altPrikazivanje dokumentarnog filma „Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima“ snimljenog u toj dalekoj i siromašnoj zemlji, održano je 8. prosinca u našoj župnoj dvorani u organizaciji Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Đakovo i Misijske skupine župe Svih svetih. Riječ je o dokumentarnom filmu redatelja Jakova Sedlara o djelovanju jednog od najmlađih hrvatskih misionara fra Miroslavu Babiću, članu Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je gvardijan samostana u Subukiji, u Keniji. Snimatelj je Mario Kokotović, po scenariju novinarke Anite Malenice, producent Croatia film Zagreb.

Događaju je bio osobno nazočan i fra Miro koji je rekao kako je već 10 godina u misijama, godinu dana je bio u Ugandi, a sada je 9 godina u Keniji. Sada je došao na 15-tak dana u Hrvatsku prikupiti novac za pomoć djeci s posebnim potrebama u sirotištu „Mali dom“, za obnovu škole Sv. Franjo, za školarine za djecu, izgradnju kuća, kupnju koza, te pomoć nemoćnim osobama u Subukiji. Fra Miro je napomenuo kako su u sirotištu smještena djeca koja nemaju roditelje ili boluju od neke teže bolesti pa ih je obitelj odbacila jer se u tamošnjoj kulturi bolest drži sramotnom. „Izgradnja jedne obiteljske kuće u Keniji stoji 300 eura, a jedna koza stoji 30 eura. Ono što je Europljanima sitnica, tamošnjim ljudima je bogatstvo i prilika za normalan život“ - istaknuo je fra Miro, napomenuvši kako franjevci u Keniji pomažu i onima koji nisu kršćani jer "čovjek je čovjek".

Fra Miro je prije same projekcije sudjelovao na večernjoj sv. misi zajedno s našim župnikom, preč. Tomislavom Ćorlukom, a dan poslije je u 9 sati služio sv. misu u đakovačkoj katedrali uz koncelebraciju našeg župnog vikara, vlč. Josipa Levakovića jer, kako je sam rekao, kad god je u mogućnosti, voli služiti misu na hrvatskom jeziku, a tu prigodu nema tako često. Obratio se i ministranatima u župi te posjetio s. Ignaciju u Nadbiskupijskom misijskom uredu u prostoru Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa. U dvorištu Samostana se fotografirao u snijegu kako bi pokazao fotografiju svojim Afrikancima. Budući da je pozvan iduće jeseni na Nadbiskupijski misijski seminar na KBF-u u Đakovu, nadamo se kako je to početak dobre suradnje za našu daljnju pomoć malim Kenijcima. Sanja Rogoz-Šola