Vijesti

 

DRAGOTIN (TU) – Svetkovina Uznesenja BDM na nebo i ove je godine sabrala mnoštvo vjernika koji su se tijekom dva dana, 14. i 15. kolovoza, slijevali iz brojnih sela Đakovštine u lijepo uređeni prostor svetišta Gospe Žalosne u Dragotinu, oko najstarije Gospine crkve u istočnoj Hrvatskoj. Najveći broj vjernika okupio se u poslijepodnevnim i večernjim satima te sudjelovao u misnim slavljima i procesiji sa svijećama. 

Misu bdijenja u 22 sata predvodio je mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je svoju homiliju otpočeo podsjećajući na riječi pape Franje, kako upravo u mnogobrojnim svetištima možemo vidjeti kako Marija okuplja oko sebe djecu koja joj hodočaste da je vide i da ona vidi njih. Ondje nalaze Božju snagu da podnose trpljenja i umore života… Zajedno s Duhom Svetim usred svoga naroda uvijek je Marija, koja zna špilju za životinje pretvoriti u Isusovu kuću, s nešto siromašne odjeće, ali s obiljem ljubavi…  

„Upravo nas Marija vodi do samoga izvora na kojem možemo otkriti puno ostvarenje Božjega plana o našem spasenju – ponajprije da je Isus za nas umro i uskrsnuo. I dok pitamo - Hoće li se ostvariti i naše uskrsnuće?, mi gledamo u Nazaretsku Djevicu, obradovani istinom: Na njoj, prvoj od svih ljudi, već su se ostvarili plodovi Isusova uskrsnuća“, rekao je mons. Ćurić. Osvrnuo se potom na pročitan odlomak Knjige Ljetopisa, koji govori o radosti Izraelaca zbog Božjega Kovčega, te istaknuo kako kršćanska vjera, tj. vjera „novoga zavjeta“ upravo u Mariji prepoznaje Božji Kovčeg, u kojem nas je „pohodilo Mlado Sunce s visine“ – sam Božji Sin. Ukazao je: „Ali, primjećujemo jednu veliku novost - taj Kovčeg više nije predmet – nije ni kamen, ni drvo, nije ni zlatan ni srebren, … to je živa osoba, djevojka, žena … Gdje se Božji Sin u događaju utjelovljenja nastanio? U životu jedne osobe, zahvatio je njezin život i posve ga privukao ostvarenju svoga spasenja! Gdje se to Bog - jučer, danas i uvijek, prije svega želi nastaniti? U nama, u našim životima, u svemu onome što čini naš život stvarnim ljudskim životom.“

Rekavši kako upravo Marija svojim životom svjedoči koliko je plodno i spasonosno zajedništvo Boga i čovjeka, propovjednik je potaknuo okupljene da se upitaju je li Bog nastanjen u njihovim životima te koliko su (iskrenim raspoloženjem svoga srca, svojim praktičnim stavovima i djelima) uopće kršćani. „Dragi hodočasnici! Volio bih večeras, prije svega u odjeku Božje riječi, u svakome od vas potaknuti otvorenost i spremnost da svoj osobni život prepoznate i prihvatite kao mjesto Božje nazočnosti – u tvome životu: u tvojoj duši i tvome srcu nastanjen je Bog! Sjeti se – tako nam je Isus objavio –  da mu je upravo tvoje biće sveto i drago prebivalište! Nije to neki usputni dodatak našoj vjeri, neki posebni ukras za one koji su možda 'više duhovni'. Ne! To je dio temeljnoga Božjega dara i poziva svakog kršćanina. U tebi ne želi boraviti neki nepoznati, tajanstveni duh, neka strašna, mračna svemirska sila, već Isus – tvoj Brat, Božji i Marijin Sin, naš uskrsli Spasitelj“, rekao je u propovijedi mons. Ćurić.

Na kraju homilije okupljene vjernike pozvao je da ove večeri, posebno dok u procesiji budu nosili upaljene svijeće, osjete kako je upravo Kristovim svjetlom toliko toga potrebno rasvijetliti da bi Njegova riječ svakome zasjala kao „radosna vijest“, da osjete da ih Krist vodi, usmjerava, tješi i pruža nutarnju snagu i nadu; da osjete da ih Isus „oslobađa od grijeha, od žalosti, od nutarnje praznine, od samoće“; da nisu sami, prepušteni sami sebi, već oslonjeni na Krista.  

Na kraju misnog slavlja uslijedila je tradicionalna procesija sa slikom Gospe Žalosne i svijećama, praćena marijanskim meditacijama i molitvama te pjesmom Mješovitog katedralnog zbora iz Đakova, koji je pod vodstvom mo. Ivana Andrića animirao i misno slavlje. Anica Banović

 

KALENDAR

Utorak, 5. rujna:        Spomendan svete Terezije iz Kalkute, redovnice.

