ĐAKOVO (TU) – „Korizma je vrijeme pokore: obratite se! Ali je nadasve vrijeme duboke radosti: vjerujte Evanđelju, toj divnoj radosnoj vijesti o Božjem beskrajnom milosrđu i njegovoj vječnoj vjernosti i savezu što ga je sklopio s ljudima grešnicima“, rekao je nadbiskup u miru Marin Srakić, predvodeći na Čistu srijedu – Pepelnicu, večernje misno slavlje u đakovačkoj katedrali sv. Petra, uz nadbiskupa Đuru Hranića te još trinaestoricu svećenika.

„Za nas kršćane ozbiljnost korizme ne ovisi toliko o prolaznosti ljudskog života ili težini grijeha, nego o istini Božje ljubavi. Evanđelje je Isus Krist sam, njegova utjelovljena osoba, radosna vijest spasenja svijeta. Evanđelje je sve što je Isus došao poučiti nas i objaviti u ime Očevo. Vjerovati Evanđelju znači pouzdavati se u Isusa Krista, prepustiti se njemu, prihvatiti potpunom raspoloživošću njegovo djelo spasenja, biti doista uvjereni da je Isus put, istina i život. Vjerovati Evanđelju sve svjesnije i zrelije traži primjereno poznavanje samoga Evanđelja. Ne može se vjerovati ono što se ne poznaje, ono što nismo čuli. Vjerovati Evanđelju nadasve znači uvijek iznova se truditi slijediti primjer Isusa Krista i provoditi njegovu nauku“, rekao je u homiliji nadbiskup Marin.

Potom se osvrnuo na poruku pape Franje za korizmu koja je upravo započela, a kojom želi pomoći čitavoj Crkvi da u radosti i istini doživi ovo milosno vrijeme. Kao nadahnuće za poruku Papi su poslužile Isusove riječi iz Matejeva Evanđelja: „Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih“ (24, 12). Rečenica je to iz Isusova govora o posljednjim vremenima, kada „najavljuje velike nevolje i opisuje situaciju u kojoj bi se mogla naći sama zajednica vjernika: usred velikih nevolja, neki će lažni proroci mnoge zavesti na krivi put a ljubav, koja je središte čitavog Evanđelja, ohladnjet će u srcima mnogih“.

Ukazujući na lažne proroke i hladnoću srca, Papa ističe kako  Crkva, naša majka i učiteljica, zajedno s često gorkim lijekom istine nudi u ovom korizmenom vremenu slatki lijek molitve, milostinje i posta. Molitvom se približavamo Bogu i u njemu pronalazimo utjehu, milostinja nas oslobađa od pohlepe i pomaže nam otkriti u našim bližnjima braću i sestre, a post slabi u nama sklonost nasilju, razoružava nas i predstavlja važnu prigodu za rast.

Prije nego su brojni okupljeni vjernici pristupili obredu pepeljenja, nadbiskup je istaknuo kako uvijek treba imati na umu da je Bog onaj koji nadahnjuje, daje snagu da napredujemo u našem kršćanskom i ljudskom životu te je potaknuo sve okupljene da na ovom korizmenom putu raspiruju Božju ljubav u sebi, kako bi radosnim, raspaljenim i obnovljenim srcem i cijelim bićem doista mogli doživjeti 'Vazmeni oganj'. A. Banović