Vijesti

KALENDAR

Ponedjeljak, 11. studenog: Spomendan svetog Martina Tourskog, biskupa.

Utorak, 12. studenog:        Spomendan svetog Jozafata, biskupa i mučenika.

Četvrtak, 14. studenog:     Spomendan svetog Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika.

HODOČASNIČKI DAN BL. M. M. TEREZIJI

U subotu, 16. studenog hodočasnički je dan bl. majci Mariji Tereziji Scherer. U samostanskoj crkvi sv. misa je u 17 sati, a predslavit će je župnik u Našicama, fra Zoran Bibić. Poslije sv. mise svi su hodočasnici pozvani u dvoranu Florentini gdje će biti Mala škola života na temu: Molitvom vjera postaje iskustvo. Izručimo sve svoje potrebe i zahvalnost Bogu što imamo u bl. majci Tereziji moćnu zagovornicu.

VEČER POEZIJE

U subotu, 16. studenog u 19 sati u župnoj dvorani održat će se večer poezije posvećene žrtvama Vukovara i braniteljima Škabrnje. Dobro došli. Ulaz je slobodan.

PORUKA BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA

U nedjelju 17. studenoga sestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba posjetit će našu župu i biti na misama u 9 i 18 sati, te govoriti o porukama blaženih Drinskih mučenica i time potaknuti vjernike da ih još više štuju, da im se utječu u zagovor i da se nadahnjuju na primjerima njihova svetog života. Budući da ih je Crkva 2011. uzdigla na oltar kao blaženice, osjećamo vjerničku obavezu da ih više upoznamo i štujemo. O njima ću progovoriti ja, s. Ozana Krajačić (vicepostulatorica kauze), a u pratnji je i s. Kristijana Jurić. Nakon mise vjernici će moći dobiti bilten (glasilo) o Blaženicama i sličice s litanijama i molitvom. 

SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Krajem listopada novoutemeljena socijalno-humanitarna udruga Terezijin krug Đakovo, otvorila je u ulici Ivana Mažuranića 8. u Đakovu socijalnu samoposlugu. U četvrtak 7. studenoga  prvi korisnici će moći dobiti pomoć. Suradnici, poslužitelji i volonteri Udruge  zahvaljuju na odazivu i donacijama tijekom prve uspješne akcije Zrno do zrna pogača… Vašoj plemenitosti se i dalje preporučuju i od srca zahvaljuju.

DUHOVNA OBNOVA ZA MLADEŽ

U subotu, 23. studenog u Betaniji je jednodnevna duhovna obnova za mladiće i djevojke srednjih škola, studente i radničku mladež.

PROSLAVA BRAČNIH JUBILEJA

U nedjelju, 17. studenoga slavimo Nedjelju bračnih jubileja. Na večernju misu u 18 sati u katedralu pozivamo sve bračne parove koji ove godine slave ili su već proslavili, bilo koji bračni jubilej: 25, 30, 40, 50, 60… godina braka. One koji žele sudjelovati na tom slavlju, molimo da se što prije prijave u župni ured.    

ŽUPNA KATEHEZA

Osim školskog vjeronauka, za sve razrede u župi se održava župna kateheza. Roditelji, šaljite svoju djecu na župnu katehezu jer je ona obavezna. Kateheza se održava i u one dane kad je štrajk u školi. Molimo pogledajte raspored župne kateheze na oglasnoj ploči i dođite.

HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

Naša župa u suradnji s Orion toursom, od 17.03. do 24.03.2020. organizira hodočašće u Svetu Zemlju. Smještaj je u hotelima u Izraelu – puni pansion, duhovno vodstvo i mise na hrvatskom jeziku. Cijena je 9800 kuna. Plaćanje u 6-12 rata. Prijave do popunjenja, ima još nekoliko slobodnih mjesta.

HODOČAŠĆE U VUKOVAR

U ponedjeljak, 18. studenoga je Nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar. Polazak je u 7 sati s parkirališta iza Male crkve. Grad organizira besplatan prijevoz. Prijave na tel. 840 444.

