Vijesti

ĐAKOVO (TU) - Povodom spomendana svetog Vinka Paulskog (27. rujna), konferencija Udruge nazvane po svecu koja djeluje u župi Svih svetih u Đakovu organizirala je već tradicionalnu humanitarnu akciju „Jabuka za siromaha“. Akcija se održavala nakon svetih misa u katedrali, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su za potrebite župe i liječenje mladića iz okolice Đakova. I. Bassi

 

DRAGOTIN (TU) – Svetkovina Uznesenja BDM na nebo i ove je godine sabrala mnoštvo vjernika koji su se tijekom dva dana, 14. i 15. kolovoza, slijevali iz brojnih sela Đakovštine u lijepo uređeni prostor svetišta Gospe Žalosne u Dragotinu, oko najstarije Gospine crkve u istočnoj Hrvatskoj. Najveći broj vjernika okupio se u poslijepodnevnim i večernjim satima te sudjelovao u misnim slavljima i procesiji sa svijećama. 

Misu bdijenja u 22 sata predvodio je mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je svoju homiliju otpočeo podsjećajući na riječi pape Franje, kako upravo u mnogobrojnim svetištima možemo vidjeti kako Marija okuplja oko sebe djecu koja joj hodočaste da je vide i da ona vidi njih. Ondje nalaze Božju snagu da podnose trpljenja i umore života… Zajedno s Duhom Svetim usred svoga naroda uvijek je Marija, koja zna špilju za životinje pretvoriti u Isusovu kuću, s nešto siromašne odjeće, ali s obiljem ljubavi…  

„Upravo nas Marija vodi do samoga izvora na kojem možemo otkriti puno ostvarenje Božjega plana o našem spasenju – ponajprije da je Isus za nas umro i uskrsnuo. I dok pitamo - Hoće li se ostvariti i naše uskrsnuće?, mi gledamo u Nazaretsku Djevicu, obradovani istinom: Na njoj, prvoj od svih ljudi, već su se ostvarili plodovi Isusova uskrsnuća“, rekao je mons. Ćurić. Osvrnuo se potom na pročitan odlomak Knjige Ljetopisa, koji govori o radosti Izraelaca zbog Božjega Kovčega, te istaknuo kako kršćanska vjera, tj. vjera „novoga zavjeta“ upravo u Mariji prepoznaje Božji Kovčeg, u kojem nas je „pohodilo Mlado Sunce s visine“ – sam Božji Sin. Ukazao je: „Ali, primjećujemo jednu veliku novost - taj Kovčeg više nije predmet – nije ni kamen, ni drvo, nije ni zlatan ni srebren, … to je živa osoba, djevojka, žena … Gdje se Božji Sin u događaju utjelovljenja nastanio? U životu jedne osobe, zahvatio je njezin život i posve ga privukao ostvarenju svoga spasenja! Gdje se to Bog - jučer, danas i uvijek, prije svega želi nastaniti? U nama, u našim životima, u svemu onome što čini naš život stvarnim ljudskim životom.“

Rekavši kako upravo Marija svojim životom svjedoči koliko je plodno i spasonosno zajedništvo Boga i čovjeka, propovjednik je potaknuo okupljene da se upitaju je li Bog nastanjen u njihovim životima te koliko su (iskrenim raspoloženjem svoga srca, svojim praktičnim stavovima i djelima) uopće kršćani. „Dragi hodočasnici! Volio bih večeras, prije svega u odjeku Božje riječi, u svakome od vas potaknuti otvorenost i spremnost da svoj osobni život prepoznate i prihvatite kao mjesto Božje nazočnosti – u tvome životu: u tvojoj duši i tvome srcu nastanjen je Bog! Sjeti se – tako nam je Isus objavio –  da mu je upravo tvoje biće sveto i drago prebivalište! Nije to neki usputni dodatak našoj vjeri, neki posebni ukras za one koji su možda 'više duhovni'. Ne! To je dio temeljnoga Božjega dara i poziva svakog kršćanina. U tebi ne želi boraviti neki nepoznati, tajanstveni duh, neka strašna, mračna svemirska sila, već Isus – tvoj Brat, Božji i Marijin Sin, naš uskrsli Spasitelj“, rekao je u propovijedi mons. Ćurić.

Na kraju homilije okupljene vjernike pozvao je da ove večeri, posebno dok u procesiji budu nosili upaljene svijeće, osjete kako je upravo Kristovim svjetlom toliko toga potrebno rasvijetliti da bi Njegova riječ svakome zasjala kao „radosna vijest“, da osjete da ih Krist vodi, usmjerava, tješi i pruža nutarnju snagu i nadu; da osjete da ih Isus „oslobađa od grijeha, od žalosti, od nutarnje praznine, od samoće“; da nisu sami, prepušteni sami sebi, već oslonjeni na Krista.  

