Obavijesti za dane pred nama pratimo u novom listiću, koji imate na stoliću. Ponesite ga u svaku obitelj. On nam najavljuje rasporede za dva tjedna, pa i dalje u Došašću. Oglase također imamo, s rasporedom misnih nakana, na oglasnoj ploči, te web i facebook stranicama naše župe.

1. KALENDAR LITURGIJSKIH SLAVLJA I DOGAĐANJA Danas smo duhovno povezani s pastirima i vjernicima u Srijemskoj Mitrovici u kojoj je biskupsko ređenje novoga srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline, sina našega kraja. Uključimo ga u molitvu.

Uz svetačke spomene koje nam donosi kalendar, ističemo u tjednu: sutra-u ponedjeljak, 22. 11. slavi se spomen sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, pjevača i zborova. Svim voditeljima zborova, pjevačima i skupinama, te glazbenim suradnicima zahvaljujemo na doprinosu ljepoti župnih i katedralnih bogoslužja. U četvrtak, 25. 11. je sv. Katarina Aleksandrijska. Iste večeri-u četvrtak, kao zajednički molitveni susret krizmenika 2. razreda SŠ, bit će klanjanje pred Presvetim u katedrali u 20 h. Pozivamo da se njima pridruže i svi drugi srednjoškolci i mladi (tako i krizmenici 1. razreda SŠ koji imaju nadoknada), te tom prigodom obilježimo Dan mladih na koji na je pozvao papa Franjo.

U subotu, u predvečerje 1. nedjelje Došašća i nove liturgijske godine, pridružimo se uobičajenoj svečanosti paljenja prve adventske svijeće ispred katedrale nakon večernje mise. Sljedeće nedjelje, 28. 11. ulazimo u blagoslovljene dane iščekivanja Gospodnjega dolaska slaveći mise po uobičajenom rasporedu.

Budimo u ovim danima iskušenja uslijed ponovnoga širenja zaraze koronom molitelji za prestanak ove bolesti i zdravlje mnogih koje je posljednjih dana zahvatila, kao i smirenje potresa na Banovini i šire. Neka to bude nakana naših “pojačanih” pohoda pred Presveto u “malu crkvu”.

2. KATEHEZA I SUSRETI Katehezu za prvopričesnička i krizmenička godišta održavamo prema najavi njima na susretima. Sutra-u ponedjeljak, 22. 11. je susret župnoga ekonomskoga vijeća u 19,30 h, a u utorak, 23. 11. susret župnoga pastoralnoga vijeća i vjeroučitelja u osnovnim školama također u 19,30 h. Potrebno je razmotriti i dogovoriti važne stvari. Bit će zato vrijedno sudjelovanje svih.

S biblijskim susretom sadašnji niz zaključujemo ove srijede, 24. 11. i nastavljamo s početkom veljače. Pjevačke probe i drugi susreti su po rasporedu i dogovoru.

3. PRIJAVA STARIH I BOLESNIH ZA BOŽIĆNU ISPOVIJED – Da bismo kao novi svećenici mogli u skoro vrijeme pohoditi i ispovijedati starije i bolesne, koji radi svoga zdravstvenoga stanja i teže (ne)pokretljivosti ne mogu doći u crkvu, ponovno lijepo molimo njih ili vas-ukućane i bližnje da se svakako prijave u ured sljedećih desetak dana, da bismo na vrijeme napravili novi popis i ostvarili pohod. Okrenimo se oko sebe i potaknimo sve koji su stari i osamljeni, te im pomozimo da se prijave. Sve koji su ipak nešto pokretniji i može ih se dovesti u župu, pozivamo da dođu ili ih dovezete u subotu, 11. 12. u 15 h u dvoranu župe (ulaz iz Gupčeve). Upriličit ćemo posebno za njih ispovijed i misu. Time ćete olakšati nama, a prirediti radost starima. Ukoliko neki nemaju prijevoza, neka se jave u ured, pa ćemo im organizirati.

4. KOLEKTA ZA SISAČKI CARITAS I STRADALE U POTRESIMA – Danas u svim župama našega dekanata i kod nas zaključujemo akciju prikupljanja novčanih priloga i prehrambenih namirnica, te potrepština za Caritas Sisačke biskupije i stradale u potresu. Novčane priloge, napose koji to niste učinili prošle nedjelje, možete dati i danas u posebnu košaricu kod suradnika na izlazu iz katedrale, te do srijede na pokrajnjem oltaru sv. Josipa ili u ured. Prikupljena pomoć bit će odvežena do kraja tjedna u Sisak, te predana novčana sredstva. Hvala svima na iskazanoj solidarnosti i svakom daru, a suradnicima koji su sudjelovali u provedbi na njihovoj pomoći!

5. AKCIJA ZA MISIJE - Misijski centar sa svojim suradnicima, kao i proteklih godina, upriličuje u nedjelju Krista Kralja i moguće 1. Došašća ispred katedrale prodaju adventskih vijenaca i dr. ukrasa, a prilozi idu za misije tj. izgradnju škole u Gani.

6. DOPRINOSI ZA ŽIVOT ŽUPE I POTREBE CRKVE - Hvala svim župljanima – pojedincima i obiteljima, koji su s  krajem građanske godine, a u svijesti vjerničkoga zajedništva i odgovornosti, podmirili svoje doprinose za župu, ponajprije obvezatni godišnji doprinos za lukno, te dali za radove i druge karitativne i misijske potrebe. Zahvaljujemo onima koji će to učiniti sljedećih dana i tjedana. Za pretpostaviti je da svako katoličko domaćinstvo u župi koje živi s njom zajedništvo i očekuje odgovor na svoje potrebe posjeduje župnu knjižicu i sudjeluje u doprinosima, jer župa i svi u njoj žive prvenstveno od vaših darova; uvijek imamo razumijevanje za one koji su, radi teškoća, u nemogućnosti i zato u dogovoru sa župnikom oslobođeni.

7. GODINA MAJKE AMADEJE PAVLOVIĆ – O znanstvenom skupu i završetku jubilarne godine majke M. Amadeje Pavlović u nadolazeću subotu, 27. 11. podrobnije čitajte na posebnom plakatu i stranici Sestara sv. Križa.

8. MOLBE - Kako je ponovno pogoršano stanje širenja korone u našem okruženju i gradu, zajedno s upravom katedrale, ponovno dobrohotno podsjećamo sve vas na držanje mjera zaštite, napose nošenje maske na misnim i drugim okupljanjima u katedrali i župnim prostorima (također u uredu), a u liturgijskom pogledu pričešćivanje na ruke. Lijepo je da i tu razumno svjedočimo kršćansku ljubav i odgovornost i prema sebi i prema drugima.

Također vas molimo da na našim okupljanjima i misama u katedrali ostavljamo slobodan pristup ispovjedaonicama, pogotovo kada svećenici ispovijedaju, kako bi se u dostojanstvu i diskreciji događalo slavljenje sakramenta pomirenja na što ima pravo i svećenik i svaki vjernik. U katedrali je dostatno prostora i sjedećih mjesta, te istome ne bi trebala služiti ispovjedaonica. Hvala za razumijevanje.

9. VJERSKI TISAK, KALENDARI I DR. – Preporučujemo kupnju i praćenje jedinoga katoličkoga tjednika u nas Glasa Koncila na mjestu za tisak u katedrali, kao i drugih katoličkih tiskovina koje nam se ondje nude; također nabavku katoličkih kalendara i dr. u uredu.