Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu. Što znače slova C+M+B? Kao uspomenu na blagoslov, svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje? Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice: C = Christus M = mansionem B = benedicat Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom! Svakako, lijep običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov.

BLAGOSLOV OBITELJI

Blagoslov obitelji i kuća, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, počinje u ponedjeljak 11. 01. Dok se u ovim okolnostima čuvamo od zaraze i nastojimo normalno raditi i živjeti, pogotovo ne smijemo zaboraviti duhovni život i Božju pomoć. Tu osobito spada nedjeljna sveta misa, ispovijed i pričest, obiteljska molitva, čitanje sv. Pisma, poučavanje djece, blagoslov obitelji.. U većini župa je počeo ili je već gotov blagoslov obitelji, tako da i mi od ponedjeljka, 11. siječnja počinjemo. Svi trebamo Božju pomoć i blizinu, a mi trebamo i vašu pomoć da dođemo do onih koji žele blagoslov a ne znaju kad k njima dolazimo. Ne želimo se nametati, niti bilo koga prisiljavati, ali svakodnevno mnogi pitaju kad će blagoslov obitelji. Iz iskustva znam da mnoge osobe nikad ne bih susreo, nikakav kontakt s njima uspostavio ili ih upoznao da nisam k njima došao. Koliko bude divnih susreta i razgovora u tim pohodima. Možete nas primiti u dvorištu, verandi, terasi, stanu ili gdje već vidite da je moguće i prikladno. Članovi kućanstva iskazat će poštovanje Isusu Kristu vlastitim križem koji imaju u svome domu, stavit će blagoslovljenu vodu i svijeću. Možete staviti i Sveto pismo, te sami izabrati tekst koji želite da se pročita. Molimo da svatko u skladu sa svojim mogućnostima pričeka svećenika pred ulaznim vratima. Blagoslivljamo u prvom redu obitelj. Važno je da obitelj ili vas većina bude nazočna. Možda ima onih koji će možda prigovarati, optuživati, napadati, nećemo im zamjeriti ako nas ne prime. Zanimljivo da je ovih dana klizalište puno djece i onih koji dugo čekaju da dođu na red za klizanje, a u isto vrijeme ih nema u crkvi. Kao da je jedina opasnost od zaraze u crkvi ili na blagoslovu obitelji. Ove godine ministranti neće dolaziti dan ranije da vam najave blagoslov. Kad krenemo pojedinu ulicu, poslat ćemo ih da po ulici pozvone ispred nas, to je znak da smo počeli blagoslov obitelji u toj ulici. Vas molimo da obavijestite svoje susjede o početku blagoslova i dan ranije ili to jutro stavite križić ili poruku na vidno mjesto svoje kuće ili stana, kao znak da želite blagoslov. Ukoliko netko nije u mogućnosti primiti blagoslov u po rasporedu predviđenom vremenu, ili smatra da to nije prikladno vrijeme, može dogovoriti blagoslov naknadno kad se za to stvore uvjeti. U ovim vremenima trebamo imati razumijevanja jedni za druge, pokušati razumjeti strahove i bojazni vremena u kojem živimo. 

Raspored blagoslova:

Ponedjeljak, 11.01.: Jedan svećenik Preradovića (lijeva str.); drugi svećenik Preradovića (desna str.); treći Tordinca, pa popodne Certisu, četvrti (od 13 sati) Krešimira Pavića.

Utorak, 12.01.: Jedan svećenik Ivekovića (lijeva strana i desna od kraja); drugi Ivekovića (desna), Doneganija i Bosutska, treći svećenik (od 13 sati) Zvečaj I i Zvečaj II, četvrti Mandića i Basaričeka.

Srijeda, 13.01.: Jedan svećenik Botića, Gaja, Čolnića, Mesaroša, Palmotića i K. Zrinski; drugi (od 13 sati) Ivana Pavla II i Radića, treći B. Jelačića, Cepelića i Kosine, četvrti K. Tomislava.

Četvrtak, 14.01.: Dva svećenika Račkog i Vukovarskih branitelja, treći Diljska, Psunjska, Reljkovića, četvrti Adžije.

Petak, 15. 01.: Dva sveć. A. Starčevića, treći Kuhača, Ružičke, Kukuljevića, Supila Derenčina.

Subota, 16.01.: Vijenac K.A. Stepinca, Pašin prolaz, Ć. Kosa i I. Zajca.

Nedjelja, 17.01.: od 13 sati Vila I i II

POMOĆ SISAČKOJ BISKUPIJI

Nastavljamo s prikupljanjem dobrovoljnih novčanih priloga za pomoć stradalima od potresa. Do sada smo mi prikupili i uplatili preko 30.000 kuna. Pomoć možemo dati ili nakon svetih misa, donijeti u župni ured najkasnije do 13. siječnja ili sami uplatiti na žiro račun Caritasa.

NAKANA KRUNICE

Nakana za molitelje žive krunice u siječnju: za jedinstvo kršćana, mir, prestanak epidemije i potresa.