KALENDAR

Srijeda, 6. svibnja:      Sveti Dominik Savio i sveti Irenej, biskup i mučenik, spomendan.

Petak, 8. svibnja:        Blažena Ulrika Nisch, redovnica, sestra sv. Križa.

PRIJENOS SVETE MISE

Danas, 3. svibnja, na 4. Vazmenu nedjelju preč. Josip Ivešić, župnik đakovačke župe Dobrog Pastira i dekan, predvodit će euharistijsko slavlje u svojoj župi u 11 sati. Svetu misu koja će se izravno će prenositi Televizija Slavonije i Baranje (STV). Svete mise u župi Đakovo 2 su u 8, 11 i 19 sati.

KATEDRALA JE OTVORENA

Svete mise u katedrali su nedjeljom u 7.30, 9, 10.30 i 18.30; radnim danom u 7, 8 i 18.30. Katedrala je svaki dan otvorena od 6.30 do 12, te od 15 do 19 sati. Pridržavajmo se preporuka za sprečavanje zaraze.

PRIGODA ZA ISPOVIJED

Budući da se niste ispovjedili za Uskrs, a crkvena zapovijed kaže da se trebamo barem za Uskrs ispovjediti, kroz mjesec svibanj imate prigodu za ispovijed svaki dan ujutro ili uveče prije svetih misa.

OTVOREN ŽUPNI URED

Od ponedjeljka, 4. svibnja bit će otvoren župni ured. Uredovno vrijeme je od 8 do 15 sati, stanka između 12 i 13 sati.

UPIS SVETIH MISA

Od ponedjeljka 4. svibnja, upisujemo nakane svetih misa za srpanj, kolovoz i rujan.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK

Tečaj priprave za brak koji je počeo u ožujku, te se trebao nastaviti 2. i 3 svibnja, nije se održao. Koji ste krenuli i pohađali tečaj, možete od ponedjeljka 4. svibnja doći u župni ured župe Svih Svetih (Strossmayerov trg 1) sa svojim potvrdama koje će vam biti potpisane i ovjerene. Sa svojim župnicima, prilikom postupka za ženidbu u svojim župama, dogovorit ćete kako dalje.

SAMOSTANSKA CRKVA

Sveta misa za vjernike biti će nedjeljom navečer u 17.30 sati na ljetnoj terasi centra Amadea. Svibanjske pobožnosti i litanije Majci Božjoj, kroz svibanj, bit će također na ljetnoj terasi u 17 sati. Devetnica bl. S. Ulriki  traje od 29. travnja do 7. svibnja. Pobožnost sv. Antunu bit će i dalje svaki utorak na ljetnoj terasi centra Amadea u 17 sati, a nakon toga je molitva krunice i litanije. Samostanska crkva Presvetoga Srca Isusova otvorena je i nadalje od 8 do 16 sati.

MOLITVA ZA DOMOVINU

Inicijativa 40 dana poziva na 40 dana molitve za Domovinu, prestanak pandemije i za kišu. Molitva se održava u Crkvi Svih Svetih u Đakovu od 2. svibnja do 9. lipnja nakon večernje svete mise oko 19.15. Svi su pozvani na molitvu jer za našu Domovinu treba i vrijedi moliti.

ŽIVA KRUNICA

Nakana molitelja žive krunice za svibanj: za mladež.

SVIBANJSKA POBOŽNOST

Tijekom svibnja svaku večer su svibanjske pobožnosti u katedrali u 18 sati. 

SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Poštovani korisnici socijalne samoposluge Đakovo! Svoj paket namirnica do daljnjega moći ćete dobivati četvrtkom od 23. travnja od 9.00 do 11.00 sati prije podne! Naravno, maksimalno poštujući mjere opreza Nacionalnog i gradskog Stožera civilne zaštite. Zahvaljujemo na razumijevanju! Volonterski klub.

PORUKA NADBISKUPA SVEĆENICIMA I VJERNICIMA VEZANO ZA VJERSKA OKUPLJANJA

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvaljuje svima svima koji vode brigu o našem zdravlju, te svima koji su odgovorno prihvatili i pridržavali se Odredaba HBK od 19. ožujka 2020. Svojom disciplinom i žrtvom pokazali ste kao kršćani visoku svijest odgovornosti za opće dobro, a to je pripomoglo da pandemija ne zahvati veći postotak stanovništva Hrvatske. Radujemo se što sada možemo ubirati prve plodove discipline svih građana, pa tako i vas vjernika. Ove prve mjere popuštanja mjera prevencije budi nadu za postupnu normalizaciju liturgijskih i molitvenih okupljanja pa i pastoralno-katehetskog djelovanja. No, zbog opreza i zaštite zdravlja naših bližnjih i sviju nas, kako bi se smanjila opasnost od zaraze, mi, biskupi potičemo sve vas, draga braćo svećenici, i sve vas, dragi vjernici, da se i dalje nastavite pridržavati najnovijih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebno onih koje se odnose na crkvene prostore i vjerska okupljanja. Riječ je o stručnom mišljenju i preporukama, koje od svih nas traže da ih shvatimo ozbiljno, da ih poštujemo te da ih se savjesno pridržavamo.“ Đuro Hranić, nadbiskup