Na kraju misnog slavlja uslijedila je tradicionalna procesija sa slikom Gospe Žalosne i svijećama, praćena marijanskim meditacijama i molitvama te pjesmom Mješovitog katedralnog zbora iz Đakova, koji je pod vodstvom mo. Ivana Andrića animirao i misno slavlje. Anica Banović

 

ĐAKOVO/BRAČ (TU) - I ove se godine, nastavljajući dugogodišnju tradiciju, đakovačka Franjevačka mladež uputila u Postire na otoku Braču. Od 19. do 26. kolovoza za njih je organiziran anualni duhovno-rekreativni program pod vodstvom duhovne asistentice Frame, s. Gabrijele Tee Damjanović na temu „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105).

S. Gabrijela pobrinula se za osmišljavanje i organizaciju programa koji je bio koncipiran kao uvod u Sveto pismo, a uključivao je kulturno-povijesnu kontekstualizaciju starozavjetnih i novozavjetnih tekstova, individualno i grupno promišljanje te egzegezu odabranih dijelova Biblije, a upotpunili su ga zadaci kreativnog tipa poput dramatizacije biblijskih ulomaka. U izvođenju programskih jedinica pomagali su: s. Gita Klobučar, Filip Sertić, mag. theo. te Matea Čelik, studentica teologije na đakovačkom KBF-u. Članovima su se priključile Matea Jurec, Marija Drenjančević i Marijana Miloš, bivše članice Mladeži, koje su pripremale obroke. Duhovni je dio programa članovima bratstva omogućio upoznavanje sa strukturom biblijskog kanona te interpretativni osvrt na njegove sastavnice.

Dobno podijeljene radne skupine doprinijele su kvaliteti u obavljanju zadataka, budući da su omogućile studentima-framašima te srednjoškolskim članovima bratstva da, osim kritičkog razlaganja tekstova, prodube međusobne odnose i dobiju priliku za razmjenu duhovnih iskustava sa svojim vršnjacima. Kao i svake godine, formirane su i radne skupine kojima je zadatak bio pomaganje kuharicama oko pripreme obroka te održavanje kuće, a u njima su članovi bratstva bili raspoređeni miješano, kako bi se stvorila prilika za interakciju starijih i mlađih oko obavljanja konkretnih poslova. Članovi su izvrsno prihvatili ovakvu podjelu poslova te izrazili zadovoljstvo zbog uspješno obavljenog rada, i onog tehničkog i duhovnog.

Kroz cijeli dan mlade je vodilo motivacijsko geslo koje se pročitalo tijekom jutarnje molitve te ih potaknulo da razvijaju različite aspekte svoje osobnosti u zajedništvu s drugima. Za rekreativni dio programa pobrinule su se animatorice Frame, koje su organizirale igre različitog tipa, od kompetitivnog do misaonog. Osim igara, članovi bratstva zbližili su se i tijekom svakodnevnog druženja i odlazaka na postirske plaže te organiziranog puta na obližnju Lovrečinu i poznati Bol. Prilikom povratka kući zaustavili su se i u Splitu te proveli nekoliko sati u obilasku grada. Uz jutarnju i večernju molitvu Časoslova, članovi su svakodnevno animirali dnevnu misu pjevanjem i sviranjem te čitanjem Božje Riječi.

Brojnima je vrhunac bio animiranje mise u crkvi sv. Josipa, kapelici u masliniku povrh Postira, nakon čega su članovi bratstva večerali s postirskim mještanima, kojima se ovom prilikom žele zahvaliti za gostoprimstvo i prekrasno iskustvo zajedništva u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa tijekom SHKM 2017. Frama Đakovo zahvaljuje i don Juri Martiniću te don Anti Tonciju Jelinčiću za bogoslužje i smještaj te brojne razgovore i zajedničke zgode, uz nadu da će im nagodinu opet ustupiti prostor kojemu se svake godine s velikom ljubavlju i entuzijazmom vraćaju.

Mislav Živković

ĐAKOVO (TU) – Velik broj vjernika okupio se u četvrtak 15. lipnja 2017. u đakovačkoj prvostolnici na svečanom misnom slavlju, kako bi proslavili svetkovinu Tijela i Krvi Kristove. Slavlje je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić, u koncelebraciji svećenika koji djeluju u središnjim ustanovama Nadbiskupije te u đakovačkoj župi Svih svetih.

Svoju homiliju nadbiskup je započeo podsjećajući na Isusove riječi: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke” (Iv 6,51) te rekao kako biranje kruha i vina kao znakova Euharistije nije bila slučajnost, nego plod Isusova neprestanog osluškivanja Duha Svetoga i njegova zajedništva s Ocem.

