sveca ili blaženika, naravno, u prvom planu. S mnogo pažnje razrađuje sve detalje. Kristina se koncentrira na prikaz samog sveca, jasan odnos figure i fonda. Čistom bojom malih tonskih pomaka, obogaćenih svjetlom, Kristina gradi vrijednosti inkarnata lica, redovničke odjeće i same pozadine.

„Sveci i blaženici mogu biti umjetnička inspiracija, a meni su bila nova tematika kojom se dotada nisam bavila“, rekla je autorica Kristina. Bilo je istraživanja koje sam trebala proći da napravim određene svece u njihovu karakteru.

Mareković, akademski slikar i autor izložbe, prisutnima je poručio da mu je čast što je sudjelovao u ovako lijepom projektu, koji ga je potaknuo da još više istraži život Katoličke Crkve. Svi smo pozvani na svetost, netko uspije biti svet na jedan sat, netko na jedan dan, a izloženi sveci i blaženici su uspjeli cijeli život, kazao je.

Samu izložbu svečano je otvorio mons. Hranić i istaknuo kako ova izložba predstavlja cvijet Crkve hrvatskoga naroda te poziva na hrabrost uzdići se iznad osrednjosti.

Irena Ivkić/foto:I. Ivkić/tranzistor.hr