Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sprječavanja širenja bolesti COVID-19

ZAGREB – ĐAKOVO (TU) – Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

 1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 19. ožujka 2020.

Dragi župljani

nemojte reći da nema svetih misa ili da se ne ukidaju. Kapelan i ja ćemo služiti svakodnevno svete mise na vaše nakane koje su upisane za taj dan, samo će one biti bez naroda. Vaši svećenici i dalje za vas mole, a vi molite za svoje svećenike.Budimo odgovorni, ostanimo smireni i sjedinjeni u molitvi. Molimo posebno za zdravlje svih oboljelih, za snagu zdravstvenim djelatnicima i za mudre odluke svih odgovornih za dobro društva.

"Ponekad nam darovi ne izgledaju kao blagoslovi, a znaju to biti. Tako i ovaj neželjeni, iznenadni i zastrašujući gost- možda je prokletstvo, a možda blagoslov. Svijet se utišao na trenutak, umuknuo je industrijski div, svi ljudi su opet jednaki, i veliki i mali, u istom strahu dršću pred neznanim...
Kažu da se napokon vidi nebo nad Italijom, a Talijani se druže, susjede upoznaju i vole, prepreke nisu zidovi balkona niti stakleni prozori..Nikada više neće biti tišine u hodnicima i liftovima..Cijeli kršćanski svijet zajedno moli za isto. Obitelj se napokon upoznaje, spoznaje, druži i uglas moli, odjednom ima vremena napretek. Virus i vrijeme zaustavlja. Nema žurbe! -Kamo si požurio, ti mali ubogi čovječe? Zar ne vidis kako si sitan i bespomoćan pred daleko manjim od sebe? - Što od sebe radiš kad su ti dani kao i vlasi na glavi prebrojani?
Zastani, osluhni tišinu, korijenima se vrati i Bogu se pomoli.. Za tijelo se tako grčevito strašiš, a gdje je duša, što li njoj pripravljaš?
Neki nam darovi ne izgledaju kao blagoslovi, a oni to ipak jesu..Samo otvori oči da vidiš kako sitna neznana čestica mijenja tvoj svijet, a Netko visoko gore sve gleda i što misliš, smiješi li se??