ĐAKOVO (TU) – Brojni vjernici đakovačke župe Svih svetih okupili su se u poslijepodnevnim satima Velikoga petka, 15. travnja 2022. u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra te sudjelovali u obredima Muke Gospodnje, koje je predvodio župnik Ivan Lenić, uz sudjelovanje nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića te još nekoliko svećenika. U šutnji, klečeći pred oltarom, započeli su obredi – služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest.

Uz vlč. Zdenka Ilića i vlč. Roberta Erka, navještaj Muke po Ivanu pjevali su članovi Mješovitog katedralnog zbora i Zbora bogoslova, pod vodstvom mo. Ivana Andrića. Prigodnu propovijed, u kojoj je govorio o Isusovoj šutnji, uputio je župnik Lenić, rekavši na početku kako Isusova šutnja pred Pilatom nije bila bespomoćna, već spasonosna, ta šutnja „daje blagotvornu priliku uroniti u more Njegove ljubavi, omogućava Njegovo unutarnje prihvaćanje križa i umiranja u ljubavi prema Ocu i nama“.

Okupljenima je poručio kako ovoga dana ne treba suvišnog govorenja: sve treba sjediniti s Kristovom šutnjom, s njim Raspetim. „Njegova šutnja na križu danas je govor i odgovor nama koji sve želimo staviti u riječi, sve izreći riječima, pa i puno zla činiti riječima i raspinjati riječima svoje bližnje…“, ukazao je župnik, dodajući kako je Isusova šutnja na križu govor našoj civilizaciji koja daje preveliku ‘moć riječi’, gdje jedni nadglasavaju druge, a međusobno se ne čuju.

Kazavši kako u Isusovoj šutnji upravo progovara snaga njegove ljubavi, posvjestio je: „Isus je silno velik u svojoj ljubavi, pa i kada izgleda da nemoćno šuti. On se dragovoljno predao u smrt. Da se branio, uzvraćao… potisnuo bi možda iz srca ljubav koja ga je vodila naprijed. Što je išao dalje prema Kalvariji i na križ, to je više šutio, pa i više molio, a njegova je ljubav bivala očitijom.“

Zaključujući propovijed, istaknuo je kako pred Raspetim Kristom današnji čovjek i suvremeni svijet ponovno trebaju zastati i učiti šutjeti da bi više ljubili. „Zaboravili smo školu šutnje, a u šutnji se rađaju najbolje misli, najveći planovi, najveća djela. U šutnji se najbolje sagledava vlastiti život, donose odluke za dalje, u šutnji se najbolje razumije i prihvaća križ i patnja“, rekao je župnik Lenić te pozvao na molitvu: „Raspeti, šutljivi Isuse! Osvoji nas svojim Duhom šutnje, svojim Duhom ljubavi. Neka šutnja u nama otvori prostor čistoj ljubavi, koja se s križa razlijeva u naša srca. Isuse šutljivi, a puni ljubavi, pomozi nam da te u tome vjerno slijedimo ‘do kraja’.“ A. Banović