Utjelovljenjem Sina Božjega u krilu Djevice Marije i rođenjem u Betlehem, u Bog postaje  središte stvorene stvarnosti. Bog je postao čovjekom. Ušao je u ljudsku povijest. Zemlja je njegova domovina. Dragi vjernici i svi žitelji na području Đakovačko-osječke nadbiskupije, dok se u ove svete božićne dane trudimo povijest svoga naroda i čitavoga svijeta promatrati uklopljenu u povijest spasenja, istodobno molimo da novorođeno dijete Isus u budnosti vašega srca trajno pronalazi svoju domovinu te da svi budemo pozorni i otvoreni i za poruku anđela: Ustani, uzmi dijete i majku njegovu te se vrati u zemlju izraelsku (usp. Mt 2,21). U zajedništvu s mons. Ivanom Ćurićem, našim pomoćnim biskupom, i s mons. Marinom Srakićem, našim nadbiskupom u miru, svima vam želim čestit Božić te mirom, blagoslovom i uspjehom ispunjenu novu 2020. godinu! Đuro, nadbiskup, Tomislav, župnik i suradnici

KALENDAR

Srijeda, 25. prosinca:         Božić – Rođenje Gospodnje.

Četvrtak, 26. prosinca:       Blagdan svetog Stjepana, prvomučenika.

Petak, 27. prosinca:           Blagdan svetog Ivana, apostole i evanđeliste.

Subota, 28. prosinca:         Blagdan Nevine dječice.

Nedjelja, 29. prosinca:      Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa.

PROSLAVA BOŽIĆA

Katedrala: U utorak, na Badnjak, 24. prosinca (nema sv. mise u katedrali u 18.00) u 18.30 u katedrali počinje dječji božićni program, u 19 sati je misa za djecu (Dječja polnoćka). Misa bdijenja za odrasle - polnoćka je u 24 sata. Na Božić 25. i na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca nedjeljni je raspored svetih misa u katedrali. U samostanskoj crkvi misa polnoćka je u 24 sata, na Božić su svete mise su u 9.00 i 17.00, na blagdan sv. Stjepana svete mise su u 7.00 i 17.00.

ŽIVE JASLICE

Program živih jaslica su nam ove godine pripremili s. Gabrijela Tea i Framaši, a održat će se u utorak  poslije dječje polnoćke oko 20 sati, te na Božić u 10 sati.

RASPORED SVETIH MISA U SAMOSTANU

Za vrijeme duhovnih vježbi od 28.12.2019. do 4.1.2020.  sljedeći je raspored sv. misa u samostanskoj crkvi: subota, 28.12. u 18.30, nedjelja, 29.12. u 7.00 i u 17.00. ponedjeljak, 30.12. u 7.00, utorak, 31.12. u 7.00 i 23.00 polnoćka. U srijedu 1.01. u 9.00 i 17.00. U četvrtak 2.01. i u petak, 3.01. u 18.30. U subotu, 4.01. u 7.00 – završetak duhovnih vježbi.

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Komisija “Iustitia et pax” Hrvatske biskupske konferencije uputila je poruku u povodu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca: „Kao vjernici i građani podupiremo programe onih predsjedničkih kandidata koji promiču kulturu života, zauzimaju se za dostojanstvo žene i majke, djece i starijih osoba, štite obitelj utemeljenu na braku kao zajednici muškarca i žene, dosljedno poštuju vjersku slobodu, pravo na slobodan izbor vjerskog odgoja i na priziv savjesti u uvjetima što ih propisuje pozitivni zakon koji otvoreno niječe moralnu normu i suprotstavlja se zahtjevima moralnoga zakona koji štiti ljudski život od začeća do prirodne smrti..

NAPOMENE UZ BLAGOSLOV DOMOVA I OBITELJI

Svećenik u ime Crkve molitvom blagoslova zaziva Božju zaštitu i pomoć na ukućane i sve ono čime se oni služe i od čega žive. Početak blagoslova je u petak, 27. prosinca. Svaki dan polazimo oko 9.15 sati. Prvenstveno se blagoslivljaju osobe, ljudi. Zato je pri blagoslivljanju važno, koliko je to moguće, da u kući, u vrijeme  molitve blagoslova budu prisutni svi ukućani ili barem veći dio te obitelji. Za vrijeme blagoslova treba ugasiti televizor i slično… Prigodom blagoslova na stol pokriven stolnjakom stavite raspelo s ubrusom, upaljenu svijeću, čašu s blagoslovljenom vodom i grančicom. Iako mnogi žele pokazati svoju gostoljubivost, svećenik i ministranti ne mogu u svakoj kući sjesti, jesti, piti… Ne mogu niti gladni cijeli dan hodati, ako možete, u dogovoru sa susjedima, ponudite ih nečim. Ako netko nema novaca, to nije razlog da odbije blagoslov, dolazimo besplatno. Tko je u mogućnosti i ostavi svoj dar na stol, on ide za potrebe župe. Raspelo nas upozorava da je upravo Krist na križu zaslužio za sve nas blagoslov neba, blagoslov Oca. Zato se blagoslivlja znakom križa, tj. križanjem. Zapaljena svijeća je znak prisutnosti Krista koji reče: "Ja sam svjetlo svijeta" i u isto vrijeme znak našeg svjetla vjere kojeg smo primili na krštenju. Voda je uvijek znak krštenja, prvog blagoslova kojeg smo primili stupajući u Crkvu. Ministranti će doći dan ranije najaviti blagoslov i ostaviti župni list. Za sve one koji ne budu kod kuće, dogovorit ćemo naknadni blagoslov.                                                Raspored blagoslova:

Petak, 27.12.: Jedan svećenik Pavića lijeva strana, potom Vrazova lijeva, drugi svećenik Pavića desna, potom Vrazova desna, treći svećenik Deker i Budrovačka, četvrti svećenik Splitska.

Subota, 28.12.:1. Cesarca i Kvaternika, 2. Gupca, 3. Osječka, Vinkovačka i Zagrebačka, 4. Tvrtka, Gundulića i Držića, 5. Park pobjede i Šenoe.  

Nedjelja, 29.12.: Ne idemo na blagoslov.

ZORNICE

Još su dvije zornice. Zahvaljujemo pekarnicama: Anđel (File Lekaj), Bakina pekara (Franka Bognar) i Žitopek (Roza  Prekljušaj) koje su svako jutro djecu koja su dolazila na zornice darivale svježim kiflicama. Zahvaljujemo Univerzalu koji nije za vrijeme zornica naplaćivao parking.

ZAHVALA

Hvala svima koji ste darovali svoj prilog za lukno, sjemenište, siromahe, obnovu katedrale…