Srebrni svećenički jubilej, 25 godina svećeništva i deset godina župničke službe u đakovačkoj župi Svih svetih, preč. Tomislav Ćorluka obilježio je i izložbom svojih autorskih fotografija, koja je pod nazivom "Križ i vjera pobjeđuju" otvorena u dvorani navedene župe, 29. lipnja. Izložbu je priredila Info skupina župe Svih svetih pod vodstvom Sanje Rogoz – Šola i Pere Šola te Slavice i Ivana Pavla Ratinčević. Otvorenje je pjesmom obogatila Ženska klapa Certissa te Zbor pod vodstvom s. Jelene Kovačević. 

 

"Nismo znali da se župnik bavi fotografijom, on je bio samozatajan i tek prije godinu dana otkrili smo da fotografira, i to jako dobro, što potvrđuju i izložene fotografije", rekao je Šola otvarajući izložbu. Fotografije su većinom dokumentarne, jer je preč. Ćorluka za vrijeme rata bio župnikom u Nijemcima, pa je puno fotografirao kako tijekom progonstva, tako i za vrijeme mirne reintegracije. Osnovni motiv izložbe fotografija je razrušene crkve Sv. Katarine u Nijemcima koju je Ćoruka fotografirao penjući se na odašiljač u blizini. Crkva nema ni krova, ni tornja, a okupatori su u njoj kopali i ložili vatra, rekao je Šola te dodao: "No, da je vrijeme rata iza nas pokazuje slijedeća fotografija obnovljene crkve u Nijemcima, snimljena zimi, u snijegu, čija bjelina simbolizira nevinost ovoga naroda i pitomog slavonskog kraja."

Preč. Ćorluka istaknuo je kako se fotografijom bavi od osnovnoškolskih dana, no bilo je razdoblja kada je fotografirao više, kao i onih u kojima kroz dulje vrijeme nije uzimao fotoaparat u ruke. Tijekom rata puno je fotografirao, a od izloženih fotografija neke su s dijapozitiva, neke s filmova, nije svagdje idealna kvaliteta i rezolucija, ali su svako svjedok vremena koje je prošlo.

Izložene su i fotografije sakralnih motiva s hodočašća u Svetu zemlju, Schönstat, Mariju Bistricu, Bosnu i Hercegovinu, Švedsku, Ars i Torino, ali i motivi iz bliže okolice – Budrovačko brdo, Trnava, đakovačka katedrala i groblje. Posebno se ističu motivi suše i poplave jer su puni simbolike. Župnik Ćorluka ne fotografira puno, no drago mu je ponekad ponijeti fotoaparat na popodnevne šetnje prirodom, pa će u skoro vrijeme Info skupina župe pripremiti još jednu izložbu flore i faune. M. Kuveždanin