ZVONA ZA SVE POGINULE

Hrvatski biskupi su na jesenskom zasjedanju ove godine odlučili da se svake godine u 18.11 sati oglase sva zvona sa zvonika svih naših župnih, filijalnih i samostanskih crkava u RH, te da u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata zvone kroz 5 minuta.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 11. studenog:u 18.30 Stado malo – molitveni susret.

Utorak, 12. studenog:        u 18.30 Dva srca; misijska skupina; u 19.00 liturgijski čitači.

Srijeda, 13. studenog:       u 18.30 Ignacijanske duhovne vježbe; u 19.00 biblijska skupina. 

Četvrtak, 14. studenog:     u 18.45 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi.

Petak, 15. studenog:         u 18.30 krsna kateheza; u 20.00 susret mladih.

Subota, 16. studenog:       u 09.30 Igraonica za djecu; u 11.00 dječji zbor; u 19.00 zbor Santo.

Nedjelja, 17. studenog:     u 10.30 susret ministranata; u 15.00 Milosrdni Isus – molitveni susret.

DEKANATSKI SUSRET- DUHOVNA OBNOVA BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 25. studenog u 20 sati je susret bračnih parova Đakovačkog dekanata. Teme su Uloga molitve u bračnom i obiteljskom životu  i  Važnost prihvaćanja u bračnom životu.  

ĐAKOVO (TU) – Mons. Georgi Jovčev, biskup biskupije Sofija-Plovdiv predvodio je u nedjelju, 6. listopada 2019. svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra o 137. godišnjici njezina posvećenja. U koncelebraciji je bio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić te đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, zatim generalni vikar biskupije Sofija-Plovdiv mons. Stefan Manolov i tajnik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Domagoj Lacković.

Na početku misnoga slavlja mons. Hranić podsjetio je kako je đakovačka prvostolnica posvećena 1. listopada 1882. te da je biskup Strossmayer je za tu veliku svečanost u Đakovo pozvao biskupa Jurja Posilovića, jer je on kao tadašnji senjski biskup imao pravo bogoslužje slaviti na hrvatskom jeziku. Biskup Strossmayer prepustio je da on na starohrvatskom jeziku posveti njegovu novosagrađenu katedralu. „To puno govori o hrvatskim osjećajima i identitetu biskupa Strossmayera, istodobno o njegovoj zdravoj crkvenosti te o njegovu odnosu prema slavenskom pitanju unutar Austrougarske monarhije i unutar čitave Europe“, naglasio je đakovačko-osječki nadbiskup te rekao: „Jedan od slavenskih naroda kojega je biskup Strossmayer osobito volio bio je bugarski narod.“ Pozdravio je potom uime pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, umirovljenog nadbiskupa Srakića i u svoje osobno ime biskupa Jovčeva, njegova generalnoga vikara Manolova te njihovu pratnju. „Drago mi je što i na ovaj način nastavljamo te snažimo dugogodišnje osobne i crkvene veze osobnog prijateljstva između nas biskupa te između naših biskupija na temeljima koje je postavio graditelj ove katedrale biskup Strossmayer“, rekao je mons. Hranić.

U svojoj homiliji, koju je biskup Jovčev izrekao na bugarskom, a vlč. Lacković pročitao na hrvatskom jeziku, istaknuo je: „Dom moj dom će se molitve zvati, govori Gospodin; u njemu, tko moli dobiva i tko traži nalazi, i tko kuca, njemu će se otvoriti. Tu se otkriva tajna pravoga hrama i prikazuje se slika nebeskog Jeruzalema; jer ti si napravio od tijela svojeg jedinorođenog Sina, rođenog od Prečiste Djevice, sveti hram za sebe, u kojem prebiva punina božanstva. Ustanovio si Crkvu, tvoj sveti grad izgrađen na temeljima apostola kojemu je zaglavni kamen sam Krist Isus, izgrađen od izabranog skupocjenog kamenja, gdje ćeš prebivati u sve vijeke i svima biti svjetlo Kristovo koje će sjati kao vječna zora u njemu.“

