Preč. Tomislav Ćorluka, dekan Đakovačkog dekanata i župnik đakovačke župe Svih svetih tijekom proteklih deset godina, proslavio je u nedjelju, 1. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu srebrni jubilej, 25 godina svećeništva. Uz jubilarca, u koncelebraciji je bio njegov brat, vlč. Petar Ćorluka, propovjednik misnoga slavlja i prvi bogoslov kojega je preč. Ćoruka poslao u bogosloviju, a sada župnik u Šidu, vlč. Nikica Bošnjaković, dvojica srebrnomisnika: vlč. Miro Tomas i vlč. Ante Mihaljević te ostali svećenici.

 

Misnom slavlju uz župljane, suradnike te prijatelje jubilarca, nazočila je i njegova rodbina iz rodnog Nuštra, Zagreba te Gruda, kao i župljani župe Nijemci gdje je preč. Ćorluka obavljao službu. Srebrnomisnički jubilej preč. Ćorluka slavio je pod geslom "Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu" (1Iv 4,16b).

Čestitku preč. Ćorluki u ime đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. Marina Srakića, izrekao je pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić. Prisjećajući se kako je, također iz rodnog Nuštra, pošao u sjemenište godinu dana nakon jubilarca, mons. Hranić istaknuo je da promatrajući život svećenika Ćorluke uistinu može reći kako se čitavim svojim svećeničkim bićem trudi biti vrijedan radnik na njivi Gospodnjoj, a gdje god je službovao "puštao je plug duboko".

"Svaki je svećenik po svojoj naravi toranj uzdignut k Bogu, no može se ponekad dogoditi da mi to jesmo naizvan, ali da ljudi u onom bliskom susretu s nama to ne mogu uvijek prepoznati. A u vašem životu upravo to se može očitavati: da čitavim svojim bićem, gorite i živite za Kraljevstvo Božje. Želim vam na osobit način zahvaliti za srce, osjetljivost, za različita područja pastoralnoga djelovanja u našoj nadbiskupiji koja drugi svećenici nisu znali prepoznati, a u kojima se vi tako velikodušno i nesebično darujete", rekao je biskup Hranić.

Uvodeći u misno slavlje jubilarac Ćorluka istaknuo je: "Svjestan sam da je Bog puno toga u mome životu učinio, da me njegova ruka vodila i štitila, ali često preko dobrih ljudi. Svjestan sam da mnogima nisam uspio, ni imao prilike reći hvala, pa ih sada sve uključujem u ovu misu. Za Gospodinov milosni dar, 25 godina svećeništva, za dobrotu i ljubav tolikih osoba,  dobročinstva kojima sam bio obdaren kroz svoj svećenički život zahvaljujem Trojedinom Bogu jer On zna najbolje kako, kada i na koji način će svima uzvratiti za dobrotu koju su mi pokazali. A Bog se u svojoj ljubav i velikodušnosti ne da nadmašiti, to sam toliko puta iskusio".

Razlažući ulomak iz Evanđelja po Marku propovjednik Bošnjaković usporedio je bolest i privremenu smrt Jairove kćeri s trenucima kada se jubilarac Ćorluka nakon rata vratio u svoju tadašnju razrušenu župu Sv. Katarine u Nijemcima te filijale u Đeletovcima, Donjem Novom Selu i Podgrađu. "Dragi Tomislave, kada si nakon 6 godina progonstva došao vidjeti svoju župu sve je bilo razrušeno. Mrtvo. Razrušene crkve. Opljačkane kuće. Kada govoriš o tim trenucima ističeš kako u Nijemcima tada ni ptice nisu pjevale. Sve je bilo mrtvo. Trebalo je vratiti život župi koja je bila opustošena nakon rata", a to je kroz 6 godina po rukama svećenika Ćorluke uspješno učinjeno, opisao je propovjednik, jer je sve to vrijeme on bio uz svoje župljane. Dočekivao ih je pri povratku, budio u njima nadu i zajedno s njima primao motiku u ruke i raščišćavao ruševine koje su ih dočekale.

"Sve ono što si činio u Vinkovcima, a posebno nakon mirne reintegracije u Nijemcima, činio si jer se kroz Tebe uprisutnjivala dobra, ponizna, darežljiva, vrijedna i skromna, nenametljivo prisutna Božja ljubav. Ona je davala nadu, ohrabrenje, novi početak svakom prognaniku, a tada povratniku. Iz tebe, župnika, Božja ljubav se pokazivala i zračila. Što god si činio svi su mogli doći do izražaja, sudjelovati, dati svoj doprinos. Prihvaćao si inicijative i starih i mladih. Tvoja otvorenost, skromnost, dobrota, iznimna darežljivost i poniznost dale su župi u Nijemcima, ali i ovoj đakovačkoj župi u kojoj si sada na službi, da rastu, razvijaju se i prednjače u dobru. Dragi Tomislave, budi i nadalje otvorena i hrabra srca za sve ono što Ti Bog priprema", rekao je, između ostaloga, propovjednik Bošnjaković.

Jubilarac Ćorluka misu slavio je u misnici koju mu je poklonila Hrvatska zajednica bračnih susreta Regije Slavonija, a propovjednik je nosio misnicu koju su jubilarcu poklonili zvonari, Josip i Ruža Kazalicki. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor uz orguljsku pratnju maestra Vinka Sitarića i vodstvo maestra Ive Andrića. Prigodnu čestitku u ime Pastoralnog i Ekonomskog vijeća župe izrekao je Zvonimir Bušić, a recitacijama su čestitali učenici 4. razreda đakovačke OŠ "Vladimir Nazor" koje je pripremala učiteljica Franjka Erdeljić. Mladi župe čestitali su prigodnom pjesmom i župniku poklonili Sveto pismo, a Frama Đakovo slavljeniku je uručila framašku majicu. Prije misnog slavlja, ispred đakovačke prvostolnice jubilarca su koreografijom pozdravile i đakovačke mažoretkinje.

Slavlje je nastavljeno svečanim ručkom u Hotelu "Blaža" gdje su jubilarcu čestitali: dr. sc. Slavko Platz, vlč. David Sluganović, Tonka Đurić iz Đeletovaca te s. Meri Gotovac. U ime svih župljana i župnih skupina đakovačke župe Svih svetih čestitali su i jubilarca darivali Miroslav i Emanuela Jerković, Marija Bertok i Antun Fabijančić, a čestitke su izrekli i predstavnici Hrvatske zajednice bračnih susreta, Schöenstattskog pokreta, Zajednice Injigo te molitvene zajednice mladih "Stado malo". Slavlje je pjesmom uveličao zbor pod vodstvom s. Jelene Kovačević. M. Kuveždanin (foto: M. Kelbas)