IZ PISMA BISKUPA HBK

U borbi i brizi za zdravlje duše i tijela dužni smo koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva. Tako Crkva od svoga postojanja svjedoči brižnost za bolesne i potrebite; osniva zdravstvene ustanove, promiče karitativno djelovanje, znanstvena istraživanja, ustrajno se i pouzdano obraćajući molitvom Gospodinu, u zahvalnosti za znakove njegove blizine. Potičemo vas, draga braćo i sestre, da nastavite s djelima pobožnosti i molimo naše nebeske zaštitnike neka nam pomognu biti postojani u vjeri i izmole nam mir duše i tijela. Uz ovu duhovnu pomoć i potporu valja se pridržavati i zdravstvenih mjera u vidu potrebite prevencije pred nepoznatim i opasnim virusom koji ugrožava zdravlje i živote ljudi. Povežimo, dakle, molitvu s mudrim i razboritim sprječavanjem obolijevanja. Ndb. Želimir Puljić, predsjednik HBK

PREPORUKA HZJZ VEZANE UZ VJERSKA OKUPLJANJA

1. Fizičko distanciranje. Potrebno je poštovati udaljenost između vjernika u crkvi od najmanje dva metra. To vrijedi i za udaljenost prilikom ulaza, izlaza, odlaska na pričest i neovisno o tome da li se u crkvi sjedi ili stoji. Nije određen broj koliko vjernika može ući u crkvu. Taj broj ovisi o veličini svake pojedine crkve. Netko od župnih suradnika mora biti na ulazu u crkvu koji će, kad u crkvu uđe broj vjernika kojega crkva može primiti poštujući distancu od 2 m, ostale vjernike zamoliti da ostanu ispred ili oko crkve. Sve vjernike molimo da budu razumni i da poštuju upute župnih suradnika, da sami vode računa o distanci od 2 m, da oni koji dođu prije i budu zamoljeni da zauzmu mjesto koje je u crkvi najdalje od ulaza te da nikako ne prave „čep“ na ulazu u crkvu. Svim vjernicima preporučujemo da u crkvi koriste masku za lice, koju će ukloniti samo na trenutak pristupajući sv. pričesti. Svećenike i djelitelje pričesti molimo da nakon što se pričeste stave masku na lice, dezinficiraju ruke te tada pristupe podjeli sv. pričesti. Jednako tako molimo i skupljače milostinje i druge župne suradnike koji se eventualno radi nekog razloga kreću među vjernicima po crkvi, da to čine s maskom na licu.

2. Pojačana higijena prostora. Župnike, sakristane, zvonare i druge župne suradnike molimo da poštuju mjere obaveznog prozračivanja prostora po pola sata prije i poslije sv. mise; te o dezinfekciji čitavog prostora, a posebno ručki, rukohvata, prekidača i sl. predmeta koje dotiče veći broj ljudi. Na ulazu u crkve treba postaviti sredstvo za dezinfekciju ruku. 3. I dalje na snazi ostaju specifične mjere o uklanjanju blagoslovljene vode na ulazu u crkvu, o primanju sv. pričesti isključivo na ruke te izostanku geste mira. 4. Svim se vjernicima preporučuje da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu te da ne idu na euharistijsko slavlje ukoliko imaju temperaturu veću od 37,2˚ C, ukoliko kašlju, kišu, otežano dišu. Nadbiskup je rekao kako je novost što su novim mjerama dopuštena vjenčanja, krštenja i drugi sakramenti, pri čemu se trebaju poštovati upute HZJZ zdravstvo. Spomenuo je i župnu katehezu, rekavši kako će se ona nastaviti na način kao do sada, putem elektroničkih medija. Svjestan da će mnogi postavljati pitanja o sv. pričestima i krizmama, nadbiskup je istaknuo kako je do daljnjega sve odgođeno. Čim to bude moguće, svećenicima će biti poslan novi raspored krizmi. Ovom prigodom, nadbiskup je uputio molbu svim vjernicima i roditeljima da ne vrše pritisak na svećenike i požuruju ih da odrede datume pričesti ili krizmi, jer je nužno ponajprije biti razborit, s obzirom da nije poznato kako će se razvijati situacija s pandemijom te je dodao kako je moguće da dio krizmi bude krajem lipnja ili početkom srpnja, a vrlo lijepo razdoblje za slavljenje krizmi i pričesti je jesensko razdoblje.

IZ PISMA SVETOG OCA FRANJE SVIM VJERNICIMA ZA MJESEC SVIBANJ 2020. GODINE

Draga braćo i sestre, bliži se mjesec svibanj u kojem Božji narod osobito snažno izražava svoju ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Tradicionalno se u tome mjesecu krunica moli kod kuće, u obitelji. Ograničenja nametnuta zbog pandemije »prisiljavaju« nas više cijeniti taj obiteljski vidik krunice, pa i u pogledu duhovnosti. Želim, stoga, svima predložiti da ponovno otkriju ljepotu moljenja krunice kod kuće u mjesecu svibnju. To se može činiti zajedno, ili pak pojedinačno; vi sami odlučite već prema vlastitim prilikama, vrjednujući obje mogućnosti. U svakoj od njih stoji tajna te molitve, a to je jednostavnost. Lako je, pa i na internetu, pronaći dobre predloške koje ćete u molitvi moći slijediti. Draga braćo i sestre, zajedničko razmatranje Kristova lica srcem Marije, naše Majke još više će nas ujediniti u duhovnu obitelj te nam pomoći prevladati ovu kušnju. Ja ću moliti za vas, posebno za one koji najviše trpe, a vi, molim vas, molite za mene. Zahvaljujem vam i srdačno vas blagoslivljam. PAPA FRANJO