Mons. Jovčev zatim je naglasio: „Ove riječi odnose se i na ovu katedralu–baziliku svetog apostola Petra, koja se uzdiže na čast i slavu Boga Svemogućega i najvećega. Posvećena je Duhom Svetim po rukama biskupa. To je sveto mjesto na kojem se razlijevaju božanske tajne za spas vjernika.“ Pojašnjavajući kako se u Bugarskoj govori jezik sličan hrvatskom, biskup Jovčev rekao je kako je došao među vjernike u ovu prvostolnicu sa željom da se pridruži svečanom glasu molitvenog mnoštva kršćana ove biskupije i da izrazi svoje zajedništvo s ovom Crkvom, koja je dio Univerzalne Katoličke Crkve, čiji smo svi živi članovi. „Želim se radovati s vama, jer je vaša crkvena zajednica, bliska mojoj crkvenoj zajednici u Bugarskoj, mojoj domovini, u promatranju mističnoga crkvenoga tijela, čija je glava Krist Svemogući i Gospodar cijelog svemira“

Poručujući vjernicima da su od trenutka kada na kraju mise čuju riječi idite u miru „nositelji Božje svete milosti na spasenje svih ljudi“ te da će tako „biti pravi misionari Krista Gospodina, koji želi da svi ljudi vjeruju i da budu spašeni“, mons. Jovčev je proučio: „Neka vam ovaj blagdan bude ostvarenje velikoga ideala koji nam je donio Krist: Idite po cijelom svijetu i propovijedajte evanđelje svim ljudima. Neka Duh Božji prebiva u vašim srcima i neka vas on ujedini u slavnom zajedništvu sa svim anđelima i svetima.“

Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti konkatedralni zbor pod ravnanjem mo Ivana Andrića, uz orguljsku pratnju mo Vinka Sitarića. Nakon mise, biskup Jovčev posjetio je središnje ustanove Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu i Osijeku. M. Kuveždanin/P. Tustanovski

ĐAKOVO (TU) – Projektom Caritasa “Za 1000 radosti”, đakovačka župa Svih svetih osigurala je dio materijala za obnovu fasade đakovačkoj obitelji s bolesnim djetetom. Udruga svetog Vinka Paulskog konferencija Svih svetih Đakovo preuzela je projekt na sebe te osigurala dodatna sredstva za izradu. Sredstva su osigurana iz redovitog godišnjeg plana kojim Grad Đakovo sufinancira Udrugu, akcijom dijeljenja knjiga pred katedralom i crkvom Dobrog Pastira u Đakovu.

Plan rada uključivao je cjelokupni materijal te plaćanje izvođačima radova. Projekt izrade potpomogla je i Župa Svih svetih te sama obitelj. Radovi su započeli sredinom i završeni krajem kolovoza. Ispunjena je prvotna nakana poboljšati toplinsku izolaciju kuće te pomoći obitelji živjeti u grijanom prostoru. Obitelj kojoj se pomoglo zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način podržali projekt.

Na sličan način župa Svih svetih i udruga svetog Vinka Paulskog realizirala je desetak projekata u gradu Đakovu i okolici. Napravljene su tri fasade, žbukanje doma, ugradnja PVC prozora i balkonskih vrata, kupaonica, odvod i dva krova na kućama. I ovom prigodom zahvaljuju Nadbiskupijskom Caritasu na spremnosti sufinanciranja svakog dosadašnjeg projekta te župniku Tomislavu Ćorluki na potpomaganju i bivanju osloncem u istima. Ivan Bassi  

 

ĐAKOVO (TU) – (OKRUŽNICA – PLAKAT) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 20. kolovoza svima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji okružnicu o nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa. Nadbiskupijsko hodočašće održat će se u subotu, 28. rujna 2019. godine.

Mons. Hranić u svojoj je okružnici pojasnio kako apostolski nauk u Poslanici Hebrejima potiče i poziva da se spominjemo svojih pastira koji su nam navješćivali Božju riječ (usp. Heb 13,7-9a) te se tom „pozivu na poseban način želimo odazvati u ovoj 2019. godini, u kojoj se spominjemo stote obljetnice rođenja našeg biskupa, blage uspomene Ćirila Kosa, đakovačkoga i srijemskoga biskupa od 1974. do 1997., rođena 19. studenoga 1919. u Ribić Bregu, u Župi Ivanec u Hrvatskom zagorju, odakle je sa svojim roditeljima, braćom i sestrama 1925. godine doselio u Slavoniju, u Župu Snježne Gospe u Harkanovcima.“ 