Nadbiskup je okupljenima protumačio simboliku kruha, koji je 'plod zemlje': sjeme koje padne u zemlju privlači na sebe skrivenu energiju zemlje; potom, usjevu je potrebna i sva snaga neba: kiša, svjetlo, toplina, vjetar, ali je kruh također rezultat čovjekova rada i simbolizira čovjekovo nastojanje da svijet učini humanijim. Također, kruh se povezuje i sa samim Isusom – sam se poistovjećuje sa zrnom žita i kaže: 'Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako li pak umre, donosi mnogo roda.'  

Tumačeći kako se tijekom svete mise kruh pretvara u Isusovo tijelo, nadbiskup Đuro je istaknuo kako se u toj pretvorbi krije neobična dinamika: „U njoj je početak one velike i konačne pretvorbe po kojoj Isus postupno čitav svemir sjedinjuje sa sobom i čini ga svojim tijelom – 'uglavljuje u sebi kao glavi, sve na nebesima i na zemlji'. Svaka je pretvorba na sv. misi zato korak prema sveobuhvatnoj pretvorbi i konačnoj integraciji čitave stvorene stvarnosti u jedno Kristovo tijelo“, rekao je nadbiskup, upućujući okupljene kako bi, kada vide kako svećenik u misi prije pretvorbe uzima kruh u svoje ruke, „morali biti svjesni da Otac stavlja sve stvorenje u ruke svoga Sina kako bi ga pretvorio u svoje tijelo i tako pobožanstvenio sve one koji će pristupiti pričesti i po njima čitavu stvorenu stvarnost“.

Nadbiskup je potom govorio i o bogatoj simbolici vina, koje upućuje na radost, ali je i simbol Božjeg gnjeva, trpljenja i kazne; u Novom zavjetu „čaša” često označava Isusovo trpljenje i smrt. „Euharistijsko je vino, dakle, simbol i za radost i za trpljenje. Isus birajući vino, kao znak svoje žrtve, daje nam do znanja da je njegova smrt, unatoč svoj gorčini, ipak izvor neopisive radosti“, rekao je nadbiskup te dodao kako je Euharistija – a na taj način sav naš kršćanski život - blagovanje, pokazuje da nemamo život u sebi, već ga moramo dobiti, blagovati.

„Na svakoj sv. misi smo u izvrsnoj školi u kojoj uvježbavamo ovu istinu. Svaki se dan podsjećamo da nemamo u sebi pravog života, da je naš pravi život Isusov život u nama. Pristupajući pričesti postaje nam jasno da smo grana na čokotu. Bez života kojega po pričesti primamo od Krista mi smo odsječena grana bez života. U nama nema motivacije za darivanje, za istinsku ljubav, za požrtvovnost iz ljubavi prema drugome, za velikodušnost, dobrotu, praštanje…“, rekao je nadbiskup, dodajući kako u Euharistiji blagujemo i primamo svetost te je stoga punina i puno sudjelovanje na sv. misi – sveta pričest.

Na misnom slavlju sudjelovali su i hodočasnici – sudionici Marijanskoga zavjeta za Domovinu, kojima je nadbiskup uputio poseban pozdrav i ohrabrenje. Zbog radova na Trgu J. J. Strossmayera, nije bilo moguće održati tijelovsku procesiju te je nakon misnog slavlja u katedrali izloženo Presveto, a vjernici su ostali sudjelovati u pobožnosti klanjanja. Misno slavlje pjevanjem je obogatio Mještoviti katedralni zbor. A. Banović

Sudionici projektaĐAKOVO (TU) – „Od ovisnosti do slobode“ naziv je projektnog tjedna koji je održan od 2. do 5. svibnja u Đakovu, a čiji su sudionici učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda i nekoliko članova Franjevačke mladeži iz Đakova. Projekt čija je nositeljica s. Gabrijela Tea Damjanović proizašao je iz berlinske organizacije Socio Movens koja teži potaknuti mlade ljude na pomaganje drugima i na osvješćivanje o problemima u društvu.

, u pratnji ravnatelja Gimnazije fra Klaudija Milohanovića, Jakoba Ohma, Stefana Oeldemanna i Raphaela Herbersa iz Socio Movensa te s. Gabrijele posjetili su 2. svibnja Nadbiskupski dom u Đakovu, gdje ih je primio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, kojemu su predstavili svoj projekt.

Tema ovog projektnog tjedna bila je ovisnost o alkoholu, drogi i internetu, koje su veliki problem kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Sudionici projekta također su posjetili terapijsku zajednicu Ne-ovisnost u Vrbici te kuću zajednice Cenacolo u Šarengradu. Osim toga, imali su priliku čuti stručna predavanja na temu navedenih ovisnosti i biti aktivni sudionici brojnih diskusija i radova u grupama. Matea Gazilj