altMnogobrojni vjernici iz Đakova i Đakovštine hodočastili su u nedjelju, 2. rujna u Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Hodočasnike je pratio novi župni vikar đakovačke župe Svih svetih, vlč. Josip Levaković. Nakon dolaska u Ludbreg vjernici su pošli u župnu crkvu Presvetog Trojstva iz 14. stoljeća, gdje ih je pozdravio vlč. Matej Glavica, ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Ova crkva sjedište je župe i jedna od najstarijih sakralnih građevina u Ludbregu.

Današnji izgled dobila je značajnim zahvatom u 18. stoljeću, kada je poprimila barokna obilježja. Crkva je trobrodna s polukružnim ili poligonalnim svetištem, sakristijom te gotičkom zvonik-kulom ispred pročelja. Okružuje je cinktor, svođeni trijem s šezdeset kamenih stupova, podignut radi velike posjete hodočasnika. Gradnjom tog trijema, hodočasnička župna crkva zadobila je efektan okvir, koji je ujedno pojačao i njezino značenje, najznačajnijeg sakralnog objekta u gradu.

Nakon ispovijedi na trijemu ili cinktoru ispred crkve, Đakovčani su krenuli u svečanu procesiju hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele, koja je nastala kao ispunjenje obećanja danog Bogu čime je ispunjen davni zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine, da će, ako Bog odvrati kugu od hrvatskog naroda, u zahvalu biti podignuta kapelica u čast Presvete Krvi Isusove u Ludbregu. To je učinjeno 4. rujna 1994., kada je kardinal Franjo Kuharić pred oko 100 tisuća okupljenih vjernika blagoslovio novoizgrađenu kapelu.

Svečanu nedjeljnu procesiju i hodočasničku misu predvodio je mons. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, uz suslavlje varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka i mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog. 

Biskup Bogović podsjetio sve prisutne da se hodočašće u Ludbreg održava u spomen na događaj iz 1411. godine, kada se za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjao u pretvorbu vina u krv Kristovu, u kalež nakon lomljenja hostije pojavila prava krv. Ta tekućina iz kaleža sačuvana je u ludbreškoj župi, a papa Leon X. 1513. izdao je bulu kojom je čudo proglasio autentičnim.

Crkva je uvijek bila vjerni pratitelj naroda, a čovjekovo spasenje je u služenju drugima i to je apsolutna vrijednost i princip života, istaknuo je u svojoj homiliji mons. Bogović. Svečanoj misi u Ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove prisustvovalo je više desetaka tisuća hodočasnika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U  ludbreško proštenište, u Varaždinskoj biskupiji vjernici dolaze već punih šest stoljeća. Hodočasti se tijekom čitave godine, a velika proštenja u čast Svete Krvi Isusove održavaju se četiri dana uoči prve nedjelje rujna. Završavaju Svetom Nedjeljom što je ujedno i vrhunac hodočasničkog slavlja. Teodor Horvat