Pojašnjavajući značenje godine jubilejskoga spomena, ali i povezanost biskupa Ćirila i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, mons. Hranić u okružnici je istaknuo: „U kršćanskoj viziji jubileji čine posebnu godinu milosti te u životu pojedinaca i zajednica imaju važnu i značajnu ulogu.“ – protumačio je sâm biskup Ćiril ona izvorna, biblijska nadahnuća jubileja, propovijedajući 1995. godine na zlatomisničkom slavlju sluge Božjega Franje kardinala Kuharića, čije se 100. obljetnice rođenja ove godine također, s dubokim osjećajem ponosa i zahvalnosti, od srca spominjemo.” Podsjetio je zatim i kako je pokojni biskup Ćiril „s posebnom brigom nastojao oko provedbe u život teološkoga, pastoralnoga i katehetskoga pristupa Drugoga vatikanskog koncila, čijim su naukom uvelike odisale njegove brojne poruke i homilije, u kojima je, tumačeći otajstva kršćanske vjere i života, svojim prepoznatljivim zanosom znao naglasiti: Kristu Gospodinu ste ‘posličeni’!

Upravo je biskup Ćiril ovu biskupijsku zajednicu posljednji puta pozvao i poveo na hodočašće u Mariju Bistricu, prije 26 godina, u godinama Domovinskoga rata, 21. kolovoza 1993., te je to bio poticaj odluci da u ovoj jubilarnoj godini spomena na njega Đakovačko-osječka nadbiskupija pođe na zajedničko nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu, pojasnio je u okružnici mons. Hranić i dodao: „Istoga dana poslije podne zajednički ćemo pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila (udaljenu od Marije Bistrice oko 45 km), gdje ćemo u njegovoj krsnoj crkvi ostaviti trajan spomen s njegovim likom. Župa Ivanec danas je u Varaždinskoj biskupiji te ćemo, dok Bogu zahvaljujemo za biskupa Ćirila, izraziti i svoju molitvu za blagoslov službe novoga varaždinskoga biskupa mons. Bože Radoša, koji na tu službu dolazi iz prezbiterija naše Nadbiskupije.“

Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa donosi i raspored hodočasničkoga dana. Tako je polazak u Mariju Bistricu planiran u jutarnjim satima, a dolazak je dobro planirati za 9:30. Zbog predviđenoga većega broja hodočasnika teško će biti organizirati jedan zajednički ulaz u crkvu, te stoga preporučuje da župe ili dekanati organiziraju svoj ulazak u molitvi i pjesmi od kapele „Zdravo Marija“ do crkve-bazilike. Odmah poslije pohoda crkvi hodočasnici trebaju poći na prostor crkve na otvorenom. Od 10 sati bit će zajednička pobožnost i priprava, nakon toga svečani ulaz s kipom Bistričke Gospe, a u 11 sati svečana misa. Poslije misnoga slavlja uslijedi će vrijeme za odmor i okrjepu. Polazak prema Ivancu najkasnije je u 14:30, a dolazak oko 15 sati te ulazak u župnu crkvu sv. Marije Magdalene. Od 15:30 do 16:15 bit će svečana zajednička liturgijska pobožnost u krsnoj crkvi biskupa Ćirila s blagoslovom i otkrivanjem spomen-ploče. Poslije bogoslužja je prigodni susret sa župljanima Ivanca ispred župne crkve.

Sudjelovanje vjernika u hodočašću organizirat će se po župama, pozvani su svi vjernici, napose župni suradnici, kao i mladi, ministranti, skupine u narodnim nošnjama, a sva svetišta i župe pozvani su na hodočašće ponijeti zastave s likom svojih zaštitnika kako bi mogli sudjelovati u svečanom ulazu na početku misnoga slavlja. Sudjelovanje hodočasnika potrebno je do 20. rujna prijaviti u Nadbiskupijski pastoralni centar (tel. 031/802-227 od 8 do 16 sati ili na adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).

Liturgijsko pjevanje hodočasnika predvodit će združeni zborovi s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom mo. Ivana Andrića. Voditelji zborova pozvani su najkasnije do 15. rujna prijaviti sudjelovanje svojih zborova kako bi dobili potrebne materijale i upute.