Četvrtak, 7. rujna:     Spomendan svetog Marka Križevčanina, prezbitera i mučenika.

Petak, 8. rujna:         Blagdan Rođenja BDM – Mala Gospa.

HODOČAŠĆE U ALJMAŠ I IVANOVCE

U subotu, 16. rujna naš dekanat hodočasti u Aljmaš. Cijena puta je 40 kn. Polazak je u 7 sati ispred katedrale. U subotu 30. rujna hodočastimo u Ivanovce kod Valpova – na slavlje blagoslova i polaganja kamena temeljca za 2. Šenštatsko svetište u Hrvatskoj. U 15 sati sv. Misu predvodi nadbiskup u miru Marin. Polazak je u 9 sati ispred DVD-a. Za hodočašća se možete prijaviti u župnom uredu.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

U subotu 2. rujna, u 17 sati, u župnoj dvorani je počeo tečaj priprave za brak. Danas je drugi dan, još se možete uključiti. Tečaj je obavezan za one osobe koje namjeravaju u dogledno vrijeme u crkvi sklopiti sakrament ženidbe. Posljednji tečaj je u studenom. Obavijest o tečaju imate na oglasnoj ploči.

BUDROVAČKO BRDO

Šenštatska obitelj obilježit će 15. obljetnicu postavljanja slike Majke Triput Divne u kapelici Svete Klare na Budrovačkom brdu svetom misom u četvrtak, 7. rujna u 17 sati, te tamo pozivaju sve članove, primatelje Gospe Hodočasnice i sve vjernike.

BRAČNI VIKEND

U petak 29. rujna u 20 sati u Betaniji (kod Sestara sv. Križa) počinje bračni vikend. Za vikend se možete prijaviti i dobiti potrebne obavijesti u župnom uredu.

MOLITVENO SLAVLJENIČKI SUSRET

Svake subote od 19.30 do 21.00 u crkvi Svih svetih župni Slavljenički tim Izrael organizira molitveno-slavljenički susret s euharistijskih klanjanjem. Pozivamo sve mlade i one koji to žele umjesto izlaska i tulumarenja po gradu na ovaj susret.

SAMOSTANSKA CRKVA

Od 4. rujna, radnim danom, u samostanskoj crkvi su jutarnje svete mise u 6.30 sati.

SMOTRA KLAPA

U subotu, 9. rujna u 19.30 ispred katedrale je Druga smotra pjevačkih klapa: U srcu te nosim. U nedjelju 10. rujna te će klape pjevati na svetoj misi u 10.30 u katedrali.

ORATORIJ

U nedjelju, 10. rujna u 15 sati u dvorani Florentini u organizaciji Mjesnog bratstva FSR-a, u godini 150. Obljetnice dolaska Milosrdnig sestara sv. Križa u Đakovo, održat će se Oratorij svetog Križa. Tema susreta je: Učiteljica evanđeoske malenosti.s. Ulrika Franciska Nisch.

 

ĐAKOVO (TU) – Velik broj vjernika okupio se u četvrtak 15. lipnja 2017. u đakovačkoj prvostolnici na svečanom misnom slavlju, kako bi proslavili svetkovinu Tijela i Krvi Kristove. Slavlje je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić, u koncelebraciji svećenika koji djeluju u središnjim ustanovama Nadbiskupije te u đakovačkoj župi Svih svetih.

Svoju homiliju nadbiskup je započeo podsjećajući na Isusove riječi: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke” (Iv 6,51) te rekao kako biranje kruha i vina kao znakova Euharistije nije bila slučajnost, nego plod Isusova neprestanog osluškivanja Duha Svetoga i njegova zajedništva s Ocem.

Nadbiskup je okupljenima protumačio simboliku kruha, koji je 'plod zemlje': sjeme koje padne u zemlju privlači na sebe skrivenu energiju zemlje; potom, usjevu je potrebna i sva snaga neba: kiša, svjetlo, toplina, vjetar, ali je kruh također rezultat čovjekova rada i simbolizira čovjekovo nastojanje da svijet učini humanijim. Također, kruh se povezuje i sa samim Isusom – sam se poistovjećuje sa zrnom žita i kaže: 'Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako li pak umre, donosi mnogo roda.'  

Tumačeći kako se tijekom svete mise kruh pretvara u Isusovo tijelo, nadbiskup Đuro je istaknuo kako se u toj pretvorbi krije neobična dinamika: „U njoj je početak one velike i konačne pretvorbe po kojoj Isus postupno čitav svemir sjedinjuje sa sobom i čini ga svojim tijelom – 'uglavljuje u sebi kao glavi, sve na nebesima i na zemlji'. Svaka je pretvorba na sv. misi zato korak prema sveobuhvatnoj pretvorbi i konačnoj integraciji čitave stvorene stvarnosti u jedno Kristovo tijelo“, rekao je nadbiskup, upućujući okupljene kako bi, kada vide kako svećenik u misi prije pretvorbe uzima kruh u svoje ruke, „morali biti svjesni da Otac stavlja sve stvorenje u ruke svoga Sina kako bi ga pretvorio u svoje tijelo i tako pobožanstvenio sve one koji će pristupiti pričesti i po njima čitavu stvorenu stvarnost“.

