altU Križevcima, na Mariapoli Faro, boravilo je 5. i 6. svibnja više od 80 mladih, među kojima i sedmero njih iz đakovačke župe Svih svetih, kako bi nastavili promišljati o temama Genfesta; susreta mladih Pokreta fokolara na svjetskoj razini, koji se od 31. kolovoza do 2. rujna 2012. održao u Budimpešti na temu „Let's bridge“ odnosno „Izgradimo mostove“. Tema ovoga susreta bila je „Crossin´the bridge! Be the bridge“ ili u prijevodu „Budi most s mladima iz cijeloga svijeta“. Voditelji programa bili Božidar, Dolores, Amanda, Anastazija, Klara, Josip, Kristijan, Marija, Lorenzo, Pavao i Martina. Sudjelovali su studenti, radnička mladež, školarci, nezaposleni, volonteri te ljudi dobre volje, a mogli su uz predavanja, čuti i interpretaciju iskustava mladih iz cijele Hrvatske i svijeta te tekstova poznatih autora.

altNakon uvodne pjesme, pročitani su ulomci iz pojedinih djela te su analizirani najvažniji motivi u tekstu, a sudionici su mogli uočiti kako je snaga pjesme donosi veliku povezanost među ljudima. „Pjesma uvijek povezuje ljude bez obzira otkuda su. Most koji gradimo je otvoren i nikada se neće zatvoriti. Jer mi ne gradimo mostove od materijala, nego gradimo mostove među ljudima“, čulo se tijekom susreta, a sudionici su zaključili da ovozemaljski dokazi nisu dovoljni da bi se dočarala važnost ovoga susreta, pa se istinska vrijednost pronalazi u iskustvu mladih.

altVoditeljica susreta otvorila je skup i pozvala predstavnike skupina u koje su sudionici bili podijeljeni na izlaganje tema. Na pozornici, u središnjem kutu dvorane predstavljen je „Most mladih“ inspiriran geslom, a na njemu se mogla vidjeti i utemeljiteljica Fokolara, Chiara Lubic, kako živo korača tim mostom i kako se smiješi. Gost iz Izraela, Stanislav Stijepić u svom izlaganju dodirnuo je ljepotu, povijest, prošlost i sadašnjost vremena i evanđelja, misli i želja, dokazavši da riječi iz evanđelja imaju odgojnu, moralnu i poučnu ulogu u svijetu mladih. Likovi u evanđelju  sekundarni su nosioci ideje, ali pouka je uvijek jasna, naglasio je Stijepić i kao prvi predstavljač dobio pljesak altcijele dvorane.

Radionica „Kalnik - Opis prirode uz racionalan svijet odraslih“ imala je ulogu dekora  pozornice, dramska i likovna skupina pokazala je kako je Božji svijet irealan i maštovit, a sve teme bile su poučne za djecu, odrasle i mlade. Vrlo je važna bila radionica „Ekonomija zajedništva“ jer je na jednostavnom primjeru pokazala kako se može pomoći drugima u potrebi. Jedna od tema radionica bila je i Komunikacija tijekom koje je zaključeno da riječi treba pretvarati u djela, otvoriti srce i pomoći svijetu da se ujedini, pomoći u nadilaženju razlika među ljudima i promovirati toleranciju, bratstvo, jednakost i empatiju.  Sudionici susreta sporazumijevali su se na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a završni dio sve je ujedinio pjesmom „Svijet kroz dječje oči“. Suzana Vujinović