Nadbiskup Hranić potiče i na duhovnu pripravu u župama uoči hodočašća po sakramentu pomirenja te ističe: „Također je vrijedno da se u danima priprave na hodočašće, ali i u ostalim danima u ovoj godini, u katehezama i u drugim prigodama progovori o liku i djelu našeg blagopokojnoga biskupa Ćirila.“

„Sa svima vama s radošću očekujem dan kad ćemo se kao nadbiskupijska zajednica zajedno sabrati pred likom Bistričke Gospe, preporučiti se njezinoj ljubavi i zagovoru te nakon bistričkoga slavlja pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila, zahvalni Bogu za njegovu službu i pastirsku ljubav“, zaključio je mons. Hranić svoju okružnicu koju u cijelosti možete pročitati  – OVDJE!  Tiskovni ured

ĐAKOVO/ŠIBENIK (TU) – Treću godinu zaredom mladi đakovačke Župe Svih Svetih u pratnji župnika Tomislava Ćorluke i s. Meri Gotovac ljetuju u Školskom centru sv. Mihovila u Šibeniku, uz prigodan duhovno-rekreativni program. Ove godine od 6. do 13. kolovoza  ljetovanje je održano pod geslom „Na Tvojim rukama ja ću otvoriti srce i reći da volim Te.“ Tijekom priprema za ljetovanje mladi su zajedničkim snagama prikupljali donacije i molili za pomoć svoje sugrađane, koji su kao i uvijek velikodušno odgovorili na njihove potrebe.

Po dolasku su u Šibenik dočekao ih je već dobro poznati ljubazni domaćin Milan Zaninović i ugodna atmosfera. Svakodnevnim misnim slavljem i molitvom devetnice Velikoj Gospi pripremali su se za radionice koje su imale cilj više ih zbližit u zajednicu različitih osobnosti s istim ciljem, a taj je približiti se Bogu – Isusu Kristu. Radionice su obuhvaćale različite teme uključujući: upoznavanje, prijateljstvo, zajedništvo i probleme mladih današnjice. Tijekom programa poslušali su svjedočanstvo mladog bračnog para Krešimira i Mateje Fabijančić iz đakovačke župe, koji su podijelili iskustvo hodanja u čistoći s Kristom i zajedništvo Njegove ljubavi u njihovu braku.

Pored duhovnoga sadržaja koji je ispunjavao veći dio dana, slobodno vrijeme mladi su provodili na plaži, u šetnji i upoznavanju grada Šibenika te međusobnoj izgradnji novih prijateljstava. Zaslugom župnika Ćorluke imali su jedinstvenu priliku upoznati Šibenik te njegovu bogatu povijest, kulturu i kršćanske temelje. Od svega, najviše ih se dojmila šibenska katedrala o kojoj svake godine saznaju nešto novo.

Kako je tjedan odmicao bližila se nedjelja, kada su mladi imali čast predvoditi i animrati misno slavlje koje je predvodio đakovačkim župnik Ćorluka. Po završetku misnoga slavlja ugostio ih je domaći župnik don Krešo Mateša te zahvalio što su pjevanjem i ministriranjem uveličali Dan Gospodnji u njegovoj župi. Ništa ne bi proteklo tako mirno i bezbrižno da nije bilo s. Meri koja je srčano brinula o organizaciji, ali i majčinski bdjela nad svakodnevnim potrebama mladih.

Od brojnih lijepih trenutaka i događaja mladim Đakovčanima posebno će  u pamćenju ostati posjet Interpretacijskome centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra.“ Sam centar je novoosnovan te ima za cilj integrirano očuvanje blaga šibenske katedrale i palače Galbiani. Uz ovaj posjet omiljeni zajednički trenutak bio je i kada su spontano zaplesali šokačko kolo na šibenskoj rivi, uz oduševljenje ljudi koji su se ondje zatekli.

Svoj ovogodišnji boravak u gradu Petra Krešimira IV. za Đakovčane ostat će u sjećanju po brojnim novim prijateljstvima, a kao zajedničku poruku izdvoji su natpis pronađen na kamenu kod kipa sv. Mihovila koji glasi: „Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje, mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru.“ Ana Lovrić/Nikola Klemen