Nadbiskup je potom govorio i o bogatoj simbolici vina, koje upućuje na radost, ali je i simbol Božjeg gnjeva, trpljenja i kazne; u Novom zavjetu „čaša” često označava Isusovo trpljenje i smrt. „Euharistijsko je vino, dakle, simbol i za radost i za trpljenje. Isus birajući vino, kao znak svoje žrtve, daje nam do znanja da je njegova smrt, unatoč svoj gorčini, ipak izvor neopisive radosti“, rekao je nadbiskup te dodao kako je Euharistija – a na taj način sav naš kršćanski život - blagovanje, pokazuje da nemamo život u sebi, već ga moramo dobiti, blagovati.

„Na svakoj sv. misi smo u izvrsnoj školi u kojoj uvježbavamo ovu istinu. Svaki se dan podsjećamo da nemamo u sebi pravog života, da je naš pravi život Isusov život u nama. Pristupajući pričesti postaje nam jasno da smo grana na čokotu. Bez života kojega po pričesti primamo od Krista mi smo odsječena grana bez života. U nama nema motivacije za darivanje, za istinsku ljubav, za požrtvovnost iz ljubavi prema drugome, za velikodušnost, dobrotu, praštanje…“, rekao je nadbiskup, dodajući kako u Euharistiji blagujemo i primamo svetost te je stoga punina i puno sudjelovanje na sv. misi – sveta pričest.

Na misnom slavlju sudjelovali su i hodočasnici – sudionici Marijanskoga zavjeta za Domovinu, kojima je nadbiskup uputio poseban pozdrav i ohrabrenje. Zbog radova na Trgu J. J. Strossmayera, nije bilo moguće održati tijelovsku procesiju te je nakon misnog slavlja u katedrali izloženo Presveto, a vjernici su ostali sudjelovati u pobožnosti klanjanja. Misno slavlje pjevanjem je obogatio Mještoviti katedralni zbor. A. Banović

Sudionici projektaĐAKOVO (TU) – „Od ovisnosti do slobode“ naziv je projektnog tjedna koji je održan od 2. do 5. svibnja u Đakovu, a čiji su sudionici učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda i nekoliko članova Franjevačke mladeži iz Đakova. Projekt čija je nositeljica s. Gabrijela Tea Damjanović proizašao je iz berlinske organizacije Socio Movens koja teži potaknuti mlade ljude na pomaganje drugima i na osvješćivanje o problemima u društvu.

, u pratnji ravnatelja Gimnazije fra Klaudija Milohanovića, Jakoba Ohma, Stefana Oeldemanna i Raphaela Herbersa iz Socio Movensa te s. Gabrijele posjetili su 2. svibnja Nadbiskupski dom u Đakovu, gdje ih je primio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, kojemu su predstavili svoj projekt.

Tema ovog projektnog tjedna bila je ovisnost o alkoholu, drogi i internetu, koje su veliki problem kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Sudionici projekta također su posjetili terapijsku zajednicu Ne-ovisnost u Vrbici te kuću zajednice Cenacolo u Šarengradu. Osim toga, imali su priliku čuti stručna predavanja na temu navedenih ovisnosti i biti aktivni sudionici brojnih diskusija i radova u grupama. Matea Gazilj

ĐAKOVO (TU) - U Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu, 9. svibnja 2017. nadbiskupa đakovačko-osječkog, mons. dr. Đuru Hranića, posjetio je anglikanski biskup iz Amerike, dr. Ray Sutton, koji je ovih dana u službenom posjetu Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj. U posjet nadbiskupu došao je u pratnji biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH dr. Jasmina Milića, koji je ujedno i upravitelj Protestantskih reformiranih župa u Tordincima i Osijeku.

Uz spomenute biskupe, susretu je nazočio i dr. sc. Antun Japundžić, voditelj i koordinator Ureda za promicanje ekumenizma u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Kao povjerenik Anglikanske crkve Sjeverne Amerike za ekumenske odnose, biskup Sutton je u zajedničkom razgovoru nadbiskupa Hranića upoznao sa svojim ekumenskim djelovanjem i nastojanjima koja njihova crkva čini u Americi. U nastavku razgovora nadbiskup Hranić se osvrnuo na postojeću situaciju i ekumenska nastojanja, posebice na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na susretu su biskupi također dotaknuli i probleme i poteškoće u ekumenskom dijalogu s kojima se susreću u svome djelovanju te izrazili želju za nastojanjem oko suradnje. Nakon posjeta nadbiskupu Hraniću, biskupi su se, u pratnji dr. Japundžića, uputili u razgledavanje đakovačke katedrale. Dario Hrga