ĐAKOVO (TU) – „Baš kroz odgoj djece obitelj ponajviše izvršava svoje poslanje navještanja Evanđelja života. Riječju i primjerom, u svakodnevici odnosa i odluka, djelima i konkretnim znakovima, roditelji uvode svoju djecu u istinsku slobodu, koja se ostvaruje iskrenim samodarivanjem, i odgajaju u njima poštivanje drugoga, osjećaj za pravednost, srdačno primanje, dijalog, velikodušno služenje, solidarnost i svaku drugu vrijednost koja pomaže da se život živi kao dar”, ističe sv. papa Ivan Pavao II., u br. 92 enciklike Evangelium vitae, a mi to potvrđujemo primjerom obitelji Blažević iz Đakova.

Zvonimir i Ana 15. kolovoza proslavit će petu godišnjicu braka, a njihovi sinovi Božo i Petar imaju – prvi četiri godine, a drugi 18 mjeseci. Dio su đakovačke Župe Svih svetih. Posljednji puta na misnom slavlju bili su na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka te od tada, kako kažu, osjećaju se prazno i zbunjeno jer im odlazak na mise nedjeljom, ali i preko tjedna puno znači, kao i sakrament ispovijedi te pobožnosti sa župnom zajednicom u đakovačkoj katedrali. 

„Sudjelujemo u euharistijskim slavljima putem televizijskog prijenosa, u euharistijskim klanjanjima putem društvenih mreža, a naša svakodnevna obiteljska molitva protkana je još većim žarom. Osim molitve na osobne nakane i zahvale, molimo za naš narod, svećenike, medicinsko osoblje, političare i novonastalo stanje u Hrvatskoj i svijetu. Najčešće molimo otajstva Gospine krunice, krunicu Božjeg milosrđa i još neke druge molitve te zajednički čitamo kratke ulomke Svetog pisma. Molitva je dio našeg života, time želimo dati hvalu Bogu Ocu za sve dobro i utječemo se Majci Mariji i Gospodinu u našim molbama, potrebama. Molitva nam pomaže da se čvršće povežemo međusobno, da lakše podnesemo sve ono što nam staje na put. Kada nas pritisnu brige – molimo, kada smo u blagostanju i radosti – molimo, zahvaljujemo“, ističe bračni par Blažević.

Mnogo puta iskusili su plodove žarke, ustrajne obiteljske molitve i sakramentalnog života te poručuju: „Neka nam svima srce bude u Božjoj blizini kada radimo, kada služimo obitelji, u ljepotama života, ali i kušnjama ovoga vremena i društva. Usprkos vlastitim padovima i protivštinama današnjeg vremena te svim nasrtajima na obitelj, uvijek ustanite nanovo i upravite pogled prema Bogu. Ostavimo neuništivu i neprolaznu baštinu svojoj djeci – Kristovo svjetlo koje će im biti utočište i snaga kroz život, baš kao što su to stoljećima činile kršćanske obitelji u našoj domovini.“ Priredila: M. Kuveždanin (foto: obitelj Blažević)